Wat Prediker 3 ons leert over tijd (deel 2)

06

jan

Hanneke van der Galiën

Voor alles is er een vastgestelde tijd, en er is een tijd voor elk voornemen onder de hemel (Prediker 3:1, HSV). Gisteren heb je kunnen lezen over de eerste lessen die Prediker 3 ons leert over tijd. Vandaag volgen de overige lessen. Lees je mee?

een tijd om te zoeken en een tijd om verloren te laten gaan,

een tijd om te bewaren en een tijd om weg te werpen;

Prediker 3:6 (HSV)

Prediker weet dat sommige dingen het waard zijn om naar te zoeken, terwijl het soms juist beter is om te stoppen met zoeken en iets verloren te laten gaan. Om geen tijd meer te besteden aan dat ene waar je nu al zo lang naar aan het zoeken bent. Daar staat tegenover dat we ook kritisch mogen kijken naar de dingen die we wel bezitten. Prediker stelt dat het soms beter is om dingen te bewaren, terwijl het soms juist beter is om bepaalde dingen weg te doen.

een tijd om stuk te scheuren en een tijd om dicht te naaien,

een tijd om te zwijgen en een tijd om te spreken;

Prediker 3:7 (HSV)

Scheuren komen voor op allerlei manieren. Het scheuren van kleding bij diepe rouw of ontzet, het scheuren van muren en het scheuren van het bovenhangsel. Maar ook scheuren in een vriendschap, de familie of de kerk. Op sommige momenten kan het goed zijn om af te scheuren, om je te verwijderen van dat wat niet goed is. Op sommige momenten is het juist beter om dicht te naaien, om te verbinden en samen te voegen. Prediker is zich ook bewust dat de woorden die we spreken impact hebben. Dat het op sommige momenten beter is om even niets te zeggen, terwijl het op andere momenten juist beter is om wel iets te zeggen. Soms moeten we onze tong in bedwang houden voor de nare dingen die we willen zeggen. Een andere tijd mogen we vol overtuiging vertellen van de hoop die in ons leeft.

een tijd om lief te hebben en een tijd om te haten,

een tijd van oorlog en een tijd van vrede.

Prediker 3:8 (HSV)

In de huidige wereld waarin we leven is het maar al te duidelijk dat er tijden zijn van liefhebben en haten, van oorlog en vrede. Ook in onze levens kennen we tijden waarin we liefhebben en tijden waarin we misschien wel haten. Liefhebben: er zijn tijden dat we misschien wel iemand lief zou moeten hebben, maar dat ontzettend moeilijk vinden. Haten: boosheid is een menselijke emotie,  daar hebben we van tijd tot tijd mee te maken. In sommige gevallen kan je zelfs spreken van gerechtigde boosheid, zoals haat tegenover de zonde.

Aan de slag!

Voor alles is een tijd. Hoe zit het met de tijden in jouw leven?

  • Lees Prediker 3:6-8 vandaag eens door. Herken je je in de tijden waarover Prediker schrijft? Is het nodig dat er een nieuwe tijd aanbreekt?

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap