Weet je wel wie je bent? – Over onze plannen en Deo Volente

14

nov

Sara-Maria Smit

Ik ben zo iemand die standaard twee planners per jaar heeft: één koop ik als het academische schooljaar start, en één koop ik wanneer het kalenderjaar start. En ik denk er lang over, maar na een tijdje wil ik toch weer een andere. Ik houd van planners. Het is een soort compensatie voor mijn creatieve, chaotische brein. Dan denk ik: misschien als ik déze agenda heb, lukt het me wel om goed te plannen en mijn plannen uit te voeren! En toch… ik besef hoe bezig ik ben met mijn eigen plannen terwijl mijn plannen mij niet helpen. Er is namelijk één Iemand die allang een plan voor mij heeft klaarliggen! Deo Volente.

En nu dan u die zegt: Wij zullen vandaag of morgen naar die en die stad reizen, en daar een jaar doorbrengen en handeldrijven en winst maken, u, die niet weet wat er morgen gebeuren zal, want hoe is uw leven? Het is immers een damp, die voor een korte tijd verschijnt en daarna verdwijnt. In plaats daarvan zou u moeten zeggen: Als de Heere wil en wij leven, dan zullen wij dit of dat doen.
– Jakobus 4:13-15, HSV

De brief van Jakobus is een brief die heel duidelijk spreekt over geloven als een way of life. Geloven is voor Jakobus niet zomaar iets wat je erbij doet als een soort hobby, maar iets wat verweven is in alles wat je doet. Zo waarschuwt hij de gemeente voor dubbelhartigheid (1:8; 4:8). De tekst van de overdenking van vandaag past daar ook bij. Jakobus wil iets recht zetten in de gemeente. Het lijkt er namelijk op dat de mensen vergeten zijn Wie de Baas is over hun leven! Ze zijn zo druk met hun eigen plannen, dat ze niet biddend en verwachtend hun weg gaan. Het probleem is dus niet dát ze plannen, maar hóe ze plannen. Jakobus schrijft: weten jullie wel wie jullie zijn?! Als jullie je plaats wisten, zouden jullie helemaal niet op deze manier praten!

Vind je het ook niet herkenbaar? Het is zo makkelijk op helemaal bezig te zijn met het ‘nu’. Misschien ben je heel erg druk en doe je ontzettend je best op je werk of op je studie. Misschien geniet je van het opgroeien van je kinderen of ben je juist angstig of ziek. Allemaal dingen die in principe eerbaar zijn en in Gods plan kunnen liggen voor jouw leven, maar het is maar al te makkelijk om er helemaal in op te gaan. Aan de ene kant is het goed dat we ons best doen om onze roeping te volbrengen, en Jakobus wil dus niet zeggen dat we niet mogen plannen, maar wel dat we moeten beseffen wie we zijn en waarom we zijn! We leven tenslotte niet voor onszelf, maar voor God. Hij heeft de touwtjes in handen en Hij is de échte Planner.

Wij zijn kleine mensjes, op een klein zwevend aardbolletje, tussen miljoenen sterren die groter zijn dan onze planeet. En we zijn mensjes die het ook nog eens helemaal verpest hebben, door niet te luisteren naar Gods stem. Wij zijn mensjes die Gods plan nodig hebben om te leven, om überhaupt te kunnen bestaan. Misschien juist wel omdat wij van die kleine mensjes zijn, vallen we snel in de valkuil om alleen maar bezig te zijn met wat ons hier bezig houdt. We zijn zo klein, dat we amper meer denken aan wat er groter is dan ons! Onze plannen vallen in het niet bij Gods grote plan (Jesaja 55:8).
Wat maken we ons druk, terwijl we niet eens weten of we morgen wel leven?

Jakobus zegt dat het belangrijk is te beseffen dat God degene is Die het plan in zijn hand heeft. Hij is de Enige die de volgende stap in de hand heeft. God staat boven de tijd. We kunnen wel allerlei plannen maken, maar als God het niet wil, gebeurt het simpelweg niet. Zó afhankelijk zijn we van Zijn wil. God is onze Planner met een hoofdletter. Daarom zeggen we als christenen ook wel ‘Deo Volente’ bij een afspraak of datum (of we noteren D.V.). ‘Deo Volente’ betekent ‘als God het wil’ en is gebaseerd op de bovenstaande tekst uit Jakobus. En weet je… wat ben ik dánkbaar voor dat woord. Want wat een rust geeft God aan ons als we beseffen hoe klein wij zijn en hoe groot onze Planner is!

Wat ben ik dankbaar dat ik me geen zorgen hoef te maken of alles op zijn pootjes terecht komt. Het enige wat God van mij vraagt is te luisteren naar zijn Woord, naar zijn plan. Daarom zegt Jakobus: maak je niet druk en zeg niet: dit en dat ga ik dan doen, maar zeg ‘Deo Volente’. Elke keer kun je in je hart zeggen (maar soms ook hardop): “Gods wil zal gebeuren, ook in mijn leven! Dank U wel Heer, voor Deo Volente. Uw plannen zijn beter dan mijn dromen!”
Misschien zullen de mensen om je heen dan merken dat je rust hebt in je plannen, juist omdat jouw plan geen schijn van kans heeft als het tegen Gods wil ingaat. Ze zullen dan merken dat je rust hebt omdat je op je Planner vertrouwt!

Aan de slag!

  • Vertrouw jij op de Planner?
  • Tip: een gemakkelijke manier om aan je contacten te laten zien dat je deze tekst serieus wilt nemen, is om het te verwerken in je standaard e-mailhandtekening (dit kan via ‘Instellingen’).
    Zelf heb ik al jaren, in kleine lettertjes, dit in mijn e-mailhandtekening staan: – Voor al mijn afspraken geldt: ‘zo de HEERE wil en wij leven’ (Jakobus 4:15) –. Bij sommige personen heb ik weleens geaarzeld voordat ik de mail verstuurde: Staat dit niet raar? Maar heel vaak ben ik dankbaar geweest, omdat er weleens (niet-gelovige) klasgenoten of collega’s naar vroegen: ‘Wat betekent je handtekening?’ Dat was een mooie opening om te vertellen wie mijn Planner is en waarom!

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap