Maar ik en mijn familie, wij zullen de Heer dienen, toch?

16

mei

Gastblogger

Het is de zaterdagavond voor Pasen, en ik zit samen met mijn man en dochter te gourmetten. We hebben het gezellig en ik geniet met volle teugen van hun aanwezigheid. Dan hebben we het even over wat er op de planning staat voor eerste Paasdag. “Ik ga eerst naar de kerk”, zeg ik, en een steek gaat door me heen. Ik heb erg veel zin om te gaan, ik hou van Pasen, om te vieren dat Jezus uit de dood is opgestaan. Maar meer dan anders baal ik ervan dat ik de enige ben aan tafel die zich daarover kan verheugen. Nonchalant vraag ik of ze zin hebben om mee te gaan, maar hun gezichten spreken al voor zich. Helaas, ook deze keer ga ik weer alleen (diepe zucht), en ik kan alleen maar bidden: “Maar ik en mijn familie wij zullen de Heer dienen!”


Het is denk ik wel één van de bekendste uitspraken die Jozua gedaan heeft: “Maar ik en mijn familie, wij zullen de Heer dienen.” Jozua doet deze uitspraak aan het eind van zijn bediening, in een toespraak te Sichem. Jozua vertelt daar over hoe trouw God al die jaren is geweest. Dat God al die jaren hun strijd heeft gestreden waardoor ze nu hun eigen land in bezit hebben, dat God zich aan zijn belofte gehouden heeft. Maar Jozua roept het volk ook op om trouw te blijven aan God en zich niet in te laten met de afgoden van de Amorieten die nog in het land wonen en zegt dan:

Heb dus diep ontzag voor de Heer. Dien Hem eerlijk en trouw. Doe de afgoden weg die jullie voorvaders aan de overkant van de rivier en in Egypte hebben gediend. Dien alleen de Heer. Als jullie denken dat het verkeerd is de Heer te dienen, kies dan vandaag wie je wél wil dienen. De goden die jullie voorvaders aan de overkant van de Rivier aanbaden, of de goden van de Amorieten van het land hier. Maar ík en mijn familie zullen de Heer dienen!
(Jozua 24:14-15 BasisBijbel)

Jozua spreekt daar voor zijn hele gezin/familie dat zij de Heer zullen dienen. In de Herziene Statenvertaling staat er: “Wat mij en mijn huis betreft, wij zullen de HEERE dienen.” Dit komt beter overeen met de Hebreeuwse vertaling. Iedereen in zijn huis – een krachtige uitspraak, vind je niet? Ik vraag mij af: kan Jozua dat zo wel zeggen, dat iedereen in zijn huis God op de eerste plaats zal zetten? Want dat is hoe ik dienen zie: niet alleen maar werken voor God, maar van Hem houden met je hele hart, met je hele ziel en met alles wat je hebt (Markus 12:30). Dat het Koninkrijk van God heerst in je gezin, Koninkrijk van gerechtigheid, vrede en vreugde door de Heilige geest (Romeinen 14:17). Hoe kan Jozua dat nu beslissen voor zijn gehele familie?

Zou het een geloofsuitspraak zijn van Jozua? Wellicht dat het nu nog niet helemaal zo is, maar dat hij hoopt en bidt dat het zo zal zijn, dat zijn gehele familie met hun hart toegewijd zal zijn aan de Enige en ware God?

Of spreek ik nu voor mezelf? Ja, deze uitspraak van Jozua; “maar ik en mijn familie, wij zullen de Heer dienen” is voor mij een geloofsuitspraak geworden. Een gebed waarin ik hoop dat mijn familie eens hun knieën zullen buigen voor de allerhoogste God en met hun hart zullen geloven en met hun tong zullen belijden dat Jezus Christus Heer is in hun leven. Zodat wij met het gehele gezin God zullen dienen, om zo zijn koninkrijk verder zichtbaar te maken.

Ineens gaat het zoveel dieper dan het feit dat ik elke zondag ‘alleen’ naar de kerk ga. Het gaat niet om hoe ik me voel, maar het feit dat zij nog niet gered zijn voor de eeuwigheid. Doet mijn gevoel er dan niet meer toe? Mijn eenzaamheid en verdriet hierin. Natuurlijk wel, deze gevoelens mogen er zijn. Maar God bemoedigt hierin ook enorm.

Die bewuste Paaszondag dat ik er flink van baalde om alleen te moeten gaan, sprak een broeder de gemeente toe om te bidden voor de mensen waarvan hun kind(eren) of partner niet (meer) mee gaan. Ik voelde me gezien, God zag mijn verdriet hierin. En als jij je hierin herkent: God ziet ook jouw verdriet!

Wat zo mooi is aan Gods hart, is dat jouw verdriet ook Zijn verdriet is, want Hij verlangt er nog meer naar dat onze geliefden Hem willen gaan dienen. Hij houdt al zo lang van ze en wacht op de dag dat ze Zijn liefde gaan beantwoorden.

Ik wil je dan ook aanmoedigen om te blijven bidden. Geef niet op! Onderschat nooit de kracht van volhardend bidden.

Ik geloof dat Jozua deze uitspraak kon doen omdat in zijn huis de regels van God golden. Jozua leefde naar de regels van God, daarin was hij een voorbeeld voor zijn hele gezin. Hoe zit dat in jouw huis? In mijn huis hebben we plezier, zeggen we sorry als we iets verkeerd doen, vergeven we elkaar, zijn we eerlijk, bid ik voor mijn familie en houden we ontzettend veel van elkaar. In ons huis mag ik een voorbeeld zijn van Jezus en Zijn manier van dienen. Op deze manier zie ik Gods heerschappij in ons huis. Niet omdat ik het allemaal zo goed doe, o nee, absoluut niet! Maar door de kracht van Gods Geest. Goed voorbeeld doet volgen, of ze het nu bewust voor God doen of niet, toch dienen we zo met elkaar de Heer en wordt zijn koninkrijk zichtbaar in ons huis.

Aan de slag!
Sta jij thuis ook alleen in het geloof, weet dan dat God je verdriet hierin ziet. Dank Hem voor het feit dat Hij jou hierin wil troosten en bemoedigen. Dank Hem voor je geliefden en bid dat ze tot hun doel mogen komen in Christus.

Herken jij dit niet, maar ken jij wel vrouwen (of mannen) die in deze situatie zitten? Mag het verdriet wat God hier over heeft ook jouw hart raken? Bid voor hen, laat weten dat ze er niet alleen voor staan en bid voor hun familieleden.

Denk er eens voor jezelf over na: Hoe ben jij een voorbeeld als het gaat om het dienen van de Heer? Geloof je dat dit invloed heeft op jouw gezin/omgeving? Op welke manier merk je dat?

Heb je zin om creatief met de Bijbeltekst “Ik en mijn familie, wij zullen de Heer dienen!” aan de slag te gaan, leuk! Extra leuk als je dit met ons wilt delen op social media, wij zijn erg benieuwd naar je creatie. 🙂

Om deze mooie tekst uit Jozua extra te onderstrepen, geven we een mooie poster met dezelfde tekst uit onze webshop weg!
Hoe maak je kans? Simpel: laat een reactie achter onder deze blog. Morgen (17 mei) maken we de winnares bekend – eveneens in een reactie onder deze blog. Succes!

Deel deze overdenking

 1. Bionca schreef:

  Wat een herkenbaar en gevoelig stuk. Het lijkt me zo fijn om samen met je echtgenoot en kinderen God te dienen. Zelf ben ik ook getrouwd en mijn partner vind het allemaal nog niet zo ‘boeiend’. Het is daarom best lastig dat je bepaalde geloofszaken niet kunt delen of een goed gesprek kunt hebben over wat je net gehoord of gelezen hebt terwijl jij overstroomd van vragen of enthousiasme. Je voelt het bij de eerste zin al aan dat het geen gesprek gaat worden. Ook het gevoel dat je altijd alleen de kar moet trekken wat betreft het geloofsleven binnen bet gezin. Dan ook de momenten nog dat je zelf een terugval hebt, hoe fijn zou het zijn als je partner je dan kan bemoedigden. Bedankt voor het open stukje, het geeft weer hoop! Liefs

  • carola schreef:

   Graag gedaan! Ik herken de struggles die je omschrijft. Laat de Heer altijd onze vreugde blijven. Gods zegen ook voor jou en je man, laten we blijven volharden in gebed!
   liefs Carola

 2. Marieke schreef:

  Wat een prachtige poster.
  Ik bid je Gods zegen toe Carola en alle anderen die zich in dit verhaal herkennen. God is een God van trouw. Hij laat niet los wat Zijn hand begon. De vreugde van de Heer zal je kracht geven!

 3. Geeske schreef:

  Wat een prachtig stuk! Kan er nog zoveel uit leren! Het is niet vanzelfsprekend dat Elke familie allemaal geloofd, en soms zo moeilijk om dat goede voorbeeld te blijven zijn! We blijven ervoor bidden! En wat een leuke actie, ik doe ook mee om het te winnen.

 4. Sabine schreef:

  Bedankt voor het schrijven van dit stuk Carola! Ik herken de gedachten over pijn en verdriet van mensen in je omgeving die je lief zijn, maar hun leven niet in afhankelijkheid van God leven. Mooi om deze uitspraak als gebed volhardend te mogen blijven bidden!

  • carola schreef:

   Lieve Sabine, blijf dit bidden voor de mensen om je heen die je lief hebt. Hier lees je al zoveel vrucht van volhardend gebed. Hoop dat het jou ook mag bemoedigen net zoals dat mij doet.
   Liefs Carola

 5. Sophia schreef:

  Mooie blog en gave poster! Lijkt me heel tof in mijn huisje waar ik met 3 andere meiden/studenten woon, om zo wat uit te stralen van wie Jezus voor mij is.

 6. Joyce Mantel schreef:

  Mooi stuk Carola!
  God hoort alle gebeden en vraagt trouw en volharding van ons.
  De tekst is prachtig en was mijn dooptekst. Het lijkt mij dan ook geweldig om de mooie poster in mijn huis op te hangen, zodat mijn gezin en ik hier iedere dag aan herinnert worden.

  Groetjes Joyce

 7. Mylene Wiltink schreef:

  Mooie blog!
  Hoe ben ik een voorbeeld als het gaat om het dienen van de Heer op voor mijn kinderen? Een vraag die ik meeneem, ik hoop echt dat ik de liefde van onze Vader door mag geven aan mijn gezin.

  • carola schreef:

   Dank je wel Mylene,
   Door in Jezus te blijven zal er vrucht zichtbaar zijn in je leven, wat je door mag geven aan je gezin. Blessings.
   Liefs Carola

 8. Joëlle schreef:

  Wat een mooi stuk, Carola! Een prachtige bemoedigende spreuk!
  Ik vind deze spreuk heel bijzonder, omdat we sinds 10 maanden ook een familie zijn. Toen is onze zoon geboren. Na mijn ziek zijn konden we alleen maar hopen en bidden of we ooit een ‘echte’ familie zouden worden. En het is ons door Hem gegeven!

 9. Jet schreef:

  Zo herkenbaar! Mooi om de tekst te lezen als een gebed.

 10. Anke de Bruijn schreef:

  Mooi verband tussen deze bijbeltekst en het idee van voorbeeld zijn van hoe Jezus diende. Prachtig! En o zo herkenbaar, maar o zo waar dat er grote kracht uitgaat van volhardend bidden!

 11. Ronny Pl schreef:

  Geweldig, Deze tekst van jozua hield mij de hele week bezig ende situatieschets van het verhaal is zo herkenbaar.
  Thx

 12. Mar schreef:

  Hoi Carola,
  Dankjewel voor deze overdenking. Ik moest aan dit nummer denken voor jou! https://open.spotify.com/track/2zKgIkIGrT3Ql7F6xIkf1d?si=mBSLfPyiSa6wD31w103M_w (Me and my house van There be lions). Ook te zingen als gebed. God’s zegen!

  Mar

1 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap