Wil jij verlangen naar Gods aanwezigheid in je dagelijkse leven? Psalm 84 leert jou hoe!

03

aug

Elise de Vries

Hevig verlangen naar Gods aanwezigheid. Dat is het onderwerp van Psalm 84. Dit lied onderscheidt zich van veel andere psalmen. Vaak worden moeite, ellende en strijd benoemd. De psalmen bevatten geklaag, waarna Gods grootheid ertegenover wordt gezet. In Psalm 84 gaat dat even anders. Niet strijd of Gods eerdere overwinningen staan centraal, maar het verlangen om bij God te zijn. De schrijver is waarschijnlijk onderweg naar de tempel in Jeruzalem om in Gods aanwezigheid te komen. Het verlangen naar de tempel, de vreugde van de reis en de diepe blijdschap door de relatie met God worden beschreven. Er staat dat één dag bij God beter is dan ergens anders. Dat klinkt natuurlijk erg mooi, maar wat kun jij nu leren van dat beschreven verlangen?

Laten we eerst lezen in Psalm 84 over het hevige verlangen naar Gods aanwezigheid.

Want één dag in Uw voorhoven
is beter dan duizend elders;
ik verkoos liever te staan op de drempel van het huis van mijn God
dan lang te wonen in de tenten van de goddeloosheid.
Want God, de HEERE,
is een zon en een schild,
de HEERE zal genade en eer geven,
Hij zal het goede niet onthouden
aan hen die in oprechtheid hun weg gaan.
HEERE van de legermachten,
welzalig de mens die op U vertrouwt.

– Psalm 84: 11-13 (HSV)

Psalm 84 leert ons te verlangen

Bij het lezen van de bijbelverzen kun je twee reacties hebben: ‘Ja dat verlangen heb ik ook!’ of ‘Hmm, ik verlang helemaal niet zo erg naar God als deze schrijver.’ Heb jij dat verlangen al? Prachtig! We gaan zo samen kijken naar hoe je dat verlangen praktisch kunt maken. Heb jij dat verlangen nog niet? Niet getreurd, want je kunt Psalm 84 gebruiken als inspiratie om je verlangen te laten groeien.

Het verlangen naar God ontstaat niet zomaar. Het is niet een kwestie van: je hebt verlangen of niet. Verzen 12 en 13 van Psalm 84 zeggen namelijk: want God geeft het goede aan wie oprecht leven. Het woord ‘oprechtheid’ zou je ook kunnen vertalen met ‘integer’. De schrijver was dus overtuigd van Gods vrijgevigheid aan oprechte, integere mensen. Als jij naar God wil verlangt, helpt het om eerst daarvan overtuigd te worden. Wanneer jij ziet dat God mensen geneest, helpt en zegent, groeit verlangen om ook bij God te zijn.

Als jij verlangt naar meer verlangen, kun je er bewust voor kiezen om verhalen te horen en lezen van mensen die God in hun leven hebben zien werken. Mijn eigen ervaring is dat hoe meer je praat met anderen over wat God doet, hoe meer verlangen je zelf krijgt. Ook het luisteren van preken en het lezen van boeken van mensen die verlangen naar God helpen daarbij.

Verlangen naar God in je dagelijkse leven

Hoe wordt dat verlangen dan praktisch? Het is in de meeste gevallen niet mogelijk om hele dagen alleen maar met God bezig te zijn. Je hebt ook je werk, relaties en dergelijke. Daarom heb ik de uitspraak uit Psalm 84 even omgerekend. Eén dag tegenover duizend is hetzelfde als minder dan 2 minuten tegenover een hele dag. Dat zou betekenen dat 2 minuutjes met God besteden, belangrijker is dan alles wat je de rest van de dag doet.

Ik wil je uitdagen je verlangen naar God op die manier te zien. Niet alleen: we moeten zo veel mogelijk bij God zijn. Maar ook: de tijd die ik met God heb, is me meer waard dan de rest. Die 2 minuten met God is belangrijker dan de rest van je to-do-list. Met die blik is het niet meer een kwestie van kwantiteit maar van kwaliteit. Prioriteer de kleine momenten met God. Als je Psalm 84 in je dagelijkse leven wilt toepassen gaat het over prioriteren en niet over zo lang mogelijk bij God zijn. Al is lang bij God zijn natuurlijk fantastisch.

Wanneer we Psalm 84 vers 11 lezen, komen we ook nog een ander aspect van dat prioriteren tegen: ‘Ik verkoos liever te staan op de drempel van het huis van mijn God, dan lang te wonen in de tenten van de goddeloosheid.’
Je verlangen naar God wordt zichtbaar in de keuze om te vechten tegen de verleiding van zonde. Dat je zo dicht mogelijk bij God wilt leven en daarom de keuze maakt om niet mee te gaan in alles wat de wereld (en de zonde) te bieden heeft.

Wij zijn nu Gods tempel

In de tijd van Psalm 84 was het nodig om naar de tempel te gaan. Dat was de manier om in contact te komen met God. Voor ons is dat niet meer nodig. Wij als christenen zijn de kerk en de plek waar God woont (1 Korinthe 3:17, 1 Korinthe 6:19, 1 Petrus 2:5). Je hoeft dus alleen maar jezelf te zijn om God te ontmoeten. Het samenkomen als lichaam van Christus kan daarbij helpen. Bijvoorbeeld door naar de kerk te blijven gaan, ook wanneer je minder voelt bij je geloof of er geen zin in hebt.

Aan de slag!

Hoe zit het met jouw verlangen? Ligt er voor jou een uitdaging om je verlangen te laten vergroten? Of mag jij je huidige verlangen ruimte gaan geven in je dagelijkse leven?

In beide gevallen kun je met mij mee bidden: ‘Lieve Vader in de hemel. Ik wil verlangen naar Uw aanwezigheid zoals de schrijver van Psalm 84. Help mij om U beter te leren kennen en laat mijn verlangen naar U groeien. Breng mensen om mij heen die dat verlangen versterken. Laat mij zien waar ik in mijn leven opnieuw prioriteiten moet stellen. Help mij om in alles U op nummer één te zetten. Dank U dat U in mij leeft en altijd bereikbaar bent voor mij. In Jezus’ naam, amen.’

Deel deze overdenking

  1. Renee schreef:

    Dankjewel Elise voor deze mooie , aanmoedigende blog.
    In Handelingen 17: 28 staat zo’n mooie tekst.

    In Hem ( de Here Jezus) leven wij, bewegen wij en zijn wij!
    Naast de 2 minuten per dag ,om je op te laden voor de nieuwe dag( heel goed om te doen!) zijn we de hele dag continu verbonden met Jezus! We hoeven er niet krampachtig naar te zoeken, het is een feit! Dat geeft toch zo’n rust.

  2. Ria schreef:

    Dit was de psalm die gelezen is bij de uitvaart van mijn Man.
    Ik lees deze psalm regelmatig met het idee dat mijn Man bij GOD is en dat als de tijd daar is ook voor mijn een plekje is .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap