Wat kun jij doen om meer dankbaarheid in je leven te ervaren?

01

jun

Marleen Wieringa

Waarom hebben wij het als mens nodig om veel te hebben? Denk aan veel vrienden, spullen, zegeningen, gezien worden door andere mensen. De gedachte hebben: Als ik dit heb [vul zelf maar in: een huis, een relatie, meer vriendinnen etc.], dan heb ik het goed voor elkaar en dan voelt mijn leven compleet. Ik hoor ook verhalen van mensen die al blij zijn als de zon schijnt of vrolijk worden van het halen van een boeket bloemen. Mensen die niet allerlei behoeften vervuld moeten hebben om gelukkig en dankbaar te kunnen zijn. Wat is de reden dat iemand veel behoeften nodig heeft om vervuld te zijn en de ander maar weinig? Hoe zit dat met jou? Heb jij veel nodig om dankbaar te zijn of kan jij genieten van de kleine momenten in het leven?  

Wat ik onder dankbaarheid versta, is dat je mag genieten van kleine momenten, dit kan voor iedereen verschillen. Waar ik tegenwoordig blij van word, is om weg te duiken in een goed boek met een kopje thee en een stukje chocola erbij. 

Eén van mijn favoriete gedeelten in de Bijbel is Filippenzen 4: 4-9 (HSV). Daar staat het volgende: 

Verblijd u altijd in de Heere; ik zeg het opnieuw: Verblijd u. Uw welwillendheid zij alle mensen bekend. De Heere is nabij. Wees in geen ding bezorgd, maar laat uw verlangens in alles, door bidden en smeken, met dankzegging bekend worden bij God; en de vrede van God, die alle begrip te boven gaat, zal uw harten en uw gedachten bewaken in Christus Jezus. Verder, broeders, al wat waar is, al wat eerbaar is, al wat rechtvaardig is, al wat rein is, al wat lieflijk is, al wat welluidend is, als er enige deugd is en als er iets prijzenswaardigs is, bedenk dat. wat u ook geleerd en ontvangen en gehoord en in mij gezien hebt, doe dat; en de God van de vrede zal met u zijn.  

Ik vind dit zelf zo’n mooi bijbelgedeelte, omdat het mij terugbrengt naar de basis hoe ik moet kijken naar God. In de wereld zijn zoveel prikkels en verleidingen, dat ik het soms lastig vind om stil te staan bij wat God van mij wil. Ik geloof dat God voor ons een pad heeft en dat pad leidt ons naar Hem toe. Maar als ik mij te druk maak met allerlei prikkels, dan houd ik mij niet meer bezig met God. Ik houd dan alleen rekening met mezelf. Terwijl ik, als ik bid en mijn gedachten en zorgen naar God breng, rust mag ervaren.  

Wat zegt dit bijbelgedeelte ons eigenlijk? 

De verzen lopen we stap voor stap na: 

Vers 4: Wij mogen altijd vreugde vinden in God. Ook als het leven niet loopt zoals jij zou willen of gehoopt had dat het zou lopen. Kom altijd terug naar God en vind daar vreugde. God helpt jou, hij is bij jou. Kijk om je heen. Er gebeuren in de wereld zulke nare dingen. Door te bidden om de vreugde van God te mogen ervaren, krijg jij nieuwe hoop en mag je gesterkt worden door het woord van God.  

Vers 5: Vervolgens lezen we dat we vriendelijke mensen moeten zijn. Hiermee laat jij onder andere zien dat je het evangelie met je meedraagt. Als mensen zien dat jij straalt, dan kan gevraagd worden naar wat de reden is waarom jij straalt. Met jouw glimlach kun jij getuigen over het evangelie.  

Vers 6 en 7: Betrek God in alles in jouw leven, want God is de bron waar jij elke keer naar terug mag komen. Betrek God altijd in jouw gebeden. Prijs en dank hem voor wat hij doet in jouw leven. Bid en jouw hart zal vervuld raken.  

Vers 8: Leef hoe Jezus wilt dat jij leeft. Houd je niet bezig met prikkels die jou er van weerhouden om Jezus achterna te gaan. Filter wat met God te maken heeft en draag dat bij je. Houd je bezig met wat waar is, God is waarheid. Houd je bezig met wat rechtvaardig is, houd je niet bezig met verleidingen die de duivel naar je toeroept. Denk bij alles: wat vindt God van wat ik nu aan het doen ben?  

Vers 9: God zal bij je zijn en Hij zal jou vrede geven. Waar jij ook bent, wat jouw situatie ook is. Hij is met jou en Hij zegent jou.  

Op welke manier mag jij dankbaarder worden?  

Je kunt steeds meer verlangen naar meer en naar meer, je hoofd gaat er vol mee zitten. Je bent niet meer bezig met wat God van jou wil, maar wat jij wilt. Het is moeilijk om de regie in Gods handen te laten, want je wil het allemaal zo graag zelf doen. Maar dit is niet wat God vraagt aan jou. God vraagt aan jou: leg je leven in mijn handen. Dit zal je rust geven en het zal je zoveel dankbaarder maken, omdat je dan hopelijk mag beseffen wat je wel hebt in plaats van wat je niet hebt.
Door dankbaar te mogen zijn, ga jij als mens meer genieten van de kleine dingen. Omdat de grote dingen er niet meer toe doen. God is groot, en meer heb je niet nodig. Hij weet wat goed voor jou is.  

Aan de slag! 

  • Bid dat je niet vervuld zult raken van spullen, maar dat je vervuld mag worden van God. 
  • Houd een week lang bij waar jij blij van wordt. Is dit van een zonsopgang? Een spontaan appje van een vriendin? Dank God waar jij blij van wordt en waar jij vandaag dankbaar voor bent.  

Deel deze overdenking

  1. Gerry schreef:

    Dank voor deze wijze les over dankbaar zijn!! Dit had ik net nodig!! Vandaag veel prikkels ervaren die ik niet prettig vond. Terwijl ik bij wordt van kleine dingen. Had ik dit vandaag minder. Soms snap je niks van jezelf. God snapt ons altijd gelukkig!! Daarom vieren we Pinksteren!!

  2. Nicolette Henraat schreef:

    Mag je een vriend aanspreken dat hij dankbaarder mag zijn want onze vader heeft voor alles gezorgd. Voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld dat het eten nooit goed is daar waar hij woont.Ik merk dan dat ik een beetje geirriteerd raak omdat er voldoende eten is en er mensen zijn die helemaal niets hebben en denk dan klaag niet maar wees dankbaar naar onze vader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap