Het sieraad van een zachtmoedige en stille geest

19

nov

Arjannàh Azodi Deylami

Oorbellen met hangers, klassieke kettingen en mooie armbanden: sieraden sieren je uiterlijk. Ze benadrukken je prachtige vrouwelijkheid, maar voor God gaat het niet om onze uiterlijkheden. God hecht meer waarde aan een zachtmoedige en stille geest. Hij vraagt ons om juist dit als sieraad te dragen. Hij vraagt om ons hart zichtbaar te laten zijn. Dit is voor Hem het meest kostbare sieraad wat wij kunnen dragen: een zachtmoedig en stil hart is onvergankelijk en daardoor waardevoller dan al het vergankelijke van deze wereld.

Maar uw sieraad moet zijn de verborgen mens van het hart, met het onvergankelijke sieraad van een zachtmoedige en stille geest, die kostbaar is voor God.
– 1 Petrus 3:4 (HSV)

In het Engels (ESV) vind ik het nog iets diepgaander geschreven: “Rather, let it be the inner character of your heart, the imperishable beauty of a gentle and quiet spirit, which in God’s sight is very precious.”

Ik zou graag het soort schoonheid willen dragen dat in Gods ogen zo kostbaar is: een zachtmoedige en stille geest. Maar het lijkt zo ongrijpbaar. Ik ken de woorden, maar hoe pas ik ze toe? Hoe word ik een vrouw met zo’n karakter?

Zachtmoedig en stil

Zachtmoedig betekent ‘bescheiden’, ‘nederig’, ‘vriendelijk’. Het getuigt van moed om een ander mild te behandelen. In onze cultuur wordt de term ‘zachtmoedigheid’ vaak gekoppeld aan zwakheid, maar het is juist een vorm van kracht in een wereld waarin we er bijna niet meer onderuit komen om onszelf te verharden.
Stil betekent ‘rustig’ en ‘in vrede’. Ik ken de woorden, maar ik strijd om deze eigenschappen mezelf eigen te maken en daarin te groeien.

Zachtmoedig en stil zijn in een harde wereld is een krachtige eigenschap die alleen door de kracht van God in ons kan worden bewerkstelligd. Het vraagt om een continu gebed: ‘Heer, help mijn hart zacht te houden, te verzachten, help mij om niet verbitterd te raken.’

Wanneer een zachtmoedige en stille geest ver te zoeken lijkt

Ik, en jij waarschijnlijk ook, heb periodes in mijn leven waarin zorgen en angsten het overnemen. God heeft mij altijd in mijn behoeften voorzien, maar toch zijn er momenten waarop de zorg mij overmeestert. Soms word ik getroffen door ijskoude angst die mijn hart grijpt. Dan is er in mijn hart niets te merken van zachtmoedigheid of stilte. Ik reageer met controle, met een agenda. Ik wil graag de touwtjes in eigen handen nemen. Maar ik leer hoe verwoestend het is om dat te doen. Herken jij deze worsteling? Een zachtmoedig hart wíllen, maar het niet voelen. Maar hoe bereik je het dan wél?

Laat gaan en laat God

Een goed advies dat ik heb gekregen voor wanneer ik de controle wil houden als de angst mij overmeestert, is het loslaten van mijn eigen verwachtingen en plannen. In plaats daarvan komt een vertrouwen op Degene Wiens trouw onze eigen onbetrouwbaarheid overstijgt. Zoals Paulus zegt: ‘Ik vertrouw erop dat Hij Die in u een goed werk begonnen is, dat voltooien zal tot op de dag van Jezus Christus.’ (Filippenzen 1:6, HSV)
Het leidt allemaal terug naar het simpele idee om te vertrouwen. ‘Let go and let God’ wordt meer en meer een principe in mijn leven.

Vertrouwen op God zorgt voor rust

Het loslaten van eigen verwachtingen en God vertrouwen dat Hij het werk in mij en jou doet, is belangrijk. Wij kunnen geen mensen veranderen. Wij kunnen niet eens onszelf veranderen. Maar God is betrouwbaar en verliest niet één van Zijn kinderen. Hierdoor lijkt een zachtmoedig en rustig hart opeens mogelijk. God zegt dat een vrouw die op Hem vertrouwt, haar eigen verwachting loslaat, rustig wacht en van Hem het werk in haar verwacht, een schoonheid laat zien die van grote waarde is in Zijn ogen. En op de momenten dat ons hart allesbehalve stil en zachtmoedig is, dan mogen we erop vertrouwen dat God Zijn werk in ons begonnen is en ook zal afmaken.

Aan de slag!

Denk eens na over een situatie in jouw leven die zich afspeelt op dit moment, waarin je nog zelf de controle probeert te houden. Schrijf deze situatie op en ga in gebed. Spreek de situatie hardop uit. Leg jouw situatie in Gods handen en vertrouw.

Vraag God om een zachtmoedig hart en een stille geest.

Vraag Hem gedurende de dag (of dagen) wanneer de situatie weer naar boven komt om een stille geest.

Deel deze overdenking

  1. Renee schreef:

    Dank voor deze mooie blog!
    Zeker heel waardevol, een zachtmoedig hart en een stille geest! En ik ervaar soms ook de worsteling hiermee!
    Een tekst die mij bemoedigd is: Jesaja 30 :15

    In stilheid en vertrouwen zal je Sterkte zijn! 🙏🏻✨

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap