Spreuken 7: Gods wijsheid als beschermende zus

07

aug

Nienke Alblas

Aan wie vraag jij advies? Ik vind het niet makkelijk om adviezen aan te nemen. Vooral omdat ze vaak komen op ongevraagde momenten, waardoor het meer op mij overkomt als een oordeel dan als een goedbedoeld advies. Daarnaast komt het advies vaak van mensen die ik niet vertrouw. Er zijn maar heel weinig mensen in mijn leven die ik ‘toestemming’ heb gegeven om mij te adviseren, nog minder waarvan ik ongevraagd advies van aanneem. Het is voor mij belangrijk dat iemand in relatie leeft tot God. Wanneer ik weet of vertrouw dat hun ‘lijntje’ met God sterk is, dan vertrouw ik hun woorden en adviezen sneller. Deze mensen zijn mijn broers en zussen in geloof.

In Spreuken 7 vers 4 en 5 wordt geschreven over wijsheid als zus en inzicht als bloedverwant. In de twee verzen worden in mijn hoofd de eigenschappen ‘vertrouwd’ en ‘onafscheidelijk’ aan deze twee aspecten verbonden.

Zeg tegen de wijsheid: Jij bent mijn zuster,
en noem het inzicht je bloedverwant,
opdat zij je bewaren voor de vreemde vrouw,
voor de onbekende die jou met haar woorden vleit.
– Spreuken 7: 4-5 (HSV)

Vertrouwd

Zoals ik net al noemde, neem ik onbekenden niet makkelijk in vertrouwen als het gaat om het aannemen van adviezen. Wanneer iemand mij advies geeft, probeer ik altijd aan te voelen: Uit welk hart komt dit? Is het een hart gevuld met Jezus’ liefde of een hart gevuld met jaloezie of andere onopgeloste pijn en bitterheid?

De kritische houding komt voor een deel voort uit mijn eigen pijn, mijn eigen perfectionisme en faalangst. Ik weet al dat ik het niet (altijd) goed doe en dat ik niet perfect ben. Ik heb vaak al duizend keer nagedacht over hoe ik het beter en anders zou moeten doen. Daardoor voelt het voor mij alsof ik die extra (goedbedoelde) adviezen niet nodig heb. Ik heb het namelijk al gehoord in mijn hoofd, al vaak genoeg. Misschien herken jij dat ook wel?

Dit is iets waar we aan mogen werken. We zijn als christenen geroepen om vrij te leven. “Ik ben gekomen om hun het leven te geven in al zijn volheid,” zegt Jezus in Johannes 10:10. Een vol en vrij, hersteld, gered leven wordt in het Nieuwe Testament genoemd met het woord ‘sozo’. Het is het Griekse woord voor het Hebreeuwse ‘sjalom’. Het betekent: de afwezigheid van onrust, volmaakt, hersteld.
Wanneer ik dus niet opensta voor iets door oude pijn en mijn eigen ‘tekortkomingen’, betekent dat dat ik nog niet helemaal heel ben op dat gebied. Dat is juist waar Jezus voor is gestorven. Daarom is ‘werken aan jezelf’ iets moois om te doen, met de grote mits dat je dit doet met God. Mijn zusters kunnen mij daarbij helpen, daarom wil ik juist openstaan voor wat zij zeggen. Hier ook weer een mits, namelijk dat het zusters zijn in Christus en niet ‘zomaar’ vriendinnen.

Bloedverwanten

Ik noemde het hier al even. Zusters: bloedverwanten. We zijn allemaal bloedverwanten wanneer we in Jezus geloven. Door Jezus’ bloed zijn we één familie. We zijn broeders en zusters wanneer we in zijn offer voor ons geloven. Daardoor mogen we roepen: ‘Abba, Vader.’ (Romeinen 8:15)

Bloedverwanten waren in de Bijbel erg belangrijk. Het gaf aan welke status je had, wat je erfdeel was en bij wie je hoorde. Het was een groot deel van je identiteit. Zo is ook ons bloedverwantschap van grote waarde voor onze identiteit: christenen. Het lastige is, dat zoals in elke familie, niet iedereen even goed met elkaar door één deur past. Gelukkig mogen we wél geestelijk door één ‘deur’: Jezus.

We leren uit Spreuken 7 dat het zo belangrijk en waardevol is om een zuster in Christus te hebben. Om haar trouw te zijn, te vertrouwen en om familie te zijn. De meest waardevolle vriendschappen in mijn leven zijn de vriendschappen waarin Jezus aanwezig is. Er is een sfeer van gebed, openheid, liefde en ook soms vermaning (hoe moeilijk het dan ook is om te luisteren).

Laat jouw bloedverwanten zijn als inzicht en het inzicht dat je ontvangt door de Geest als jouw bloedverwant. Weet je nauw verbonden met de Geest, zoals je je nauw verbonden weet met vriendinnen: wees jezelf én luister. Het inzicht zal je helpen. Je mag leren op Hem te vertrouwen wanneer je het moeilijk hebt en ook wanneer je dat misschien moeilijk vindt. Wellicht kan een echte zuster of een zuster in Christus jou wel helpen bij dit vertrouwen. Laat inzicht je bewaren voor het aangaan van verkeerde relaties of vriendschappen en je wegleiden van de verkeerde dingen die je verleiden. Laat Hem met jou zijn, je heel (‘sozo‘) maken en wellicht zijn tot zuster en inzicht voor een ander.

Challenge!

Is inzicht jouw bloedverwant?

  • Welke schat heb jij vandaag ontdekt?
  • Bedenk hierbij een challenge die je vandaag zelf of samen met iemand uitvoert. Check #spreukenchallenge op Instagram voor inspiratie van anderen en deel ook jouw challenge!

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap