Maar ik en mijn familie, wij zullen de Heer dienen, toch?

Overige

Carola

16 mei 2018

Het is de zaterdagavond voor Pasen, en ik zit samen met mijn man en dochter te gourmetten. We hebben het gezellig en ik geniet met volle teugen van hun aanwezigheid. Dan hebben we het even over wat er op de planning staat voor eerste Paasdag. “Ik ga eerst naar de kerk”, zeg ik, en een steek gaat door me heen. Ik heb erg veel zin om te gaan, ik hou van Pasen, om te vieren dat Jezus uit de dood is opgestaan. Maar meer dan anders baal ik ervan dat ik de enige ben aan tafel die zich daarover kan verheugen. Nonchalant vraag ik of ze zin hebben om mee te gaan, maar hun gezichten spreken al voor zich. Helaas, ook deze keer ga ik weer alleen (diepe zucht), en ik kan alleen maar bidden: “Maar ik en mijn familie wij zullen de Heer dienen!”


Het is denk ik wel één van de bekendste uitspraken die Jozua gedaan heeft: “Maar ik en mijn familie, wij zullen de Heer dienen.” Jozua doet deze uitspraak aan het eind van zijn bediening, in een toespraak te Sichem. Jozua vertelt daar over hoe trouw God al die jaren is geweest. Dat God al die jaren hun strijd heeft gestreden waardoor ze nu hun eigen land in bezit hebben, dat God zich aan zijn belofte gehouden heeft. Maar Jozua roept het volk ook op om trouw te blijven aan God en zich niet in te laten met de afgoden van de Amorieten die nog in het land wonen en zegt dan:

Heb dus diep ontzag voor de Heer. Dien Hem eerlijk en trouw. Doe de afgoden weg die jullie voorvaders aan de overkant van de rivier en in Egypte hebben gediend. Dien alleen de Heer. Als jullie denken dat het verkeerd is de Heer te dienen, kies dan vandaag wie je wél wil dienen. De goden die jullie voorvaders aan de overkant van de Rivier aanbaden, of de goden van de Amorieten van het land hier. Maar ík en mijn familie zullen de Heer dienen!
(Jozua 24:14-15 BasisBijbel)

Jozua spreekt daar voor zijn hele gezin/familie dat zij de Heer zullen dienen. In de Herziene Statenvertaling staat er: “Wat mij en mijn huis betreft, wij zullen de HEERE dienen.” Dit komt beter overeen met de Hebreeuwse vertaling. Iedereen in zijn huis – een krachtige uitspraak, vind je niet? Ik vraag mij af: kan Jozua dat zo wel zeggen, dat iedereen in zijn huis God op de eerste plaats zal zetten? Want dat is hoe ik dienen zie: niet alleen maar werken voor God, maar van Hem houden met je hele hart, met je hele ziel en met alles wat je hebt (Markus 12:30). Dat het Koninkrijk van God heerst in je gezin, Koninkrijk van gerechtigheid, vrede en vreugde door de Heilige geest (Romeinen 14:17). Hoe kan Jozua dat nu beslissen voor zijn gehele familie?

Zou het een geloofsuitspraak zijn van Jozua? Wellicht dat het nu nog niet helemaal zo is, maar dat hij hoopt en bidt dat het zo zal zijn, dat zijn gehele familie met hun hart toegewijd zal zijn aan de Enige en ware God?

Of spreek ik nu voor mezelf? Ja, deze uitspraak van Jozua; “maar ik en mijn familie, wij zullen de Heer dienen” is voor mij een geloofsuitspraak geworden. Een gebed waarin ik hoop dat mijn familie eens hun knieën zullen buigen voor de allerhoogste God en met hun hart zullen geloven en met hun tong zullen belijden dat Jezus Christus Heer is in hun leven. Zodat wij met het gehele gezin God zullen dienen, om zo zijn koninkrijk verder zichtbaar te maken.

Ineens gaat het zoveel dieper dan het feit dat ik elke zondag ‘alleen’ naar de kerk ga. Het gaat niet om hoe ik me voel, maar het feit dat zij nog niet gered zijn voor de eeuwigheid. Doet mijn gevoel er dan niet meer toe? Mijn eenzaamheid en verdriet hierin. Natuurlijk wel, deze gevoelens mogen er zijn. Maar God bemoedigt hierin ook enorm.

Die bewuste Paaszondag dat ik er flink van baalde om alleen te moeten gaan, sprak een broeder de gemeente toe om te bidden voor de mensen waarvan hun kind(eren) of partner niet (meer) mee gaan. Ik voelde me gezien, God zag mijn verdriet hierin. En als jij je hierin herkent: God ziet ook jouw verdriet!

Wat zo mooi is aan Gods hart, is dat jouw verdriet ook Zijn verdriet is, want Hij verlangt er nog meer naar dat onze geliefden Hem willen gaan dienen. Hij houdt al zo lang van ze en wacht op de dag dat ze Zijn liefde gaan beantwoorden.

Ik wil je dan ook aanmoedigen om te blijven bidden. Geef niet op! Onderschat nooit de kracht van volhardend bidden.

Ik geloof dat Jozua deze uitspraak kon doen omdat in zijn huis de regels van God golden. Jozua leefde naar de regels van God, daarin was hij een voorbeeld voor zijn hele gezin. Hoe zit dat in jouw huis? In mijn huis hebben we plezier, zeggen we sorry als we iets verkeerd doen, vergeven we elkaar, zijn we eerlijk, bid ik voor mijn familie en houden we ontzettend veel van elkaar. In ons huis mag ik een voorbeeld zijn van Jezus en Zijn manier van dienen. Op deze manier zie ik Gods heerschappij in ons huis. Niet omdat ik het allemaal zo goed doe, o nee, absoluut niet! Maar door de kracht van Gods Geest. Goed voorbeeld doet volgen, of ze het nu bewust voor God doen of niet, toch dienen we zo met elkaar de Heer en wordt zijn koninkrijk zichtbaar in ons huis.

Aan de slag!
Sta jij thuis ook alleen in het geloof, weet dan dat God je verdriet hierin ziet. Dank Hem voor het feit dat Hij jou hierin wil troosten en bemoedigen. Dank Hem voor je geliefden en bid dat ze tot hun doel mogen komen in Christus.

Herken jij dit niet, maar ken jij wel vrouwen (of mannen) die in deze situatie zitten? Mag het verdriet wat God hier over heeft ook jouw hart raken? Bid voor hen, laat weten dat ze er niet alleen voor staan en bid voor hun familieleden.

Denk er eens voor jezelf over na: Hoe ben jij een voorbeeld als het gaat om het dienen van de Heer? Geloof je dat dit invloed heeft op jouw gezin/omgeving? Op welke manier merk je dat?

Heb je zin om creatief met de Bijbeltekst “Ik en mijn familie, wij zullen de Heer dienen!” aan de slag te gaan, leuk! Extra leuk als je dit met ons wilt delen op social media, wij zijn erg benieuwd naar je creatie. 🙂

Om deze mooie tekst uit Jozua extra te onderstrepen, geven we een mooie poster met dezelfde tekst uit onze webshop weg!
Hoe maak je kans? Simpel: laat een reactie achter onder deze blog. Morgen (17 mei) maken we de winnares bekend – eveneens in een reactie onder deze blog. Succes!

laat een reactie achter

vinden we leuk!

 1. Esther

  mei 16th, 2018 at 06:19

  Bedankt voor je openheid! Lijkt me moeilijk om alleen naar de kerk gaan, mijn schoonmoeder ging ook jarenlang alleen naar de kerk en nu door haar gebed gaan al haar kinderen naar de kerk. Ik heb sinds kort op een muur in mijn woonkamer de tekst met muursticker geplakt: Ik en mijn huis wij zullen de Here dienen.
  Een mooie bijbeltekst (dagelijks woord) die aansluit bij jou stuk: God zij gedankt dat hij ons, die één zijn met Christus, in zijn triomftocht meevoert en dat hij overal door ons de kennis over hem verspreidt als een aangename geur. Wij zijn de wierook die Christus brandt voor God, zowel onder hen die worden gered als onder hen die verloren gaan.
  — 2 Korintiers 2:14-15

 2. carola

  mei 16th, 2018 at 19:06

  Wat een bemoediging Esther! Gebed is zo krachtig, dat bewijs jij nu ook maar weer met het verhaal van je schoonmoeder. Mooie tekst ook, zo mogen wij inderdaad Zijn geur verspreiden. BEDANKT! liefs Carola

 3. Renee

  mei 16th, 2018 at 06:55

  Lieve Carola,
  De Here zegene jou en hij behoede jou, Hij doet zijn aanschijn over je lichten en geeft je vrede!
  🙏🏻

 4. carola

  mei 16th, 2018 at 19:09

  Dank je wel lieve Renee, dat ervaar ik ook echt; Zijn zegen, Zijn bescherming, Zijn vrede!
  Liefs Carola

 5. annet

  mei 16th, 2018 at 07:47

  Wat n bemoedigend stuk om te lezen, dankjewel! En wat goed van je dat je naar de kerk blijft gaan! Ik merk, dat ik, vooral na de geboorte van onze zoon, zelf ook makkelijk thuis blijf..

 6. carola

  mei 16th, 2018 at 19:18

  Heel graag gedaan! Fijn te horen dat je er door bemoedigd bent, want dat is ook de reden dat ik dit wil met jullie allemaal wil delen. (En nu was het daar de tijd voor ;-))
  Ja, ik ga graag naar de kerk. Ik vind het heerlijk om met mijn broeders en zusters bij elkaar te komen en alle lof en eer te brengen aan Jezus.
  Uit jouw verhaal maak ik op dat je man ook niet mee gaat….Ook voor jou; Jij en je huis zullen de Heer dienen!
  Liefs Carola

 7. Kim

  mei 16th, 2018 at 08:12

  Lieve Carola,
  Veel dank voor je gevoelige woorden en bemoedigend stukje. Ook ik maak al jarenlang het soortgelijke mee in mijn familie, maar zie sinds de laatste tijd op een paar dierbare plekken eindelijk een beweging richting God. Ik bid er al zo lang voor, en kan haast niet uitdrukken hoe gelukkig mij dit maakt. Ik kon het eerlijk gezegd haast niet geloven, maar ben er zo ontzettend dankbaar voor :’)… Ik bewonder jouw doorzettingsvermogen en volharding in gebed enorm en wil je zo graag meegeven; Lieve Carola, geef niet op en houdt moed!! Als het Zijn wil is, (en Hij houdt zielsveel van jou) zal Hij in Zijn tijd ervoor zorgen dat jouw hele dierbare gezin Hem zal leren kennen. :’) In Zijn oneindige wijsheid ziet Hij wanneer dit de tijd ervoor is. En wij mogen moed houden, vertrouwen blijven houden in Hem die ons lief heeft en volhardend blijven bidden. Ik wil je danken voor de zegen die je bent voor jouw gezin, dat jij dagelijks Jezus mag laten zien :’) en voor de zegen die je bent voor ons via deze blog! God zegene jou en jouw gezin, lieve Carola, en’ Houdt moed’ zoals staat geschreven in Jesaja 41 : 10 ‘Wees niet bang, want Ik ben bij je, wees niet bevreesd, Ik ben jouw God. Ik zal je sterken, Ik zal je helpen, je ondersteunen met Mijn onoverwinnelijke rechterhand’. :’)

  Liefs & zegen,
  Kim

 8. carola

  mei 16th, 2018 at 19:30

  Lieve Kim,
  Wat een bemoediging! Aan dit soort verhalen hou ik mij ook vast, dus fijn dat je dit deelt, en natuurlijk vind ik dit ook zo ontzettend fijn voor jou en je geliefden. Ik geef zeker niet op 😉 !!
  Bedankt voor je lieve woorden, ik waardeer ze enorm. En ik ervaar ook dat Hij met mij is, mij sterkt, helpt en ondersteunt.
  In Hooglied staat: “Mijn hoofd rust op Zijn linkerarm, met Zijn rechterarm omhelst Hij mij.” Die Liefde geeft mij vreugde elke dag opnieuw!
  liefs Carola

 9. Mandy

  mei 16th, 2018 at 08:35

  Dankjewel voor deze blog Carola! Prachtig verwoord. Je bent echt een lichtje in deze wereld! Ik bid voor jou, dat je kracht en hoop mag (blijven) ontvangen, en voor je gezin dat ze de Kracht en Hoop mogen gaan zien! Zegen voor jou!

 10. carola

  mei 16th, 2018 at 19:30

  Dank je wel lieve Mandy xx
  Liefs Carola

 11. Anne

  mei 16th, 2018 at 08:38

  Ik heb een houten kruisje als sleutelhanger aan mij huissleutel. Deze staat voor mij symbool voor dezelfde tekst: ik en mijn huis, wij zullen de Heer dienen. Het is op dit moment vooral een soort reminder: blijf volharden in je geloof! En elke keer als ik van huis ga of weer thuis kom, word ik eraan herinnerd 🙂

 12. carola

  mei 16th, 2018 at 19:35

  Wat gaaf mooi om te horen! En idd we blijven volhardend bidden.
  liefs Carola

 13. Netty

  mei 16th, 2018 at 08:43

  Moedig om dit te schrijven, maar ook heel hoopgevend als ik bedenk dat God nog veel meer van je familieleden houdt dan jij.
  En gebed is zo krachtig!

 14. carola

  mei 16th, 2018 at 19:36

  Amen, Dank je wel!
  Liefs Carola

 15. Anna van helden

  mei 16th, 2018 at 08:56

  Wat een mooie, leerzame blog!
  Deze tekst is de trouwtekst van mijn lieve zus die bijna 1 jaar getrouwd is. Hoe tof zou het zijn als ze deze prachtige poster in haar huisje kan ophangen!

 16. carola

  mei 16th, 2018 at 19:47

  Graag gedaan! En wie weet hangt hij binnenkort bij je zus?????? Morgen kan je het hier lezen 😉
  Liefs Carola

 17. Marijke

  mei 16th, 2018 at 09:07

  Dank voor deze woorden. Heel waar en waardevol 😘🔅

 18. carola

  mei 16th, 2018 at 19:47

  Graag gedaan! liefs Carola

 19. Bep

  mei 16th, 2018 at 09:49

  Deze tekst zit in de mezoeza die op mijn deurpost, naast de buitendeur, is bevestigd.
  Hij is daar door de vorige bewoonster bevestigd,nadat ze hem van een Israëlreis had meegenomen. Ze wist dat deze tekst ook onze levenswijze omschreef en heeft hem ons geschonken. Helaas hebben ook wij in ons gezin iemand, die dat niet deelt met ons. Dus dank voor je bemoediging Carola en ook Kim, zulke verhalen daar kun je weer moed uit vatten. Gezegende dag allemaal

 20. carola

  mei 16th, 2018 at 19:51

  Graag gedaan en wat mooi dat dit je die tekst kreeg van de vorige bewoners. Je mag het (als ik zo vrijmoedig mag zijn) wel zien als profetie over jullie huisgezin! (geloofsuitspraak)
  Zegen voor jou en je gezin.
  Liefs Carola

 21. Hanneke

  mei 16th, 2018 at 09:51

  Wauw wat een mooie tekst, op een mooie poster!

 22. carola

  mei 16th, 2018 at 19:53

  Mee eens super toffe poster! Wie weet….stay tuned 😉

 23. Joke

  mei 16th, 2018 at 10:01

  Bedankt voor je stukje, mijn man en ik zijn allebei gelovig, onze kinderen geloven niet. We bidden elke dag dat ook zij de keuze gaan maken, maar dat kunnen wij niet voor hen doen. Een van onze kinderen zijn relatie was verbroken, maar ze hoorden bij elkaar, mijn schoondochter gelooft helemaal niet, heeft van huisuit ook niks meegekregen. Toen ze na 2 jaar weer bij elkaar kwamen heb ik haar omarmd en gezegd dat ik al die 2jaar ervoor gebeden had, dat ze weer bij elkaar zijn. Ik dacht dit mag je gerust weten. En inderdaad Jezus laten zien in ons leven. Want hoe zou de wereld geloven, als niet Jezus gezien wordt in mij, is een lied van het Leger des Heils.

 24. carola

  mei 16th, 2018 at 19:55

  Graag gedaan Joke! Wat mooi dat je zoon en schoondochter weer bij elkaar zijn door volhardend gebed. En inderdaad dat mag dan zeker benoemd worden hoor.
  Liefs Carola

 25. Wilma

  mei 16th, 2018 at 10:24

  Lieve Carola, bedankt voor de hoop die je geeft. We mogen het zaad zaaien en het daarna in Gods handen leggen. We blijven bidden!

 26. carola

  mei 16th, 2018 at 19:56

  Zeker weten lieve Wilma, Amen!
  Liefs Carola

 27. Arieke

  mei 16th, 2018 at 10:55

  Bidden helpt, God luistert echt.. Waar ik 17 jaar lang allen stond in mijn geloof, in mijn huwelijk, in mijn gezin, is mijn man vorig jaar tot geloof gekomen. Hoe groot is God daar in. En wat een zegen is het om samen je geloof te beleven. Ik dank God hier voor!

 28. carola

  mei 16th, 2018 at 19:42

  Wauw wat een bemoediging! Wat ontzettend gaaf zeg, veel zegen voor jullie beide.
  Liefs Carola

 29. Elisa

  mei 16th, 2018 at 12:57

  Wat mooi om Gods woord in geloof uit te spreken over je familie: juist als het moeilijk is. Bedankt voor die reminder!

 30. Elisa

  mei 16th, 2018 at 13:18

  Oh ja, en ik zou graag de poster ontvangen! Want werd helemaal enthousiast van het idee om op Opwekking te gaan speuren naar Zij Lacht schrijvers. Maar helaas… we kunnen niet gaan. Deze periode hebben wij extra zorg voor ons dochtertje dat te vroeg is geboren. Ook voor haar spreek ik in geloof: wij zullen de Heer dienen!

 31. carola

  mei 16th, 2018 at 19:40

  Graag gedaan! Blessings.
  liefs Carola

1 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© zij lacht, 2018  |  foto's door inge kooiman

Schrijf je in voor de nieuwsbrief & ontvang het schema direct in jouw inbox.

bijbelleesschema

download jouw gratis