Een tevreden mens telt voor twee – voor hoeveel tel jij?

31

mrt

Mandy

Hoe vaak heb jij je dat je jezelf betrapt op de zin ‘Als ik … ben/heb/doe, dán …’. Ik heb deze gedachte vaak als ik ergens mee worstel. Als ik een baan niet leuk vind, niet lekker in m’n vel zit, een relatie niet lekker loopt. ‘Als ik díe baan heb, dan wordt mijn leven echt top.’ ‘Als ik X euro verdien, dan kan ik meer aan mezelf of anderen besteden.’ ‘Als die relatie lekker liep dan zou mijn leven veel beter zijn.’ Vul voor jezelf maar in hoe hij op jou van toepassing is. Ik betrapte mezelf er vanochtend nog op. En meteen voelde ik een soort van fluistering. ‘Maar waarom geniet je niet van wat je nú hebt? Waarom ben je niet tevreden?’

Want dat is vaak wat er gebeurt, toch? Je wenst iets weg, waardoor je minder kunt genieten van wat je wél hebt. Je denkt dat als je dat ene maar zult hebben, dat je leven dan een stuk gemakkelijker zal zijn. Je focus op dat ene maakt dat al het andere niet goed zichtbaar is. Je hebt geen reëel beeld van je huidige situatie, waardoor je je zegeningen niet op waarde kunt schatten. Het maakt je beeld troebel en je voelt je minder tevreden.

Tevreden zijn is níet weg wensen wat moeite geeft

Ik zeg hiermee níet dat je nergens moeite mee mag hebben. Er zijn nu eenmaal moeilijke situaties en dat je die niet weg mag wensen zou een extra gewicht op een al lastige periode leggen. Wat ik wel zeg is dit: zie je, buiten die moeilijkheid, ook wat je wél gekregen hebt? Hoe je – ondanks alles – tevreden kunt zijn?

Je kunt beter genieten van wat je hebt, dan altijd maar méér willen hebben. Want ook dat is maar lucht en iets teleurstellends.
– Prediker 6:9 (BasisBijbel)

Ik hoop niet dat je hieruit haalt dat jouw verlangens ‘lucht’ zijn. Of dat je niet mag hopen op betere dagen. Ik denk ook niet dat is wat hier bedoeld wordt. Maar dat eerste gedeelte van de tekst? Ik denk dat daar iets heel treffends gezegd wordt. Want als je steeds maar focust op iets wat je (nog) niet hebt, wat is dan het gevolg? Dan ben je geen tevreden mens. Misschien kijk je over een poosje wel terug en heb je spijt dat je niet genoten hebt van wat je nu hebt. Je nam het voor lief en zag er de waarde niet van in. Dat zou toch zonde zijn?

Tevreden zijn maakt dat je blijft zien waar het om gaat

Je steeds maar focussen op iets dat je nu nog niet hebt, maakt het gemakkelijker om Gods zegeningen aan de kant te schuiven. Met een gebrekkige focus richt je je bovendien meer en meer op wat je mist. Een vicieuze cirkel.

Het is niet voor niets dat in de Bijbel meerdere keren wordt opgeroepen tot tevreden zijn. Het helpt om ons zicht op de werkelijkheid goed te houden. Bovendien versterkt een tevreden gevoel zichzelf: hoe meer we tevreden zijn, hoe meer we zien waarom we tevreden mógen zijn. En daar worden we weer gelukkiger van, omdat we ons realiseren dat we het goed hebben. Het doet onze zorgen bovendien minder worden. Tevredenheid is gezond! De Studiebijbel zegt het heel mooi: ‘Een tevreden mens laat de door God gegeven zegeningen niet overschaduwen door de sombere dingen in het menselijk bestaan.’ Dat is toch prachtig om naar te streven?

Aan de slag!

Goed, mijn punt zal duidelijk zijn. Maar hoe kunnen we ervoor zorgen dat we tevreden mensen worden, zelfs als we in een moeilijke situatie zitten? Door gewoon één ding te benoemen wat maakt dat we het goed hebben. Zo simpel mag het zijn! Waar ben je dankbaar voor? Probeer deze week eens iedere dag iets (nieuws) op te schrijven om tevreden over te zijn. Je zult zien, het gaat steeds gemakkelijker! Geef je gevoel/blik op je leven aan het begin van de week een cijfer en aan het einde van de week opnieuw. Merk je verschil?

Deel deze overdenking

  1. Kim schreef:

    Super, Mandy! Heel erg mooi 😊🙏🤍✨ ik ga aan de slag 😉🙏 Lieve groet & Dankjewel ❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap