Omgaan met geld: wat zegt de Bijbel hierover?

15

mei

Annika

Geld. De hele wereld draait erom, of in ieder geval bijna. We kunnen simpelweg niet zonder. We hebben geld nodig om kleding te kopen, eten en drinken te kopen, onze huizen te betalen, we hebben geld nodig om van te leven. Maar geld kan ook een valkuil zijn, het wordt niet voor niets soms een ‘afgod’ genoemd in de Bijbel. Maar hoe weten we nu wat een goede manier is om met geld om te gaan? Vandaag wil ik op zoek naar wat de Bijbel zegt over omgaan met geld, en het maken van goede keuzes. Een praktische blog, over iets waar iedereen mee te maken heeft. Lees je mee?

Geld biedt geen zekerheid. God wel!

De Heer is als een sterke toren. Rechtvaardige mensen rennen daarheen en zijn veilig. Dankzij zijn geld is een rijk mens helemaal veilig. Zo veilig als in een stad met hoge muren – denkt hij.
(Spreuken 18:10-11 BasisBijbel)

Ik herken dit stiekem wel een beetje. Genoeg geld op mijn spaarrekening geeft een gevoel van zekerheid, de zekerheid dat wanneer er onverwachte dingen gebeuren, ik in ieder geval een financiële buffer heb. En ergens is dat ook wel waar, als de wasmachine of CV-ketel kapot gaat, is het toch wel prettig om de reparatie te kunnen betalen of meteen een nieuwe te kunnen kopen. Ik denk ook niet dat de schrijver van deze tekst doelt op dit soort financiële reserves. Er is niets mis met spaargeld hebben, zeker wanneer je een eigen huis hebt en dit soort dingen kunnen gebeuren. Wat ik denk dat de schrijver bedoelt, is dat we ervoor moeten zorgen dat we onze zekerheid bij God moeten zoeken. Verstandig omgaan met geld en een spaarpotje opzij zetten is prima, zolang het ons maar niet bij God vandaan houdt.

Jezus zegt in de gelijkenis van de zaaier niet voor niets: Er zijn ook mensen die het woord horen, maar hun geloof wordt verstikt door de zorgen van de wereld en het verlangen naar geld. Er groeit geen vrucht aan hen. Zij zijn het zaad dat in de distels is gezaaid.
(Matteüs 13:22 BasisBijbel)

Gebruik je geld voor goede dingen

Draag de rijken van deze wereld op niet hoogmoedig te zijn en hun hoop niet in zoiets onzekers te stellen als rijkdom, maar op God, die ons rijkelijk van alles voorziet om ervan te genieten. En draag hun op om goed te doen, rijk te zijn aan goede daden, vrijgevig, en bereid om te delen. Zo leggen ze een stevig fundament voor de toekomst, en winnen ze het ware leven.
(
1 Timoteus 6:17-19, NBV)

Geld op zichzelf is geen verkeerd iets. Het is een ruilmiddel, dat al duizenden jaren wordt gebruikt door mensen, simpelweg om de handel makkelijker te maken. Maar zoals met veel dingen het geval is, kun je geld op goede manier en op slechte manieren gebruiken. Ik denk dat dit voor iedereen een zoektocht is, een kwestie tussen God en jou, op welke manier je het geld dat je hebt, voor het goede kunt gebruiken. Simpelweg heb je een groot deel ervan nodig om zelf te leven, een prima manier om je geld te gebruiken en niets om je schuldig over te voelen. Maar gebruik je datgene wat je zelf niet nodig hebt, om iets goeds te doen voor de mensen om je heen?

Wees niet gierig of hebzuchtig, je leven draait niet om geld

Ken je de gelijkenis van de rijke man? Jezus vertelt dit verhaal als iemand hem vraagt om recht te spreken, omdat zijn broer de erfenis niet met hem wil delen. Jezus z’n reactie was als volgt:

Maar Jezus zei tegen hem: “Wie zegt dat Ik jullie rechter of scheidsrechter ben?” En Hij zei tegen de mensen: “Let goed op dat je niet hebzuchtig bent. Want ook als je alles hebt wat je hebben wil, betekent dat niet dat je ook je leven bezit. Je leven is niet van jezelf.” Hij legde hun dat uit met een verhaal: “Er was eens een rijke man. Zijn akkers hadden een grote oogst opgeleverd. En hij dacht bij zichzelf: ‘Wat zal ik doen? Want ik heb geen ruimte genoeg om de hele oogst op te bergen.’ Hij bedacht: ‘Ik weet al iets. Ik zal mijn schuren afbreken en grotere schuren bouwen. Daar zal ik dan al mijn graan en al mijn rijkdommen in opbergen. Nu heb ik heel veel. Het is genoeg voor járen. Nu kan ik rustig aan doen. Ik ga lekker eten en drinken en feestvieren.’ Maar God zei tegen hem: ‘Jij dwaas! Vannacht nog zal je leven van je teruggevraagd worden. En voor wie heb je dan zoveel verzameld?
(Lukas 12:14-20 BasisBijbel)

Ook al hebben we nog zoveel geld, we kunnen er ons leven niet mee verlengen. We bezitten ons eigen leven niet, zegt Jezus. Al ons geld oppotten en uitkijken naar ons pensioen heeft geen zin, je weet niet hoe lang je leven nog duurt. Leef nu en geniet van wat je gekregen hebt!

Aan de slag!
Denk jij weleens na over hoe je met geld om zou moeten gaan? Heb je het er weleens over met andere mensen of vraag je hierin God om leiding? Ik wil je uitdagen om de komende week eens stil te staan bij de manier waarop je met geld omgaat. Is geld voor jou niet meer dan een handig betaalmiddel, of heb jij net als ik weleens de neiging om je zekerheid te zoeken in geld? Wat zou je willen veranderen aan de manier waarop jij met geld omgaat?

Deel deze overdenking

 1. Bonita schreef:

  Ik zou toch graag willen vragen wat nu als mensen om geld vragen en je hebt het zelf bijna niet om je rekeningen te betalen .
  Ik hou van geven maar er is een angst ontstaan omdat er nu een tekort is en de bank daar niet blij mee was . wat doe je dan als je zelf niet genoeg hebt en al op de meest mogelijke manier hebt bezuinigt

 2. noelle smallegange schreef:

  dan heb je niets om te delen, dus deel je niet, totdat het weer beter gaat

  • Linda Bruins schreef:

   Dat zou mijn reactie ook zijn! God kent je hart, Hij weet dat je het graag wilt en Hij wil ook graag dat het goed gaat met jóu! Hij weet wat belangrijk voor ons is. Hij weet dat het nodig is geldzaken op orde te hebben, dat dat rust geeft en ruimte etc. Ik geloof niet dat Hij jou veroordeelt! Integendeel. Hij heeft ons tevens verstand gegeven en werkt daar ook in. Daar probeer ik m’n vertrouwen soms ook in te stellen, in goede balans natuurlijk.

   • Linda Bruins schreef:

    Dat zou mijn reactie ook zijn! God kent je hart, Hij weet dat je het graag wilt en Hij wil ook graag dat het goed gaat met jóu! Hij weet wat belangrijk voor ons is. Hij weet dat het nodig is geldzaken op orde te hebben, dat dat rust geeft en ruimte etc. Ik geloof niet dat Hij jou veroordeelt! Integendeel. Hij heeft ons tevens verstand gegeven en werkt daar ook in. Daar probeer ik m’n vertrouwen soms ook in te stellen, in goede balans natuurlijk.

    Daarnaast heb je als mens nog zoveel te geven wat niet met geld te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap