Wil je groeien in geloof, aanbidding en dankbaarheid? Richt gedenkstenen op!

16

jun

Irene Poot

Je ziet ze overal: gedenktekens. Markeringen van mensen om te bewijzen dat ze ergens zijn geweest. Teksten als ‘I was here’ of ‘Jozef loves Maria’ op muren en bomen, maar ook slotjes aan bruggen zijn veel voorkomende manier om dingen te gedenken. Maar wat nou als we dit ook zouden doen in ons geloofsleven? Wat nou als we woorden of dingen zouden gebruiken om momenten in ons geloofsleven te herdenken. Teksten als ‘God was here’ of ‘God loves me’… En hoe zou dat bijdragen aan ons geloof, onze aanbidding en onze dankbaarheid?

Een aantal jaar geleden zat ik in een persoonlijk verwerkingsproces met God. Het beeld wat in dit traject vaak terug kwam was die van een gebroken vaas die weer in elkaar gelijmd moest worden. Aan het einde van dit traject werd mij aangeraden om zo’n zelfde type vaas ergens in mijn kamer neer te zetten. Een vaas die mij, elke keer als ik er naar keek, herinnert aan dat zware proces waarin God mijn innerlijke vaas heeft gelijmd. Een gedenksteen voor God.

Gedenkstenen in de Bijbel

De Bijbel staat ook vol met dit soort gedenkstenen. In de tijd van de Bijbel was het heel normaal om gedenkstenen te gebruiken om mooie, maar ook minder mooie, gebeurtenissen te herdenken voor latere generaties. Vele mensen uit de Bijbel gebruiken deze gedenkstenen ook om momenten met God te herdenken:

“Toen voer God op, bij hem vandaan, van de plaats waar Hij met hem gesproken had. Jakob richtte op de plaats waar God met hem gesproken had een gedenkteken op, een stenen gedenkteken. Hij goot er een plengoffer over uit en goot er olie over. En Jakob gaf de plaats waar God met hem gesproken had, de naam Bethel.” – Genesis 35: 13-15 (HSV)

“Daarop riep Jozua de twaalf mannen die hij had laten aanstellen uit de Israëlieten, uit elke stam één man, en Jozua zei tegen hen: Ga voor de ark van de HEERE, uw God, uit naar het midden van de Jordaan. En laat ieder voor zich een steen op zijn schouder heffen, volgens het aantal stammen van de Israëlieten, zodat dit een teken is onder u. Wanneer uw kinderen morgen vragen zullen: Wat betekenen deze stenen voor u? dan moet u tegen hen zeggen dat het water van de Jordaan werd afgesneden voor de ark van het verbond van de HEERE. Toen hij door de Jordaan ging, werd het water van de Jordaan afgesneden. Daarom zullen deze stenen voor de Israëlieten tot een gedenkteken zijn tot in eeuwigheid.” – Jozua 4:4-7 (HSV)

Jakob richt een gedenksteen op om te herdenken dat God met hem sprak, en hem een groot nageslacht en land belooft. Jozua laat gedenkstenen oprichten om te gedenken dat God het volk Israël, het nageslacht van Jakob, door de Jordaan leidt naar het beloofde land. Zij gebruiken dit om de aandacht te vestigen op bijzondere momenten voor zowel zichzelf als voor de volgende generaties. Op deze manier kan niemand vergeten wat voor grote dingen God voor hen heeft gedaan.

Geloof, aanbidding en dankbaarheid

Gedenkstenen kunnen je op verschillende manieren helpen in je geloofsleven. Allereerst kan het je geloof versterken, doordat je door deze gedenkstenen God zichtbaarder maakt in jouw leven. Soms kan je het idee hebben dat God er niet is of je in de steek laat. Maar als je dan gedenkstenen hebt die het bewijs zijn dat God wel dergelijk er was in bepaalde situaties, dan helpt dat om vol te houden in je geloof. Jozua legt niet voor niets uit dat de Israëlieten later aan hun kinderen moeten vertellen hoe God hen door de Jordaan heeft geleid. Het laat zien wat God ooit voor hun voorouders heeft gedaan om zo ook hun geloof te versterken.

Daarnaast is het een vorm van aanbidding. Stel dat je een gedenksteen opricht voor een moment waarin God jou heeft geholpen door een zware periode. Op deze manier erken je dat God er was in jouw leven en dingen voor elkaar heeft gekregen. Door hier een gedenksteen voor te maken, laat je zien dat je God hier de eer voor geeft en soms op bijzondere manieren jouw leven leidt en voor je zorgt. Het plengoffer, ook wel een wijnoffer genoemd, wat Jakob over zijn gedenkteken giet, staat ook voor het feit dat al het levensonderhoud van God komt. In feite geeft Jakob Hem hier eer en aanbidding voor alles wat Jakob heeft in zijn leven.

Als laatste helpen gedenkstenen om dankbaarder te zijn voor alle zegeningen in je leven en voor de dingen die God voor jou doet. Door zulke momenten zichtbaar te maken door middel van een gedenksteen, kan je er ook dankbaarder voor zijn. Je wordt je simpelweg bewuster van God en jouw zegeningen. Bij zowel Jakob als Jozua is het gedenkteken bedoeld om altijd te blijven herdenken, van generatie op generatie, wat God heeft gedaan en zo ook dankbaar naar je huidige situatie te kijken, omdat je weet waar jijzelf of je voorouders ooit vandaan kwamen.

Gedenkstenen in jouw leven

Hoe pas je dit allemaal nou toe in je eigen leven? Eigenlijk is het heel simpel: door letterlijk een object, zoals een vaas, of woord te kiezen wat voor jou symbool staat voor een moment met God en dat zichtbaar ergens neerzetten. Het maakt niet uit wat het is, als het voor jou maar een goede herinnering is.

Misschien heb je God wel ervaren in een zware periode en heb je echt zijn hulp gezien in je leven, zoals Jozua. Of je hebt het idee dat God jou ergens naar toe heeft geleid of ergens een plan mee had. Maar het kan ook zijn dat God een keer tot je heeft gesproken, zoals Jakob, en je dat graag wil herinneren. Wat het ook is, het is het waard om jezelf daar aan te herinneren. Op deze manier ben je je bewuster van wat God allemaal doet in jouw leven, je aanbidt hem door er aandacht aan te besteden en je kan er zo dankbaarder voor zijn.

Dus wil je groeien in jouw geloof, aanbidding en dankbaarheid? Richt gedenkstenen op!

Aan de slag

Wat heeft God in jouw leven gedaan? Zijn er momenten geweest waarin je God echt hebt ervaren? Richt hier een gedenksteen voor op, of het nou een letterlijke steen is, een vaas zoals die van mij of iets heel anders.

Leuk ook als je dit met ons wil delen!

Deel deze overdenking

  1. Cathy schreef:

    Super mooie overdenking

  2. Henriët Nobbe-Jonker schreef:

    Een hele mooie manier om op een bijzondere wijze een eigen ‘gedenksteen’ te maken voor bijzondere momenten met God. Zodat je er elke dag aan herinnerd wordt. Fijn om zo de gedenkstenen uit het oude testament plaats te geven in ons leven van nu.

  3. Maartje schreef:

    Tja… Ik hoop dat er ooit nog 1 komt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap