Wees niet bang voor het Coronavirus, want Ik ben met je!

18

mrt

Lydia Hiemstra

Als je vandaag de dag een nieuwspagina opent zie je één naam bovenaan staan: Coronavirus. Evenementen die niet door gaan, scholen die dicht gaan, ziekenhuizen die vol liggen, mensen die overlijden, kortom: Nederland noemt het een crisis. En hoe zit het bij jou? Zit jij ook in de crisis? Ben jij al zenuwachtig, bang en onzeker? Dan wil ik je vandaag bemoedigen met de belofte die God geeft in Zijn woord: Wees niet bang, Ik ben bij je!

Gods beloften

De oproep ‘Wees niet bang!’ of  ‘Vrees niet!’ wordt veel aangehaald in de bijbel. Ook als Jezus verschijnt of een engel, zeggen ze vaak: ‘Wees niet bang’.Angst is dus blijkbaar iets wat wij als mensen regelmatig meemaken, maar waar God ook iets over te zeggen heeft:

‘Wees niet bang, want ik ben bij je, vrees niet, want ik ben je God. Ik zal je sterken, ik zal je helpen, je steunen met mijn onoverwinnelijke rechterhand.’ Jesaja 41:10 (NBV)

Dit is Gods belofte: Hij is bij je, Hij zal je sterken, Hij zal je helpen en Hij zal je steunen. Het is dus niet dat ik zeg of dat jij denkt dat je niet bang hoeft te zijn, maar GOD zegt dat je niet bang hoeft te zijn. God zegt dat Hij alles in Zijn hand heeft. Hij is de Schepper van het heelal, Hij heeft een plan met de aarde en zeker in het laatste boek van de bijbel, de Openbaring van Johannes, kunnen we zien dat in het einde van de tijden hele erge dingen gaan gebeuren. Er zullen hongersnoden, oorlogen en ziektes komen. Dingen die wij zelf niet onder controle hebben. En juist daarin, in al die onzekerheid zegt God: ‘Wees niet bang! Geef al je zorgen aan mij.’ Een opdracht waar we gehoor aan moeten geven.

‘Fear Not!’

God is niet alleen bij ons, maar God leeft ook in ons door de Heilige Geest. En de Heilige Geest hebben wij gekregen als trooster en helper.  

‘U hebt de Geest niet ontvangen om opnieuw als slaven in angst te leven, u hebt de Geest ontvangen om Gods kinderen te zijn, en om hem te kunnen aanroepen met ‘Abba, Vader’.’ Romeinen 8:15 (NBV)

‘Ik zocht de HEER en hij gaf antwoord, hij heeft mij van alle angst bevrijd.’ Psalm 34:5 (NBV)

Angst kan je binden en je beheersen en je hiermee tot een slaaf maken. Iets dat de duivel maar al te graag wil! Hij wil onze ogen van Jezus afhalen en ons laten richten op ‘problemen’ en ‘angsten’. We geven hem hiermee zoveel aandacht, aandacht die alleen onze Verlosser verdient. Geef al je angst over aan God, maak jezelf afhankelijk van Hem, want je bent Zijn kind en niets kan jou scheiden van Zijn liefde.

Wees niet bang, maar wees wel verstandig

We hoeven dus niet bang te zijn, maar hiermee wil ik niet zeggen dat we geen maatregelen hoeven te nemen tegen het Coronavirus. God heeft ons natuurlijk wel een gezond verstand, wijsheid en inzicht gegeven om dingen te regelen. We hebben dus een eigen verantwoordelijkheid, maar we moeten dat wel doen in Gods afhankelijkheid, niet op grond van angst. Daarnaast is het heel belangrijk dat we bidden voor wijsheid voor onze regering, voor bescherming voor de kwetsbare groepen en voor kracht voor de mensen in de zorg. Ons gebed heeft kracht en mist zijn uitwerking niet! Laten we dus vooral niet vergeten te bidden voor onze omgeving, ons land en de rest van de wereld.

Zij Lacht

Nu we weten dat we niet bang hoeven te zijn en onze angst aan Hem hebben overgedragen, kunnen we leven in rust, vrede en hoop. Als Zij Lacht hebben we deze prachtige tekst uitgekozen als droom voor elke vrouw:

‘Kracht en glorie zijn haar kleding, zij lacht de komende dag toe.’ Spreuken 31:25 (HSV)

Laten we een beweging zijn van vrouwen die ook echt deze tekst naleeft. Die vanuit hun relatie met God de dag lachend tegemoet gaan, ook als de wereld om hun heen in angst leeft. Wat er voor ons in de toekomst ligt, dat weten we niet. Wie er in de toekomst is, dat weten we wel! God was er namelijk in het verleden, vandaag in het heden en in de toekomst zullen we zelfs oog in oog met Hem staan. Die toekomst, die gaan we met een grote lach tegemoet.

De deugdelijke vrouw in Spreuken 31 was niet bang voor de toekomst, maar daarnaast was ze wel verstandig, ijverig en was ze altijd gericht op het belang van de ander. Ze ging met liefde en respect om met de mensen om haar heen. Dit mogen we in ons achterhoofd houden als we reageren op alle onrust die er nu om ons heen is. Laat je niet gek maken, maar reageer op ontwikkelingen met wijsheid, inzicht, liefde en vriendelijkheid. Ik ben ervan overtuigd dat wij als christenen juist nu iets kunnen uitdragen van Gods vrede en Zijn rust. We kunnen laten zien dat God groter is dan al onze problemen, maar dat die grote God ook zo klein wil worden dat Hij naast ons wil staan om ons te steunen.

Ik hoop dat als mensen naar ons, christenen, kijken dat ze zullen zien dat niet het coronavirus ons leven beheerst, maar dat Jezus Christus over ons leven regeert.

Aan de slag!

Ik weet niet hoe jij er bij zit vandaag. Misschien ben je wel bang voor wat komen gaat, misschien ook helemaal niet, maar ik geloof dat het heel belangrijk is dat wij aan de buitenwereld laten zien dat wij als christenen een zekerheid hebben. Dat we weten dat God bij ons is en dat we dus niet bang hoeven te zijn. Ga eens voor jezelf na: Hoe reageer jij als er gepraat wordt over het virus? Sluipt er toch een soort angst in? En hoe zou je dit kunnen omdraaien naar een getuigenis waarin je iets kunt laten zien van Gods vrede in jou? Laat in de komende tijd zien dat niet angst jouw leven beheerst, maar dat Jezus Christus jouw leven regeert!

Deel deze overdenking

  1. Lien schreef:

    Fijn om dit vandaag te lezen. Bedankt voor de bemoediging – elke dag weer. ❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap