Wat zou je doen als morgen dé nieuwe morgen zou zijn?

26

nov

Lydia Hiemstra

Een tijdje terug waren we onderweg en luisterden we het liedje van Marco Borsato ‘Nooit meer een morgen’. Ik weet niet of je het lied kent, maar dit stuk raakte mij opeens heel erg: 

(…) 
Heb je enig idee wat het met je zou doen 
Als je nog maar een dag zou bestaan? 

Zou je hart zich weer vullen met vuur? 
Van de eeuwige schaamte bevrijd 
Keek je niet meer benauwd naar de klok aan de muur? 
Kwam je los uit de greep van de tijd 

Zouden zorgen niet langer je leven bepalen  
En had je voor angst geen ontzag? 
Was je held of heldin van je eigen verhalen 
Al was het dan maar voor een dag 

(…) 

We verbannen de dromen naar morgen en later 
Maar doet het dan stiekem geen pijn? 
Dat je dan pas zou doen wat je altijd al wou 
Als er nooit meer een morgen zou zijn 

Een nieuwe morgen 

Als je nu wist: morgen komt niet meer. Wat zou je dan doen? Zou je dan als een kip zonder kop gaan rondrennen? Zou je in een achtbaan gaan, terwijl je daar normaal nooit in zou durven? Zou je dan je grootste droom laten uitkomen? Of zou je juist thuis blijven bij de mensen van wie je houdt?  

Poeh, ik ben eigenlijk wel blij dat we niet weten of er wel of geen morgen meer zou zijn. Ik denk dat niet alleen ik gek zou worden, maar heel wat mensen met mij. Voor veel mensen is het helaas wel een grote onzekerheid. Denk aan mensen die leven in hongersnood, oorlogen, mensen die ernstige ziektes hebben; het is voor deze mensen een grote onzekerheid of er wel een nieuwe morgen zal komen, of ze vandaag wel zullen overleven.   

Wat veel mensen niet weten is dat het voor ons ook een realiteit is. Het zou zomaar kunnen gebeuren dat er geen morgen meer is. Herinner je maar wat de engelen in Handelingen 1:11b (NBV) zeiden toen Jezus naar de hemel was opgevaren: 

Jezus, die uit jullie midden in de hemel is opgenomen, zal op dezelfde wijze terugkomen als jullie hem naar de hemel hebben zien gaan. 

Het is een belofte dat Jezus weer terugkomt op de aarde en dat alles dan anders zal worden. We krijgen dan een compleet nieuwe hemel, een nieuwe aarde, er zal nooit meer pijn en verdriet zijn en we zijn dan altijd bij God. We weten dus dat er op een dag er geen morgen meer zal zijn. In ieder geval geen ‘morgen’ zoals wij die op dit moment kennen, maar een veel betere nieuwe morgen! Alleen wanneer… dat is de vraag. Dat weet alleen God zelf.   

Niemand weet wanneer die dag en dat moment zullen aanbreken, ook de hemelse engelen en de Zoon niet, alleen de Vader weet het. Want zoals men in de dagen voor de vloed alleen maar bezig was met eten en drinken, met trouwen en uithuwelijken, tot aan de dag waarop Noach de ark binnenging, zo zal het ook zijn wanneer de Mensenzoon komt. (…)Daarom moeten ook jullie klaarstaan, want de Mensenzoon komt op een tijdstip waarop je het niet verwacht.
– Matteüs 24:36 (NBV).

Toen ik het liedje hoorde, dacht ik niet aan hoe ik zou reageren als de aarde morgen zou vergaan. Nee, ik dacht aan wat ik zou doen als ik wist dat Jezus morgen zou terug komen. Ik weet dat er in mijn omgeving (en ik geloof ook in die van jou) heel wat mensen zijn die niet geloven dat het evangelie waar is, of er gewoon helemaal niet over nadenken. Als wij denken aan de nieuwe morgen die komt, dan kijken we daarnaar uit, want het zal onze verwachtingen overtreffen, maar als ik denk aan al de ongelovige mensen om me heen, dan denk ik: ‘Heer, wacht nog maar even.’ Ik zou zo graag willen dat iedereen in mijn omgeving de nieuwe morgen zal zien! 

Het laatste dat ik wil met deze overdenking is je verdrietig te maken met het idee dat ongelovige mensen niet bij de nieuwe morgen zullen zijn. Integendeel, ik wil je juist aansporen om voor deze mensen te bidden en om elke gelegenheid die zich aandient, aan te grijpen om van onze geweldige Vader te getuigen. Het lied zegt: ‘Zou je hart zich weer vullen met vuur, van de eeuwige schaamte bevrijd?’ Ik hoop dat ik je juist kan aansporen om je hart weer te vullen met vuur en passie voor God en voor de mensen om je heen. Dat je schaamteloos mag praten over je geloof op school, op je werk, bij je vrienden en familie, zodat ze zullen zien hoeveel liefde God voor hen heeft en dat ze allemaal welkom zijn op de nieuwe morgen.  

Aan de slag! 

Denk er eens over na. Wat ga je doen, nu je weet dat er elk moment een nieuwe morgen kan zijn? Ik wil je uitdagen om te bedenken hoe jij vandaag iets kan vertellen of uitdragen van wie God is. Vaak denk ik terug aan gesprekken die ik heb gehad en kom ik erachter dat er echt wel aanknopingspunten waren naar het geloof. Misschien vraagt bijvoorbeeld iemand hoe je weekend is geweest en kan je vertellen dat je een toffe toespraak hebt gehoord in de kerk. Let er vandaag eens extra op en wie weet komt er wel een heel mooi gesprek uit voort en kan je vertellen over de nieuwe morgen die komt! 

Deel deze overdenking

  1. Mariëlle schreef:

    Dankjewel voor deze mooie blog Lydia. Bemoedigend! 🙂

    Liefs Mariëlle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap