Ben jij een licht in de donkere stad?

10

dec

Sanne van Heukelum

Heb je weleens in de avond door het centrum gelopen? Als alle winkels dicht zijn en het enigszins verlaten is? De meeste winkels hebben de lichten alleen aan in de etalage, de rest is donker. Er hangen nog wat lampjes, maar echt veel is het niet. Jezus zegt dat wij het licht van de wereld zijn en wij mogen schijnen in de duisternis, net zoals die etalages licht geven in de donkere stad. Maar wat laat onze eigen ‘etalage’ zien?

Jezus zegt in zijn bergrede (die enorme preek tegen de mensen boven op de berg) dat wij het licht zijn van de wereld. Te midden van een wereld waar oorlog, ziekte, verdriet is om welke reden dan ook, mogen wij lichtpuntjes zijn. Wij mogen hoop brengen in de wereld en kleine of grote momentjes van vreugde brengen bij mensen die het zwaar hebben.

U bent het licht van de wereld. Een stad die boven op een berg ligt, kan niet verborgen zijn.
En ook steekt men geen lamp aan en zet die onder de korenmaat, maar op de standaard, en hij schijnt voor allen die in het huis zijn.
Laat uw licht zo schijnen voor de mensen, dat zij uw goede werken zien en uw Vader, Die in de hemelen is, verheerlijken.

– Mattheüs 5:14-16

Jezus zegt dit tegen de Joden, de kinderen van Israël. Een lichtje zijn, is de roeping die wij als gemeenschap van Jezus (niet alleen de Joden), hebben gekregen. Licht is onmisbaar in deze wereld. In vers 16 wordt het woord ‘werken’ genoemd. Hiermee wordt niet je werk waar je elke dag heen gaat bedoeld, maar je gedrag in zijn totaliteit: woorden en daden. Maar hoe ziet dat bij ons eruit?

Etalage

In het donker zijn die etalages de lichtpuntjes in de stad. Een etalage is het eerste wat mensen van een winkel zien. Het is hetgeen waarop iemand besluit naar binnen te gaan of door te lopen. Bevalt het wat er te zien is in de etalage? Of denk je ‘meh’? Heb je er weleens bij stil gestaan hoe jouw etalage eruitziet? Hoe is jouw eerste indruk naar andere mensen? Wat is hetgeen mensen zien als ze naar jouw etalage kijken? Klopt dat met wat er binnen gaande is? Of is de etalage mooier voorgedaan dan het daadwerkelijk is?
Of juist andersom: lijkt de etalage niet te kloppen met het christelijke leven aan de binnenkant? Jezus roept ons op om ons licht te laten schijnen, zodat anderen onze goede werken zien en de Vader verheerlijken.

Etalage mooier dan binnenkant

Het zou kunnen dat je etalage mooier is dan wat er daadwerkelijk binnen te krijgen is. Misschien doe je naar de buitenwereld alsof je een perfecte christen ben, maar stiekem voel je je mislukt, down en ongelukkig. Je doet je best om de schijn op te houden, maar het valt je zwaar. Misschien worstel je wel met gedachten of met zonden waar je niet van af komt. Dan is het best lastig om de etalage mooi te houden. Praat hierover met iemand die je vertrouwt!

Etalage minder mooi dan binnenkant

Hier wil ik eigenlijk het meest bij stil staan. Niet omdat deze belangrijker is, maar omdat deze vaak niet of minder benoemd wordt. In de Bijbel staan duizenden regels en wijsheden om je aan te houden. Ondertussen doen we dat bij vele regels ook niet meer, omdat Jezus dat heeft gezegd of omdat het zo gegroeid is.

Steeds vaker hoor ik ook dat mensen regels flexibel toepassen op zichzelf en hun leven. Daar is natuurlijk helemaal niets mis mee, maar ben je je bewust van je etalage?

Ik moest hieraan denken toen een vriendin het had over haar relatie. Zij besloten niet meer in één kamer te verblijven ’s nachts. Zij wisten zelf dat ze alleen maar sliepen en de rest verder voor het huwelijk wilde bewaren, maar ze waren zich bewust van het feit dat anderen misschien wel dachten dat ze meer deden. Ze waren zich bewust van hun etalage en dat niet iedereen naar binnen liep om hun verhaal te horen.

Ik zeg niet dat je niets meer mag, omdat je etalage anders minder mooi wordt. Zeker niet. Maar ben je je bewust van wat je laat zien aan andere niet-gelovigen? Aan mensen waar je misschien niet het hele verhaal kunt vertellen?

Hoe zit dit bij jou? Wat zien mensen als ze naar jouw etalage kijken? Ziet het er mooi of slecht uit? Is het uitnodigend? Kun jij met je eerste indruk een lichtje zijn in iemands leven?

Schijn jouw lichtje in deze donkere maand.

Uw Vader, Die in de hemelen is, verheerlijken

Het belangrijkste nog: aan het einde van vers 16 staat het doel! We zijn een lichtje en doen goede werken, niet zodat iedereen ziet hoe goed we zijn, niet omdat we zelf in het middelpunt willen staan, maar omdat we God willen verheerlijken. Het doel is dat mensen door ons heen God zien en Hem met ons mee prijzen.

Aan de slag!

Wees een lichtje voor iemand die je niet zo goed kent door deze week bijvoorbeeld iets aardigs te doen voor deze persoon.

Deel deze overdenking

  1. Monica Franken schreef:

    Heel mooi deze wil ik de komende tijd in mijn hooft houden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap