Wil je weer genieten? Maak ruimte voor jezelf én God

08

apr

Mandy

Ben je moe? Na een tijd lang continu multitasken, schakelen en altijd maar bezig zijn, vind je geen rust meer. Niet in je lichaam en niet in je hoofd. Bijbelteksten komen maar weinig binnen en bidden voelt als eenrichtingsverkeer, met een dichte deur richting de hemel. Herken je dat gevoel?

Of het nu komt door je thuissituatie, je werk, je relatie of alles tegelijkertijd – je komt er even niet meer uit. Alles stapelt zich op, en loslaten is er al helemáál niet meer bij. Al een tijdje niet meer trouwens. Om over echt genieten maar helemaal niet te spreken… Je komt er alleen nu pas achter. Wat nu? Hoe kom je hier weer uit?

Prediker geeft ons vandaag een beeld van hoe het mág zijn.

Geniet dus maar van je eten en drinken en wees vrolijk. Want dan doe je wat God heeft bedoeld. Trek mooie kleren aan en verzorg je goed. Geniet van het leven, samen met de vrouw van wie je houdt. Geniet alle dagen van het zinloze leven dat God je heeft gegeven onder de zon. Want dat is je enige beloning voor al je gezwoeg onder de zon. Doe wat je moet doen, en doe dat zo goed mogelijk. (Prediker 9:7-10, BasisBijbel)

Toegegeven, er zit een wat hopeloze ondertoon in wat Prediker zegt. ‘Gezwoeg onder de zon’ is misschien niet écht bemoedigend, maar mogelijk ook precies hoe het nu voor jou voelt.

Prediker herinnert ons eraan dat het niet hoeft te zijn zoals het nu voelt. Ja, het is zwaar, daar maakt hij geen geheim van. Het leven voelt soms leeg en hoop is dan iets waar je achteraan moet jagen, zonder dat je daar energie voor hebt. Maar daarom is wat hij zegt dés te belangrijker: geniet! Geniet, want wat kun je anders?

Genieten? De eerste stap is er een terug te nemen

Nu zit je misschien op een punt dat je niet precies weet hóe je dat kunt doen. Je hoofd loopt over. Hoe ga je daar komen, op dat punt dat Prediker beschrijft? Er zit nogal een gat tussen dat en jouw huidige ervaring. Wat zeg ik? Een ravijn!

Misschien is de eerste stap er juist een terug te nemen. Ruimte creëren. Geestelijk afstand nemen van alles wat er in je hoofd zit. Maar dat is extra moeilijk als je overweldigd bent. Hoe vind je de tijd, de ruimte? Hoe kom je daar, mentaal gezien?

Bekijk het heel praktisch en radicaal: genieten is toegankelijk(er) als je iets doet waar je energie van krijgt, wat je oprecht léúk vindt. Heb je daar pas nog tijd voor genomen? Als je antwoord ‘nee’ is: probeer dit regelmatig (weer) op te pakken. Neem bijvoorbeeld dagelijks een moment voor jezelf. Eis die tijd op. Blok ‘m in je agenda. Laat de was of een ander huishoudelijk klusje even voor wat het is en kies heel bewust voor een moment van opladen.

Een moment om van te genieten, helemaal voor jezelf

En wat doe je dan, als je zo’n moment gevonden hebt? Hoe zorg je ervoor dat genieten dan binnen handbereik is? Doe iets waar je energie van krijgt. Waar je plezier uit haalt. Luister wat muziek, lees een boek, dans! Loop een rondje, drink een lekkere kop koffie. Lees de Bijbel, een overdenking. Bedenk íéts waar jij plezier uit haalt. Dat is niet egoïstisch, dat is van levensbelang. Het gebod ‘Heb je naast lief…’ eindigt niet voor niets op ‘… als jezelf.’

En je zult zien: in dat genieten mag je God ontmoeten. In iets doen, puur en alleen omdat je er plezier uithaalt, kun je weer even ademhalen. Slaak je een zucht van verlichting en misschien wel een ‘Dank U, Heer, voor dit moment van ademruimte!’. Lukt het je misschien zelfs wel om in andere momenten even te genieten, omdat je de deur op een kier hebt gezet. Zie je misschien weer even wat duidelijker hoe mooi het leven met God is.

Is dat misschien wel wat Prediker bedoelt met genieten? Dat we daarin God (terug)vinden? Niet omdat dat ‘moet’, maar omdat dat het automatische verloop van genieten is? Dat dat een van de kerneigenschappen van God is en we Hem daarom sneller in deze momenten zullen vinden?

Aan de slag!

In wezen is deze hele overdenking één grote ‘aan de slag’ en ik hoop dat er al wat ideeën bij je naar boven zijn gekomen. Kies vandaag heel bewust voor een (kort) moment voor jezelf. Laat iets wat best heel even kan wachten links liggen en doe iets wat goed voor je is. Waarvan je ziel gaat juichen. En wees opmerkzaam: wat doe het met je? Wat doet het met je relatie met God? Krijg je er een ander gevoel bij? Geniet!

Deel deze overdenking

  1. Kim schreef:

    Lieve Mandy,
    Ontzettend bedankt 🙏🤍 Dit was precies wat ik nodig had 🙏:” ‘)
    God zegene jou 🙏❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap