Wie is de Auteur van jouw leven?

15

jul

Alina van Rijn

Heb je even? Zomaar een paar minuten? Ik wil je graag iets laten zien. Iets heel bijzonders. Ik wil je een boek laten zien. Nee, niet zomaar een boek. Maar een boek waar een naam op staat. Jouw naam. Ja, je leest het goed. Een boek over jou. Het gaat namelijk over jouw leven. Ik ken de inhoud niet van dat boek. Jij wel. Maar ik durf zelfs te zeggen dat jij ook niet alles weet wat er in dat boek geschreven staat. Dat weet alleen degene die dat boek geschreven heeft. Wie dat is, vraag je? Ik zal het je vertellen.  

De Auteur 

Ik ga gelijk met de deur in huis vallen. De Auteur van dit boek is niemand minder dan de Allerhoogste God. Hoe ik dit weet? Dat staat namelijk beschreven in Psalm 139 vers 16:

Uw ogen hebben mijn ongevormd begin gezien, en zij allen werden in Uw boek beschreven, de dagen dat zij gevormd werden, toen er nog niet één van hen bestond.

Laat dit vers even op je inwerken. Jouw leven, vanaf het allerprilste begin, was bij Hem bekend. Sterker nog, Hij was degene die jou heeft gevormd. Hij gaf jou bestaansrecht en schreef dit op in zijn boek. Jouw leven staat beschreven in zijn boek. Jouw leven is van eeuwigheid af bedoeld. Je bent niet zomaar op deze wereld. God zelf heeft jou bedacht en geschapen. En Hij schreef het op in zijn boek. 

De inhoud 

Niet alleen jouw begin staat daarin beschreven. Maar ook je hele leven is bekend bij Hem. In Psalm 56 vers 9 staat: ‘Ú hebt mijn omzwervingen geteld; doet mijn tranen in Uw kruik. Staan zij niet in Uw register?’ Al je omzwervingen, je tranen, staan geregistreerd. Dat troostte mij enorm. Het feit dat God niet alleen je tranen ziet, maar dat ze er ook toe doen.  

Jouw leven is bij Hem bekend 

Ik wil nog even terug naar dat boek. Dat register. Stel, je hebt het vast. Je kunt erin bladeren. Zou je dat willen? Durven? Zou je met weemoed de bladzijden lezen van je jeugd? Of beschaamd bepaalde periodes overslaan? Misschien zie je er wel tegenop om bepaalde bladzijden terug te lezen. De inktzwarte bladzijden die ongetwijfeld ook jouw leven hebben getekend. En wat kunnen sommige bladzijden, of misschien wel hele hoofdstukken, je pijn doen. Maar ook die pagina’s maken onderdeel uit van Gods plan met jouw leven. Ook de tranen van die bladzijden worden bewaard. En in verhouding wegen die zwarte bladzijden niet op tegen al die andere bladzijden in dat boek.

Pagina’s vol geschreven met ontelbaar veel zegeningen. De ontelbaar veel keren dat Hij jou vergaf. De ontelbaar veel keren dat Hij nabij was. Of gewoon heel simpel die keren dat Hij de zon liet schijnen. Dat je je verwonderde over die prachtige zonsondergang. Of die keer dat je ontspannen op de bank zat met je kopje koffie of thee.  

En dan valt plotseling zijn licht ook op die inktzwarte pagina’s. Want ook toen was Hij erbij. Op de dagen dat jij staarde in het donker. Dat je God smeekte of Hij zich aan je wilde openbaren, toen was Hij daar ook. Al heb je dat misschien niet altijd gezien. En nog steeds zal Hij er zijn wanneer de bladzijden van jouw toekomst weer donker dreigen te worden. En laten we eerlijk zijn: dit zal ongetwijfeld gebeuren. Maar wat is het een troost dat dit geen toeval, noodlot of wat dan ook is. Jouw leven is van eeuwigheid af bepaald. Jouw leven is in de hand van een almachtig Auteur. De Auteur van jouw leven. De Auteur van mijn leven. En aan dat boek zal geen einde komen. Want als je je gered weet door Jezus zal dit boek tot in eeuwigheid mogen doorklinken. Tot eer van zijn grote Naam.  

Aan de slag! 

Open in gedachten Gods boek over jouw leven. Denk er eens over na. Laat Gods licht vallen over jouw zwarte bladzijden. Geniet van alle zegeningen. Maar bovenal, dank Hem voor jouw bestaan. 

Deel deze overdenking

 1. Iona schreef:

  Super mooie blog, Alina!

 2. Lea schreef:

  Uit het hart, in het hart. Dank je wel voor de compassie en gevoeligheid die je hier laat zien. 😘 Lea

 3. Nathalie Engberts schreef:

  Woow die komt binnen zeg.

 4. Ada schreef:

  WAUW!!

 5. Annet schreef:

  Komt rechtstreeks binnen, dankjewel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap