Wat we van Spreuken kunnen leren over ons spreken: 4 concrete tips!

27

dec

Tirza Rots

Jezus is het ultieme voorbeeld voor ons als het gaat om het spreken van de juiste woorden op de juiste tijd en op de juiste manier. Hij leefde in innige verbondenheid met Zijn hemelse Vader waardoor Hij in staat was met bewogenheid te reageren op de mensen die op Zijn pad kwamen. Hoe is dat bij jou? Lukt het jou om kalme, vriendelijke woorden te spreken? Of flap jij er ook wel eens iets uit wat je beter in had kunnen slikken? Vandaag een heel praktische blog! We zullen vier bijbelteksten uit Spreuken de revue laten passeren.

Tip 1: Spreek juiste woorden

Een woord op het juiste moment gesproken, is als gouden appels in zilveren schalen.
– Spreuken 25:11 (HSV)

Juiste woorden zijn woorden met een goed afgestemde inhoud, gesproken vanuit de juiste intentie op een goed gekozen moment.

Juiste woorden worden vergeleken met gouden appels. Ze zijn kostbaar. Juiste woorden op een juiste manier en op een juist moment gesproken kunnen bemoedigend zijn, je opbouwen, je troosten, je activeren, je helpen de goede weg (weer) in te slaan. Denk eens na over de impact van jouw woorden. Welke invloed hebben jouw woorden op de mensen om je heen?

Tip 2: Spreek doordachte woorden

Het medicijn van de tong is een boom des levens, maar verkeerdheid erin is een breuk in de geest.
– Spreuken 15:4 (HSV)

Woorden kunnen opbouwend of afbrekend zijn. Woorden kunnen tot leven wekken en woorden kunnen te gronde richten. En woorden kunnen oprichten of een vernietigende uitwerking hebben. Zo belangrijk is jouw woordkeuze! Weloverwogen woorden kunnen een positieve uitwerking hebben. Onbeheerste woorden niet. Woorden kunnen zelfs iemands geest breken, zegt de tekst. Wat een verantwoordelijkheid hoe wij onze tong gebruiken. Dit gedeelte herinnert ons eraan onszelf te beheersen en kalme, doordachte woorden te spreken. Ook als anderen dit niet doen. Moeilijk hè?!

Tip 3: Spreek vriendelijke woorden

Lieflijke woorden zijn een honingraat, zoet voor de ziel, en genezing voor de beenderen.
– Spreuken 16:24 (HSV)

Vriendelijke woorden, oef. Dat valt niet altijd mee. Een sneer is snel gegeven. Een jaloerse, benijdende opmerking is snel gemaakt. En wat dacht je van negatief commentaar geven? Dat is ook niet bepaald vriendelijk, toch? Jezus leert ons niet te oordelen en te veroordelen. Vriendelijke woorden verkwikken de ziel, leert deze tekst ons. Onze ziel is het centrum van onze wil en onze emoties. Onze ziel maakt ons wie wij zijn, als individu. Met vriendelijke woorden kun je iemand dus versterken in wie hij/zij is, in zijn/haar identiteit! Zoals honing in staat is je weer nieuwe vitaliteit te geven, zo kunnen woorden ook een stimulerende en heilzame uitwerking hebben.

Vriendelijke woorden in plaats van negatieve, afbrekende woorden. Boze woorden vergelden met zachte woorden. Zegenen wie ons vervloeken. Wat een opdracht. Zo leren we te groeien naar ons grote voorbeeld: Jezus Christus.

Tip 4: Vermaan op wijze wijze

Zoals een gouden oorring en een halssieraad van fijn goud, zo is een wijze vermaner voor een luisterend oor.
– Spreuken 25:12 (HSV)

Juiste, kalme en vriendelijke woorden spreken betekent niet dat je alleen maar zoetsappige woorden mag spreken. Juist niet. Ware woorden en eerlijke woorden zijn goed en nodig, als ze komen uit een goed hart, op juiste wijze gecommuniceerd en op een juist moment gesproken. Jezus was niet zoetsappig. Jezus sprak vaak duidelijke taal. Hij vatte de koe bij horens en zei geregeld tegen mensen “ga heen en zondig niet meer”. Zonde is zonde, daar doet Jezus niets aan af. Ook als christenen zijn wij geroepen om elkaar aan te sporen op het juiste pad te gaan. We dragen niet alleen de verantwoordelijkheid voor ons eigen leven. We worden ook opgeroepen anderen te helpen de juiste koers te varen. Soms is het wijs je mond te houden, maar op sommige momenten is het hard nodig om een wijze vermaning uit te spreken. En omgekeerd ook om een wijze vermaning ter harte te nemen!

Kortom, goed gekozen woorden hebben een positieve uitwerking op onze geest, onze ziel en ons welbevinden! Met jouw woorden kun je dus een heilzame en opbouwende uitwerking hebben op de mensen om je heen. Doe je mee?

Aan de slag!

Mocht jij het (al langer) op je hart hebben om iets tegen iemand te zeggen, denk dan na over jouw eigen hartsgesteldheid, kies een goed moment en de juiste woorden (denk ook aan de juiste toon) en deel het met die ander!

Deel deze overdenking

  1. Renee schreef:

    Dankjewel Tirza voor deze blog!
    Mijn gebed is regelmatig:
    Mogen de woorden van mijn mond en de overleggingen van mijn hart U welgevallig zijn!
    Dit heb ik zó nodig en het maakt je nog bewuster van je spreken of zwijgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap