Wat zit er in je tas?

17

okt

Belinda Bos

Een poosje geleden ging ik een weekendje weg. Heerlijk er even tussenuit naar München. Leuke stad trouwens, een echte aanrader! Zo pakte ik mijn koffer met kleren, toilettas, een goed boek… Alles gepakt, niets vergeten? Iets vergeten was ik niet. Maar ik had wel van iets teveel mee genomen: stress. Ik had stress in mijn tas gedaan: zorgen over werk, over school, over mensen om mij heen. Mijn tas zat te vol, en ik droeg het allemaal mee. Maar waarom eigenlijk?

Hij slaapt nooit  

Je herkent het vast wel. Gerace, gestress en het blijven zoeken naar rust. Telkens opnieuw, maar ook vaak zonder succes. Je draagt het allemaal weer in je tas mee, maar het heeft geen enkel nut. Zo merkte ik aan mijzelf dat ik probeerde rust te vinden van de stress door te slapen, sporten en door middel van puzzels. Het werkte wel, maar echt het probleem oplossen en mijn tas blijvend lichter maken? Nee, dat niet.

Ik kijk omhoog naar de bergen. Daar zal mijn hulp vandaan komen. Mijn hulp komt van de Heer, die de hemel en aarde heeft gemaakt. Hij zal ervoor zorgen dat je niets overkomt. Je beschermer slaapt nooit. De beschermer van Israël rust niet en slaapt niet. Hij let altijd op. Net als je schaduw is de Heer altijd heel dicht bij je. Hij zal je altijd beschermen.
(Psalmen 121:1-5, BasisBijbel)

Hadden mijn manieren van rust zoeken zin? Zeker niet. Ik werd alleen maar moeier en had meer slaap nodig. God slaapt niet. Of je nu in München, Nederland of waar dan ook bent. Hij past op je en wilt dus voor jou zorgen, op elk moment van de dag. Oftewel: in plaats van te vluchten in de zoektocht naar rust, die uiteindelijk alleen maar tot onrust leidt, zegt God dat ik op Hem moet vertrouwen! Geen zorgen meer.

3 redenen om je geen zorgen meer te maken

God vertelt ons dat wij ons geen zorgen hoeven te maken. Helaas in de praktijk best lastig. Maar er zijn drie hele goede redenen om je zorgen bij God te brengen en ze los te laten:

1. Zorgen zijn een uiting van klein geloof. Vertrouw je niet op God? Waarom breng je je zorgen niet bij Hem?
2. Het is hartstikke onnodig om ons zorgen te maken. God heeft beloofd voor ons te zorgen en Hij breekt nooit een belofte. Daarbij houdt Hij zo ontzettend veel van ons, dat wij volledig op zijn liefde en zorgzaamheid mogen vertrouwen. Hij houdt zelfs zoveel van ons, dat Hij zelfs zijn Zoon aan ons gaf.
3. Het heeft geen zin. Die extra bagage in je tas, daar kun je helemaal niets mee. Het neemt ruimte mee en het is zwaar, maar het is nooit van nut.

Bidden helpt

Soms heb je het gevoel dat niemand je begrijpt. Of dat het niet helpt om te bidden. Maar vergeet niet dat Jezus mens was geworden – voor ons! Hij begrijpt je beter dan wie dan ook, want Hij kan zich in ons inleven! Hij kent ons door en door, Hij weet precies wat er in je tas zit, dus is Hij niet gewoon de beste plek om om hulp en raad te vragen?

Toen ik in het vliegtuig zat, merkte ik pas hoe zwaarbeladen mijn tas was. Hoe gestrest ik was. Ik begon te bidden. Het meeste zat ik in over een afspraak die ik zou hebben bij terugkomst van mijn vakantie en ik vroeg God om hulp en rust. En wat denk je? De afspraak werd afgezegd. Ik had mijn tas dus voor niets zo volgeladen met stress. In plaats van mijn rust te zoeken in ‘snelle paarden’, vond ik rust door te vertrouwen op God.

Dus wil je af van die loodzware gewichten in je rugtas? Stop met het vluchtgedrag en je zoektocht naar rust en zet een grote stap richting God. Vertrouw op Hem. Hij zal je tas lichter maken.

Aan de slag!

Ga eens rustig zitten. Voel eens aan je nek, aan je schouders. Gespannen? Waar komt dit door? Wat zit er in jouw tas wat er echt uit moet?

Breng het bij God! Bid! Kijk nog eens terug naar de drie redenen om al je zorgen bij Hem te leggen. Wat houdt je nog tegen?

Soms heb ik zelf nog weleens moeite mijn gevoelens onder woorden te brengen en uit te spreken. Ik heb de tip al vaker gegeven, maar wat mij het allerbeste helpt op deze momenten, is het op te schrijven. Een brief aan God bijvoorbeeld, of een lijstje. Misschien helpt het jou ook!

Deel deze overdenking

 1. Renee schreef:

  Dankjewel Belinda voor deze blog! Het is inderdaad de beste oplossing om God bij alles in je leven te betrekken! Soms verandert er niets aan de situatie waarin je zit ondanks gebed om herstel, uitkomst maar ook dan wil God rust en vrede geven in ! Kom bij mij allen die vermoeid en belast zijn, IK wil je rust geven : zegt Jezus❣️

 2. Martine schreef:

  Dank je wel! Dit had ik net even nodig.
  Ik start mijn dag anders!!
  Groetjes

 3. Kim schreef:

  Lieve Belinda,
  Heel erg bedankt!! Zo waar, alleen vind ik het soms zo lastig om alles ‘los te laten’ en het in Zijn hand te leggen. Terwijl Hij Degene is die er het best voor kan zorgen en Die oneindige wijsheid heeft. Gelukkig mogen we ook daar voor bidden, om de wil en kracht om het los te laten en aan Hem te geven. Wat dienen wij een groot en oneindig liefdevolle God. <3
  Nogmaals zoveel dank!! Het was precies wat ik nodig had :')
  Liefs en Gods rijke zegen, kim

 4. Ilse schreef:

  Gaaf geschreven!

 5. Rose schreef:

  Wat mooi! En zo herkenbaar… Wat kan je je soms zorgen maken om van alles en nog wat.. Ooit hoorde ik van iemand dat je, als je jezelf ergens zorgen over maakt, moet bedenken of je er NU iets aan kan veranderen. Zo nee, laat het dan los… Moeilijk, maar wel helpend… En hoe mooi is het dat je alles, inclusief je worstelingen met het loslaten, bij God mag brengen! 😄✨

 6. Emma schreef:

  Tijdens het lezen kwam deze tekst naar boven die ik voor mezelf als reminder heb opgeschreven. Vond ‘m treffend en pijnlijk herkenbaar…

  Don’t spend your whole life running, trying to find a place to rest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap