Wil je vrijkomen van schaamte, leugens en angst? Breng het aan het licht!

20

sep

Irene Poot

Heb je weleens dat je een gesprek met iemand hebt en diegene dan opeens iets zegt, waarvan jij denkt: ‘Dat heb ik ook! Ik eet ook altijd pindakaas met hagelslag! Ik dacht dat ik de enige was…!’? Dan besef je opeens dat sommige dingen heel normaal zijn of helemaal niet zo heftig of groot zijn als jij het in je hoofd had. Soms helpt het om met anderen te praten over dingen, om te ontdekken dat anderen hetzelfde broodbeleg als jij gebruiken, waardoor je in alle vrijheid, zonder schaamte, dit de volgende ochtend weer op je brood kan smeren!

Kind van het licht

De Bijbel zegt hier ook iets over. Helaas niet over broodbeleg, maar wel over de vrijheid dit het kan geven om over bepaalde dingen te praten.

In de brief aan de gemeente in Efeze zegt Paulus dat de gemeente zich niet meer zo moet gedragen als de ongelovigen om hen heen. Zij houden zich bezig met hebzucht, leugens en vreemdgaan en Paulus waarschuwt de gemeente om hiervoor uit te kijken. Deze dingen zijn duister en slecht, maar als christen ben je niet meer duister.

Want u was voorheen duisternis, maar nu bent u licht in de Heere; wandel als kinderen van het licht – want de vrucht van de Geest bestaat in alle goedheid en rechtvaardigheid en waarheid – en beproef wat de Heere welbehaaglijk is. En neem niet deel aan de onvruchtbare werken van de duisternis, maar ontmasker ze veeleer. Want wat heimelijk door hen gedaan wordt, is te schandelijk om zelfs maar te vertellen. Maar al deze dingen komen openbaar als ze door het licht ontmaskerd worden; want al wat openbaar maakt, is licht. Daarom zegt Hij: Ontwaak, u die slaapt, en sta op uit de doden, en Christus zal over u lichten.
Efeze 5: 8-14 (HSV)

In dit bijbelgedeelte zegt Paulus dat wij moeten wandelen als kinderen van het licht. Doordat Jezus voor onze zonden is gestorven, kunnen wij nu kinderen van het licht zijn. Wij mogen Gods licht zijn in deze wereld en in vrijheid leven, door wat Jezus heeft gedaan. Toch ervaren wij dit niet altijd zo. We kunnen ons nog steeds duister voelen, niet vrij door leugens, angst of schaamte.

Breng dingen aan het licht en ze worden licht

De vrouwen die al eerder mijn overdenkingen hebben gelezen en een goed geheugen hebben, zullen mijn voorbeelden rondom seksuele heling kennen. Een onderwerp waar vaak veel schaamte, angst en leugens omheen ligt. Een aantal jaar geleden was ik midden in mijn genezingsproces hiervan, iets waar maar weinig mensen vanaf wisten toen, aangezien het nou niet echt een gezellig koffiedrink-onderwerp is. Op een bepaald moment moedigde een vriend van mij me aan om toch alles aan mijn ouders te vertellen. Een belachelijk idee natuurlijk, aangezien dit mijn hele onbekende dubbelleven zou opengooien voor mijn ouders! Toch heb ik het toen gedaan en ik kan je zeggen dat dit een groot onderdeel is geweest van mijn genezing.

Hoe kwam dit? Paulus zegt het al: Maar alle slechte dingen die in het licht worden gebracht, worden zichtbaar. En de dingen die zichtbaar worden, worden licht. (Efeze 5:13, BasisBijbel)

Doordat ik dingen vertelde aan anderen, en zo in het licht bracht, werd het zichtbaar en werd het licht. Mogelijke gevoelens van schaamte, leugens of angst waren er niet meer, omdat mijn verhaal zichtbaar was geworden. Mijn donkerste geheimen en leugens werden licht, het was niet langer meer iets wat me vasthield, waardoor ik vrij een kind van het licht kon zijn.

Wat zijn jouw donkerste geheimen?

Zijn er voor jou dingen die je liever geheim houdt? Dingen die je misschien gedaan hebt, denkt of voelt, waarvan je niet wil dat iemand die weet. En waarom niet?

Zit er veel schaamte bij… Wat moeten ze wel niet van me denken als ik dit vertel?

Of angst… Wat nou als ze anders naar me gaan kijken als ze dit weten?

Of misschien leef je door dit geheim al lang een grote leugen en voel je je nooit oprecht meer.

Zo ja, dan wil ik je graag uitdagen om dit met iemand te delen. Dit kan bij een familielid zijn of een goede vriend(in). Grote kans dat hun reactie op jouw verhaal heel anders is dan je zelf dacht. Waarschijnlijk heb je jouw geheim erg groot en heftig gemaakt in je hoofd, maar als je het uitspreekt, valt de reactie misschien wel mee.

Ik weet dat het eng is en kwetsbaar, maar ik kan je beloven dat het zoveel vrijheid geeft als je niet langer meer wordt tegengehouden door angst of schaamte of leugens van dat ene geheim. Je bent het waard om als kind van het licht te kunnen leven en die vrijheid te ervaren waarvoor Jezus voor jou gestorven is. Je moet alleen nog de moed vinden om het te doen.

Misschien is het een belachelijk idee, maar waarschijnlijk wel met het beste resultaat!

Aan de slag!

Wat is jouw donkerste geheim? Welke schaamte, angst of leugens houden jou tegen om vrij te zijn als dochter van het licht? Vind vandaag de moed en vertel het aan iemand en ervaar hoe het licht wordt!

Deel deze overdenking

  1. Anoniem schreef:

    Angst voor de achteruitgang angst om keuzes te maken mbt gezondheid na zoveel foute, angst dat het over is
    En dat ik niets merk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap