Hoe je beter Gods stem kunt horen: 3 tips voor stille tijd

15

jun

Charlotte Molenaar

Vind jij het houden van stille tijd soms ook zo lastig? Lees je trouw je Bijbel maar lijkt het soms alsof God niet meer tegen je spreekt? In deze blog wil ik een aantal praktische tips voor stille tijd met je delen. Hopelijk helpen ze jou ook!

Waarom zou je eigenlijk stille tijd houden? En wat is stille tijd eigenlijk precies? Stille tijd is tijd met God. Jouw Maker wil tijd met je doorbrengen. Door te bidden mag je alles met Hem delen wat je bezighoudt. Hij wil dat we Hem om hulp vragen en onze verlangens en dankbaarheid aan Hem bekend maken. Maar gelukkig is stille tijd geen eenrichtingsverkeer. God wil ook tegen ons spreken. En dit is denk ik het meest moeilijke gedeelte van stille tijd. God heeft lang geleden door de Heilige Geest tot mensen gesproken en dat hebben ze opgeschreven. Door de Heilige Geest spreken die oude teksten ook nu nog tot ons. De Bijbel is een mooi boek omdat God erdoor tot ons wil spreken, maar ook taai. Het is geschreven in een totaal andere tijd en sommige gedeeltes zijn ingewikkeld. Er kunnen periodes in je leven zijn waarin de Bijbel je weinig zegt. Ik heb dat in ieder geval wel. De afgelopen 2 jaar ben ik echter erachter gekomen dat God niet horen soms ook te maken kan hebben met hoe goed ik eigenlijk naar Hem luister.

Om Gods woorden goed tot je door te kunnen laten dringen, is het nodig om rust en regelmaat aan te brengen in je stille tijd. Als ik in mijn hoofd vooral bezig ben met alle dingen die ik vandaag nog moet doen, neem ik niet de rust om echt naar Gods woorden te luisteren. Voor een goed gesprek neem je ook de tijd. Dus waarom niet voor Degene die je geschapen en gered heeft?

Tip 1

De eerste tip is dan ook: kies een moment op de dag waarop jij goed gefocust met Gods Woord bezig kunt zijn. Voor de een is dat ’s ochtends vroeg, voor de ander ’s middags of ’s avonds.  Iedereen zit anders in elkaar en heeft een andere agenda, dus zoek een moment dat voor jou werkt.  Voor mij is dat ’s ochtends voordat ik aan mijn andere taken begin, want dan ben ik fris en fruitig en kan ik mij goed concentreren. Ook plan ik mijn stille tijd echt in. Het staat bovenaan mijn to-do-list zodat ik het niet kan vergeten. En als ik het stiekem een keertje overslaat, staart dat punt mij iedere keer kritisch aan als ik mijn agenda opendoe.

Tip 2

Ten tweede is het belangrijk dat je echt de tijd neemt. Je hoeft geen drie uur met je Bijbel op schoot te zitten, maar de rust nemen om echt het Bijbelgedeelte in te duiken is heel belangrijk. Als ik eigenlijk wil opschieten omdat ik nog zoveel moet doen, is er geen ruimte in mijn hoofd voor Gods woorden. Als je wat langer de tijd neemt, het gedeelte bijvoorbeeld een paar keer leest en tekstverwijzingen opzoekt, gaat de Bijbeltekst veel meer spreken. Er ontstaat dan ruimte in je hoofd en hart waar de tekst kan landen. Maak je hoofd dus leeg, bid om de hulp van de Heilige Geest voor je je Bijbel opent en focus je echt op het gedeelte.

Tip 3

Als laatste tip wil ik zeggen: wees geduldig gedisciplineerd. Het vraagt discipline, ook van mij, om elke dag gewoon je Bijbel weer te pakken en te gaan lezen. Dit voelt nu misschien alsof het vooral aan jou ligt of de Bijbel gaat spreken, maar de Heilige Geest werkt door heel menselijke dingen heen. De Heilige Geest spoort je niet alleen maar aan met een sterk verlangen naar Gods woorden, maar soms ook door dat vermanende stemmetje in je achterhoofd dat zegt dat je eigenlijk nog stille tijd moet houden.  Discipline zorgt ervoor dat je Bijbellezen minder afhankelijk wordt van de hoeveelheid zin die je hebt. Het helpt ook als je van tevoren weet wat je gaat lezen. Een heel Bijbelboek door werken kan heel handig zijn. Je gaat de volgende dag gewoon verder waar je de vorige keer gebleven bent. Maar wees in dit alles wel geduldig met jezelf. Gewoontes veranderen gaat niet van de een op de andere dag. Het is logisch dat je tijd nodig hebt om te wennen aan een nieuwe routine. Maar geef niet op. Gods Woord is het waard om door jou onderzocht te worden. De levende God wil erdoor tot jou spreken!

U zult Mij zoeken en vinden, wanneer u naar Mij zult vragen met heel uw hart.
– Jeremia 29:13, HSV

Aan de slag!

  • Welke dingen zorgen ervoor dat je stille tijd lastig vindt? 
  • Pak je agenda erbij en plan voor komende week jouw stille tijd in.

PS: Ook met deze tips kan stille tijd moeilijk blijven. Dat heb ik zelf ook, maar deze tips kunnen je wel meer sturing geven. Als je nog een vraag of een andere tip hebt, deel het dan in de reacties!

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap