Wat kun jij vandaag leren van het geslachtsregister van Jezus?

25

mrt

Marleen Wieringa

Het Nieuwe Testament begint met het geslachtsregister van Jezus Christus, wat geschreven is door Mattheüs. Het bijbelgedeelte is eigenlijk een vrij onaantrekkelijk gedeelte om te lezen. Al die namen die er in staan sla je misschien liever over. Je verwacht bij het Nieuwe Testament meteen het verhaal over de geboorte van Jezus maar dan komt eerst het taaie geslachtsregister. Ik denk dat dit een gedeelte is wat mensen liever overslaan, maar is dit register eigenlijk wel zo saai? Als je de achtergrond van die namen zou weten, dan is dit nog best een interessant gedeelte en staan er dingen in waar wij nu nog wat van kunnen leren. In deze overdenking staan de vrouwen die in dit register worden genoemd centraal. Lees je mee?

Lees voor jezelf het geslachtsregister van Jezus Christus in Mattheüs 1.

Vrouwen in het register

Wat opvalt in het register is dat er ook vrouwen in staan. Zeker in die tijd was het ongewoon dat vrouwen in een geslachtsregister staan. Naast Maria, de moeder van Jezus staan er nog vier vrouwen in: Tamar, Rachab, Ruth en Batseba. Dit zijn vrouwen die een donker verleden hebben en daarnaast zijn ze geen van vier joods. Tamar gebruikt zichzelf als hoer en gaat met haar schoonvader naar bed en werd vervolgens zwanger van een tweeling. Rachab was een hoer, maar zij werd gered omdat zij Israelische spionnen hielp uit haar huis te ontsnappen toen het volk van Israël het land binnen wilde vallen. Ruth, die niet afstamt van het joodse volk maar een Moabitische was. Batseba, die getrouwd was met Uria, maar vreemdging met David en zwanger werd van Salomo.

Dwars door gebrokenheid heen

Er staan dus namen in van mensen die een donker verleden hebben. Denk aan ontrouw, bedrog, afgoderij. Associaties waar je liever niks mee te maken wilt hebben. Mensen waarvan gedacht kan worden dat zij er niet toe doen of minder waardig zijn. Mensen waar je liever niet mee omgaat. Gelukkig maakt het voor God niks uit wat je verleden is. Hij heeft een plan met je leven.
Zou Tamar gedacht hebben dat zij in het register van Jezus zou komen? Ik denk het niet. God kijkt dwars door de gebrokenheid heen en het weerhoudt hem er niet van om te stoppen met het plan wat Hij voor jou bedacht heeft. Al is je leven een zooitje en zie je soms geen uitweg meer, God maakt alles ten goede want Hij is trouw en dat zal Hij altijd blijven. God laat niet varen wat zijn hand begonnen is.

Wat leert dit ons?

Er worden in het bijbelgedeelte veel voorouders genoemd, maar kun je er trots op zijn? Zijn dit voorouders waar jij te maken mee wilt hebben? Een oordeel is al snel gemaakt, maar doen wij het zoveel beter? Maken wij nooit fouten of begaan we nooit een misstap? God heeft ook voor jou een plan met je leven, Hij wil ook door jou heen werken, ook al merk je dit niet of vind je het überhaupt moeilijk te geloven dat God er is. Of denk je: God wil met mij niks te maken hebben, ik heb al zoveel verkeerde dingen gedaan…
Jezus bevindt zich het liefst onder de zondaren of mensen die zichzelf naar beneden halen, want vanuit die gebrokenheid kan Jezus zijn licht en zijn liefde laten schijnen.

Aan de slag!

Denk eens na welk gevoel het jou geeft dat God ook voor jou een plan heeft met je leven. Wat vind je hiervan? Vind je het moeilijk om te geloven dat God ook voor jou een plan heeft? Merk je dat God door je heen werkt of merk je hier niks van?
Bid dat God het plan dat Hij met jou heeft aan jou openbaart. 

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap