Wat Prediker 3 ons leert over tijd (deel 1)

05

jan

Hanneke van der Galiën

Tijd. Op sommige dagen lijkt het alsof de tijd voorbij vliegt, op andere dagen lijken de wijzers van de klok haast niet vooruit te schuiven. Tijd. In ons leven kennen we tijden van vreugde en tijden van verdriet. Tijd. Het is een onderwerp waar Prediker veel over schrijft. Vandaag lees je wat Prediker 3 ons leert over tijd.

Voor alles is er een vastgestelde tijd, en er is een tijd voor elk voornemen onder de hemel.
– Prediker 3:1 (HSV)

Het zijn bekende woorden van Prediker. Voor alles is een tijd. In de verzen die volgen laat Prediker voorbeelden zien van tijden die we in ons leven tegenkomen.

Er is een tijd om geboren te worden en een tijd om te sterven;
een tijd om te planten en een tijd om het geplante uit te trekken
– Prediker 3:2 (HSV)

Prediker weet dat wij mensen maar beperkte tijd hebben gekregen hier op aarde. We zijn geboren en we zullen sterven. Zoals een zaadje in de aarde geplant wordt en op een dag geoogst zal worden. Gedurende die tijd, gedurende ons leven, maken we allerlei dingen mee. Maar wat er ook gebeurt, wat je ook meemaakt, er zal een moment komen dat je het leven hier op aarde in zal ruilen voor een eeuwig en volmaakt leven. Een leven waarin geen tranen en pijn meer zullen zijn. Is dat niet een prachtig vooruitzicht?

een tijd om te doden en een tijd om te genezen,
een tijd om af te breken en een tijd om op te bouwen.
Prediker 3:3 (HSV)

Prediker weet als koning (Prediker 1:1, 1:12) dat het soms nodig is dat soldaten elkaar aanvallen en doden, maar dat het op een ander moment nodig is om slachtoffers te verzorgen. Maar hij weet ook dat het soms nodig is om dingen af te breken en op te bouwen. Dit kunnen letterlijke dingen zijn (zoals de tempel die afgebroken en opgebouwd werd), maar ook figuurlijke dingen zijn (zoals het afbreken van verkeerde gedachtes en opgebouwd worden door Gods Woord).

een tijd om te huilen en een tijd om te lachen,
een tijd om rouw te bedrijven en een tijd om te huppelen.
Prediker 3:4 (HSV)

Gedurende dit leven maken we van alles mee. Momenten waarop we blij en gelukkig zijn, maar ook momenten waarop we verdrietig en ongelukkig zijn. Het is een deel van het leven. Prediker leert ons dat er altijd zonneschijn komt na een regenbui, dat er een dag zal zijn dat je weer zal dansen. En de tranen van je gezicht gewist zullen worden.

een tijd om stenen weg te werpen en een tijd om stenen te verzamelen,
een tijd om te omhelzen en een tijd om zich ver te houden van omhelzen.
Prediker 3:5 (HSV)

De betekenis van het werpen en verzamelen van stenen is niet helemaal duidelijk. Het zou kunnen verwijzen naar het herbouwen van een huis, het al dan niet hebben van seks of het onbruikbaar maken van landbouwgrond, maar zeker weten doet men dat niet. Het al dan niet omhelzen van iemand is een stuk duidelijker. Soms is het beter om iemand dichtbij te hebben, terwijl het op andere momenten juist beter is om (even) afstand te nemen.

Aan de slag!

Voor alles is een tijd. Hoe zit het met de tijden in jouw leven?

  • Lees Prediker 3:1-5 vandaag eens door. Herken je je in de tijden waarover Prediker schrijft? Is het nodig dat er een nieuwe tijd aanbreekt?

Luister naar dit nummer van Lev.

Deel deze overdenking

  1. G. schreef:

    Ik volg dagelijks jullie overdenking. Vind het mooie stukjes.
    Deze trof mjj in het bijzonder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap