‘Weet je nog?’ – De kracht van gedenken

07

jan

Corline Hoefnagel

Weet je nog? Toen jouw dochter haar eerste stapjes zette? Die ene leuke familievakantie waar jullie dubbel lagen van het lachen? Weet je nog? De eerste kus. Of het schattige sinterklaasgedicht dat je op de middelbare school kreeg? Weet je nog? Toen je ouders jou spontaan verrasten? Of die keer dat jij met je vrienden op roadtrip ging? Weet je nog? De juf die een vuurtje in je hart aanstak? Dat prachtige compliment wat je kreeg? Je knikt. Je hart begint te gloeien als je eraan terugdenkt. Ja. Je weet het nog.

Gedenken. Je doet het vast weleens. Herinneringen ophalen. Daarmee zeg je: Ik ben het niet vergeten. Ik was er toen bij. En dat moment koester ik.

Herhaling in de Bijbel

Gedenken. God weet hoe belangrijk het is om dat te doen. Hij herhaalt Zijn beloften keer op keer. Telkens opnieuw toont Hij ons Zijn liefde. Telkens opnieuw laat Hij ons merken hoeveel Hij om ons geeft. Zo blijven we Hem gedenken.

Ik las in het Stiltedagboek van Mirjam van der Vegt: “De Bijbel bevat een eindeloze herhaling van waarheden, alsof God weet dat ons hart vergeetachtig is. In de herhaling zit liefde verborgen.” Welke herinneringen heb jij aan God? Welke mooie momenten heb jij met Hem beleefd?

Gods grote daden gedenken

Gedenken. Als we dat doen kan er weer een glimlach op ons gezicht komen. Juist op die druilerige dagen waarin alles somber en zinloos lijkt. Het ophalen van een mooie herinnering maakt je soms weer blijer. Dat had Asaf ontdekt. In psalm 77 schrijft hij over dagen van benauwdheid.

Toen zei ik: Dit krenkt mij, maar de rechterhand van de Allerhoogste verandert. Ik zal de daden van de HEERE gedenken, ja, ik zal denken aan Uw wonderen van oudsher. Ik zal al Uw werken overdenken en over Uw daden spreken.
– Psalm 77: 11-13 (HSV)

Gedenkstenen in de woestijn

Gedenken. Het volk Israël moest dat doen van God. Nadat ze door de Jordaan waren getrokken, moesten ze twaalf gedenkstenen oprichten. Zodat ze Gods grote daden niet zouden vergeten. Zijzelf niet, maar ook hun kinderen niet. Gods grote daden moesten in herinnering gebracht worden, de generaties door. Net zoals bepaalde verhalen uit jouw familie van generatie op generatie verteld worden.

God zei tegen de Israëlieten: “Wanneer uw kinderen morgen aan hun vader vragen: wat betekenen deze stenen? Dan moet u uw kinderen laten weten: Op het droge stak Israël deze Jordaan over.”
– Jozua 4: 21-22 (HSV)

Gedenkstenen vandaag

Gedenkstenen oprichten kan jij vandaag nog steeds doen. Door bijvoorbeeld mooie momenten ergens te noteren. Zodat je ze later terug kunt lezen. Of door fotoboeken te maken vol fijne herinneringen.

Ann Voskamp, bekend van haar boek ‘Duizendmaal Dank’, heeft de impact ontdekt van het bijhouden van een dankbaarheidslijst. Als je dingen een naam geeft, worden het dankpunten, en dankpunten worden gedenksteentjes.

Ann schrijft ergens:

“Op duizend manieren maakt God ons het hof.
Ik hoor Zijn stem,
hoor wat Hij de wereld te zeggen heeft
en zelfs mij hier:
dit is voor jou.
Een glimlach in de ochtend,
de schaterlach van een kind,
de ogen van ouders voor het slapengaan:
dit is voor jou.
En de aarde onder je voeten,
de regen op je omhoog gewende gezicht,
de sterren die om je heen draaien in schaamteloze glorie:
dit is voor jou, voor jou, voor jou.

Ze zijn voor jou -geschenken-
Ze zijn voor jou -genade-

Dus tel al die manieren waarop Hij je liefheeft,
duizend meer,
hou er niet mee op,
zodat als je ‘s morgens wakker wordt
je niet anders kunt dan
je nederig naar het oosten wenden,
je handen uitspreiden naar de hemel,
en ook al sta je trillen
en zit je vol vragen,
ook al is de wereld lelijk, hij is prachtig,
en je kunt tot rust komen
en vertrouwen
en elk moment ontvangen als genade.”

Als ik al die manieren gedenk waarop de Heere mij het hof maakt(e)… dan krijgt vandaag een gouden randje. Omdat ik dan vervuld word met vreugde.

Weet je nog?

“Weet je nog?” Zegt God vandaag tegen jou en mij. “Dat eerste liefdesvuur wat Ik in je hart aanstak? Die man in de trein waarmee je zomaar een geloofsgesprek voerde? Weet je nog? Hoe dat meisje met open mond luisterde naar het bijbelverhaal? De bijbeltekst die precies op het goede moment in je hart landde? Het gebed wat Ik verhoorde? Weet je nog?” Ik knik. Mijn hart begint te gloeien als ik eraan terugdenk. Ja. Ik weet het nog.

Aan de slag!

Bid mee met het gebed uit het Stiltedagboek van Mirjam van der Vegt:

“Breng mij Uw grote daden in herinnering,
zodat ik kan getuigen voor hen die na mij komen,
van Hem die was, is en komt.”

Bronnen:
– Dagboek ‘Duizendmaal dank’ – Ann Voskamp
– Stiltedagboek – Mirjam van der Vegt

Deel deze overdenking

  1. Renee schreef:

    Prachtig! Dankjewel Corline!

    Sta stil en let op Gods wonderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap