Wil jij ook stralen van vreugde?

18

nov

Marijke Gootjes-Verhoeve

Soms zie je iemand van wie de blijdschap afstraalt. Het heeft iets te maken met de manier waarop iemand de wereld inkijkt, het zijn de ogen die twinkelen! Dat kan zijn omdat diegene een binnenpretje heeft of een plezierig moment beleeft. Het kan komen door een bijzondere belevenis of ‘gewoon’ een vrolijk karakter. Vandaag ontdekken we of en hoe het mogelijk is om niet af en toe, maar blijvend te stralen van vreugde.

Mozes straalde toen hij de berg afkwam nadat hij God had ontmoet, omdat hij Gods heerlijkheid weerspiegelde. Die glans verdween echter weer; het was tijdelijk. Hoe kun je blijvend stralen van vreugde?

Stralen van vreugde

Wie naar Hem opzien stralen van vreugde, schaamte zal hun gezicht niet kleuren.
– Psalm 34:6 (NBV’21)

In Genesis 3:8 lezen we dat Adam en Eva zich verstopten uit schaamte. Door hun ongehoorzaamheid durfden ze God niet onder ogen te komen. God wil echter geen afstand en door het offer van Jezus mogen wij opnieuw Zijn nabijheid ervaren. Zonder angst voor straf, zonder veroordeling. Geen schaamte meer, maar stralen van vreugde! Dat klinkt goed, maar hoe werkt dat nou in de praktijk? 

Naar Hem opzien

Het werkwoord ‘opzien’ gaat over ‘aanbidden’, ‘adoreren’, ‘hoogschatten’, ‘ontzag hebben’, ‘opkijken naar’. Dat doet mij denken aan een klein meisje dat omhoog kijkt naar haar papa. Haar vader die groot en sterk is en van wie ze verwacht dat hij er altijd is en haar helpt. Een meisje dat straalt van vreugde als ze haar papa in de ogen kijkt, omdat ze ziet hoeveel hij van haar houdt en zijn armen naar haar uitstrekt. Een vader die haar aanmoedigt. Die haar liefdevol in de gaten houdt en optilt als ze dreigt te vallen. 

Opzien naar je hemelse Vader en daardoor stralen van vreugde; is dat hoe jij nu staat in jouw relatie met God?

Het kan zijn dat jouw eigen vader je heeft teleurgesteld, waardoor je moeite hebt met God als Vader. Misschien zie je niet náár Hem op, maar tégen Hem op. Ben je eigenlijk bang voor Hem of voor veroordeling. Misschien ben je wel een rebelse dochter, die liever haar eigen gang gaat. Onafhankelijk en zelfstandig. Of misschien heb je moeite met te geloven dat God jou ziet als Zijn geliefde dochter. Maar wees eens eerlijk: verlang jij ook niet naar blijvende innerlijke blijdschap? 

Ook jij mag stralen van vreugde!

Door Jezus’ sterven aan het kruis ben jij gereinigd, geheiligd en gerechtvaardigd (1 Korinthe 6:11). Jezus hing naakt aan het kruis om jouw schaamte weg te nemen. Jij bent Gods geliefde kind (Johannes 1:12 en 1 Johannes 3:1) en is Hij jouw hemelse, liefhebbende Vader (Psalm 103:13). Je mag in alle vrijmoedigheid naar Hem opzien. Je mag erkennen dat je Hem nodig hebt en verlangt naar diepe vreugde in dit leven, ondanks alle obstakels die je tegenkomt. 

Ik zocht de HEER en Hij gaf antwoord,
Hij heeft mij van alle angst bevrijd.
Wie naar Hem opzien stralen van vreugde, schaamte zal hun gezicht niet kleuren.
In mijn verdrukking riep ik tot de HEER,
Hij heeft geluisterd en mij uit de nood gered.

– Psalm 34:5-7 (NBV’21)

Kijk eens naar de positie van vers 6 tussen de andere twee verzen. Davids leven liep gevaar. Hij had Gods hulp nodig. David zocht Hem. Hij zag naar Hem op en keek als het ware omhoog naar zijn grote, sterke Papa. En hij werd bevrijd van angst en gered uit de nood. Hij had verlossing nodig en werd niet teleurgesteld: God kwam hem te hulp.

Gods verlossing geeft zo’n enorme blijdschap dat je kunt blijven stralen van vreugde. Ook jij en ik mogen Gods verlossing aannemen. Zowel voor de toekomst (voor eeuwig bij Hem), als voor elke dag in het hier en nu (leven met Hem). 

Soms zul je net als David te maken hebben met de vijand. Ook zijn er momenten dat je opziet tegen moeiten, uitdagingen of ontmoetingen die jou te wachten staan. Hoe begint jouw dag: opzien tégen of opzien náár? Opzien naar God, zodat je beseft van Wie je hulp kunt verwachten. Wetend dat je niet teleurgesteld zult worden, omdat jouw redding van Hem is. Dan zullen je ogen twinkelen. Je zult blijvend stralen van vreugde!

Proef en geniet de goedheid van de HEER,
gelukkig de mens die bij Hem schuilt.

– Psalm 34:9 (NBV’21)

Aan de slag!

Neem de tijd om Psalm 34 te lezen en op te zien naar je hemelse Vader. Als schaamte je in de weg zit, mag je dat bij het kruis brengen. Je mag weten dat Jezus het van je heeft overgenomen!

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap