Wijsheid, hoor jij haar roepen?

08

aug

Iona van den Dries

Waar denk jij aan bij wijsheid? Ik vraag me af of je je haar ooit hebt voorgesteld als een wijze vrouw die al bestond voor de aarde werd gemaakt. Spreuken 8 doet dat wel – en wat voor persoon is zij! Ze gaat op een heuvel langs de weg staan, bij een druk kruispunt, en roept de mensen toe. Maar luisteren we ook? Dat is de vraag. Vandaag wil ik met je kijken naar het belang van wijsheid en hoe zij ons God beter kan leren kennen.

Wie is Wijsheid?

Wijsheid wordt in Spreuken 8 voorgesteld als een persoon. Een interpretatie is dat dit een manier is om wijsheid te typeren en de tekst levendiger te maken. Een andere interpretatie is dat het hier gaat om een voorafschaduwing van Jezus zelf, aangezien veel omschrijvingen overeenkomen met Jezus’ status als Gods Zoon en Degene die bij de Schepping aanwezig was (zie Studiebijbel). Welke interpretatie je ook kiest, één ding hebben ze gemeen: Wijsheid weerspiegelt iets van God. Wat leren we in Spreuken 8 over Wijsheid?

Actief. Ze gaat naar de mensen toe in plaats van dat ze afwacht en ze laat zich vinden door wie haar zoeken. (vers 1-5, 17)

Huisgenoot van Beraad. Ze vindt kennis in overpeinzing en woont bij Beraad; ze kan gevonden worden in het overdenken. (vers 12)

Gever. Ze blijft niet hameren op wat zij wil ontvangen, maar nodigt mensen uit naar haar te luisteren en toont wat zij kan geven. (vers 14-21)

Waarheid. Ze verkondigt waarheid en heeft een hekel aan onbetrouwbaarheid. Daarom kun je op haar woorden vertrouwen. (vers 6-9)

Vroege schepping. Ze werd aan het begin van de schepping gemaakt en kon zo meemaken hoe de wereld tot stand kwam. Dit idee wordt ook gelinkt aan het begin van het Johannes-evangelie, waar Jezus als het Woord bij God en de Schepping was. (vers 22-29)

Gods lieveling. Ze is een bron van vreugde voor God. (vers 30-31)

Vriend van de mens. Ze geeft raad en was blij met alle mensen; ze geniet van de Schepping en wil de mensen helpen. (vers 30-34)

Weg naar het leven. Zij wijst de weg naar het leven en de gunst van de HEER. Dit doet denken aan Jezus’ uitspraak dat Hij de weg, de waarheid en het leven is. (Johannes 14:16)

Waar is je schat?

Nu wil ik iets dieper ingaan op de verzen 10 tot en met 14. Wijsheid geeft het advies haar lessen op waarde te schatten, aangezien ze waardevoller zijn dan zilver, goud, juwelen of wat iemand ook kan bedenken (vers 10-11). Een tekst die hier mooi op voortborduurt, staat in Matteüs 6:19-21 (NBV):

Verzamel voor jezelf geen schatten op aarde: mot en roest vreten ze weg en dieven breken in om ze te stelen. Verzamel schatten in de hemel, daar vreten mot noch roest ze weg, daar breken geen dieven in om ze te stelen. Waar je schat is, daar zal ook je hart zijn.

Wijsheid zou je kunnen zien als een hemelse schat. Alle wijsheid die voorkomt in het hoofdstuk van Spreuken is ook wijsheid van God, het is als een geschenk uit de hemel wat dat betreft! De tekst uit Matteüs staat na een gedeelte waarin Jezus mensen oproept om niet te zoeken naar de waardering van mensen, maar naar de waardering van God. Zo moeten mensen ook niet hun hart stellen op het verkrijgen van materiële rijkdom, maar boven alles op God en hemelse schatten.

Wijsheid woont samen met Beraad en zij vindt kennis door overdenking. Wie, net als Wijsheid, ontzag heeft voor de HEER, haat het kwaad, trots, hoogmoed en leugens (vers 13). Bij haar kunnen mensen in plaats daarvan beraad en overleg, inzicht en kracht vinden (vers 14).

Zoek en je zal vinden

Ik wil de overdenking graag afsluiten met de woorden uit vers 17:

Wie mij liefheeft, heb ik ook lief,
wie mij zoekt, zal mij vinden.
– Spreuken 8:17 (NBV)

Luister naar Wijsheid, luister naar Jezus’ woorden, en voel je vrij om God te vragen om wijsheid, want het zal je gegeven worden. (Jakobus 1:5)

Challenge!

Wijsheid kun je zien als een hemelse schat

  • Welke schat heb jij vandaag ontdekt?
  • Bedenk hierbij een challenge die je vandaag zelf of samen met iemand uitvoert. Check #spreukenchallenge op Instagram voor inspiratie van anderen en deel ook jouw challenge!

Deel deze overdenking

  1. Chantal Jansen schreef:

    Deze van vandaag vond ik leuk. Interessant en een eye opener. Ik zag wijsheid nooit als hemelse schat. Dus wel top om zo te leren. Ik moet wel erg wennen aan de manier van schrijven. Zoals wijsheid te zien als mens. Dat was wennen. Anders… maar trekt wel de aandacht. Dus ga zo door!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap