Wil je God vinden? Hier zijn 3 plekken om te zoeken

19

okt

Eline

Het kan wel eens gebeuren dat we een beetje wegdrijven van God. Het alledaagse leven is nu eenmaal druk en dat kan er voor zorgen dat God vinden op de achtergrond verdwijnt. Toch wel ‘vervelend’, zacht uitgedrukt, als je Hem dan kwijt bent. Of misschien heb je God gewoon nog nooit eerder gevonden. De stap om naar een (nieuwe) kerk te gaan kan groot zijn, zeker als je niet zo lekker in je geloof zit. Hoewel het wel enorm goed kan zijn om je vlammetje weer op te laaien tot een hevig vuur, door de vlammetjes van anderen te zien. Maar voel je je niet klaar voor de kerk, denk dan niet dat je God niet kan vinden. God is namelijk overal! Het is eigenlijk knap als je een plek vindt waar Hij níét is.  

Hier zijn vast 5 plaatsen waar je God kunt vinden, en je hoeft er niet eens je huis voor uit!  

Bijbel 

Dit is de meest voor de hand liggende. De Bijbel is Gods Woord. Hij heeft dit samengesteld speciaal om jou te laten zien wie Hij is. Ik voel mezelf altijd dichter bij Hem als ik stukken lees waarin Hij zelf spreekt. In het Oude Testament zijn er teksten zoals in Exodus, waar God spreekt tegen Mozes:  

Toen klom Mozes omhoog, naar God. De Heere riep tot hem vanaf de berg: Zo moet u tegen het huis van Jakob zeggen en de Israëlieten verkondigen: U hebt zelf gezien wat Ik met de Egyptenaren gedaan heb en hoe Ik u op arendsvleugels gedragen en u bij Mij gebracht heb. Nu dan, als u nauwgezet Mijn stem gehoorzaamt en Mijn verbond in acht neemt, dan zult u uit alle volken Mijn persoonlijke eigendom zijn, want heel de aarde is van Mij. U dan, u zult voor Mij een koninkrijk van priesters en een heilig volk zijn.
– Exodus 19: 3-6 (HSV).  

In het Nieuwe Testament zijn grote stukken waar Jezus zelf spreekt. Zoals in Johannes:  

Zoals de Vader Mij liefgehad heeft, heb ook Ik u liefgehad; blijf in Mijn liefde. Als u Mijn geboden in acht neemt, zult u in Mijn liefde blijven, zoals Ik de geboden van Mijn Vader in acht genomen heb en in Zijn liefde blijf.
– Johannes 15: 9-10 (HSV).

In beide stukken beschrijft God dat we bij Hem horen en dat we speciaal voor Hem zijn, een heilig en geliefd volk. En in beide stukken lezen we wat we daarvoor moeten doen, namelijk: Hem gehoorzamen. Moeilijk klinkt het niet, en hoe meer we God vinden, hoe makkelijker het is om te gehoorzamen. Dus zoek verder door de Bijbel heen.
En misschien óók op de volgende twee plekken.  

Preken 

De Bijbel is nou niet het meest gemakkelijke boek om te lezen. Niet alles wat er in staat, is meteen duidelijk. Preken kunnen enorm helpen in het begrijpen van wat er nou eigenlijk staat! Niet alleen zijn er preken waarin wordt lesgegeven, er zijn ook preken waarin toepassingen worden beschreven. Dus eigenlijk zijn dit twee manieren om God te vinden, in tekst en in toepassing. Nu neem ik het woord ‘preken’ even wat ruimer. Er zijn veel traditionele preken uitgeschreven en opgenomen. Je kunt ze lezen, luisteren of bekijken. Maar als je toch bezig bent, kun je doorzoeken naar andere hulpmiddelen. De blogs van Zij Lacht, bijvoorbeeld, of de vele video’s van The Bible Project. Beide zijn super handig als je God wilt vinden in tekst of toepassing.  

Kleine tip: val niet in slaap tijdens het luisteren van preken, vraag maar aan Eutychus uit Troas (Handelingen 20, vanaf vers 7).  

Creativiteit 

Iets laagdrempeligers dan muziek kan ik niet zo bedenken. Worship-muziek is een heerlijke manier om God te vinden. We vinden Hem in de teksten van de liederen, de prachtige klanken van de muziek en de passie en liefde van de zangers. Welk soort muziek jou het dichtst bij God brengt, is voor iedereen anders. Sommige mensen zijn dol op de psalmen, anderen houden van christelijke rapmuziek. God is een God voor iedereen, en er is voor iedereen een manier om Hem te prijzen en te ontmoeten. Er zijn ook verschillende manieren om muziek te gebruiken in aanbidding. Je kunt luisteren, zingen, spelen en zelf schrijven. Via al deze manieren kan je God vinden. Je kunt liggen, zitten, staan en zelfs dansen op de muziek. Dansen voor God, zoals David al deed.  

Zij haalden de wagen uit het huis van Abinadab, dat op de heuvel lag, met de ark van God, en Ahio liep voor de ark uit. David en het hele huis van Israël huppelden voor het aangezicht van de Heere, met allerlei muziekinstrumenten van cipressenhout, met harpen, met luiten, met tamboerijnen, met rinkelbellen en met cimbalen.
– 2 Samuel 6: 4-5 (HSV). 

Misschien heb je ook weleens gehoord van bible journaling. Als je dit opzoekt op internet, zie je fantastische creaties in bijbels of met bijbelteksten. Het is een creatieve manier om met Gods Woord bezig te zijn, en om God te vinden. Neem een vers waar je over na wilt denken en maak er iets creatiefs van. Schrijf het op een mooie manier op of maak er een tekening bij. Je kunt het zo uitgebreid maken als je wil.   

Aan de slag!

3 plaatsen om God te vinden – zit er iets voor je bij? Ga er dan mee aan de slag. Lees een stuk waarin God aan het woord is. Of luister naar een preek om je vlammetje aan te wakkeren en God te vinden in enthousiasme. Misschien ben je wat creatiever en ga je liever aan de slag met muziek of bible journaling. Ga in ieder geval op zoek naar God. Door te zoeken kun je God vinden.  

Deel deze overdenking

  1. Renee schreef:

    Wat mooi en eenvoudig uitgelegd! Ikzelf denk dat je God ook kunt vinden in de natuur! Alles spreekt van Gods grootheid, zijn liefde voor ons, de kleurenpracht, de sterrenhemel, het wijdse van de zee! Alles vol van Gods aanwezigheid!
    Bedankt Eline , wat fijn dat wie zoekt, zàl vinden🙌🏻

  2. jannet schreef:

    Ik heb recent diverse mensen moeten ontslaan en ik worstel met de gevolgen. Kunt u mij hierin adviseren ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap