Jouw verlies kan de beste stap zijn in Gods plan

13

nov

Sanne van Heukelum

In de overdenking van gisteren lazen we dat koningin Wasti opkwam voor zichzelf en ‘nee’ zei tegen haar man, de koning. Het kwam haar duur te staan: ze mocht de koning niet meer onder ogen komen en haar koninklijke titel werd afgepakt. Vandaag lezen we hoe het verhaal verder gaat en hoe de tragedie van Wasti nodig was voor Gods plan.

Wasti was verstoten door de koning. Oftewel, ze was niemand meer. Ze was geen koningin meer en ze was alleen. Maar reken er maar niet op dat ze zomaar weer met iemand anders mocht trouwen. Waarschijnlijk verbleef ze de rest van haar leven in het vrouwenverblijf, afgezonderd en alleen.

Misschien gebeuren dit soort situaties in jouw leven ook. Je verliest je baan, je verliest een relatie, je status, jezelf. En je roept het uit naar God: Waarom? Waarom, God? Zeker in het geval van Wasti, die voor zichzelf opkwam door ‘nee’ te zeggen, en dan wordt ze op deze manier gestraft. Hoe vaak maken we situaties mee in ons leven waarvan we niet snappen waarom dit nodig is. Herkenbaar?

Esther

Ik ben zo blij dat wij de Bijbel hebben. We kunnen nu namelijk doorlezen in Esther en lezen dat er een vervanger voor Wasti werd gezocht en dat dat Esther wordt. We lezen dat de koning een nieuwe raadsman krijgt, Haman, die een hekel heeft aan het Joodse volk. Deze nieuwe raadsman wil het Joodse volk uitroeien en krijgt de koning zover om dit ook uit te voeren. Uiteindelijk is Esther degene die de koning smeekt om het ongedaan te maken en daarmee het hele Joodse volk redt.

Stel je voor dat Wasti niet afgezet was. Stel je voor dat Wasti koningin was gebleven? Wasti was niet Joods en zeer waarschijnlijk had zij er niet voor gezorgd dat het Joodse volk gered zou worden. Zie je dat? Wasti moest van haar positie af, om ruimte te creëren voor Esther.

Gods plan

Ik wil niet zeggen dat in alle moeilijke, verdrietige situaties dit het geval is. Maar in sommige situaties is God aan het werk om plaats te maken voor een veel groter plan. Misschien moet jij van die ene positie af, omdat iemand anders er iets groots mee kan bereiden. Dit maakt het voor jou niet minder vervelend en dit maakt jou niet minder waard, maar je mag ruimte maken voor Gods plan. En jij kan weer op een andere positie komen, waar God jou wel kan gebruiken. We lezen verder helaas niets meer over Wasti, maar wie weet heeft ze in het vrouwenverblijf wel heel veel goeds kunnen doen!

Soms is jouw verlies, wel de beste stap in Gods plan. En dat geeft hoop. Hoop dat God aan het werk is.

Aan de slag!

Kan je terugkijken op bepaalde gebeurtenissen in je leven en Gods plan daarin terugzien? Geeft dat je rust en hoop voor de toekomst?

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap