Wat Jona ons leert over ‘Goggen’; God Ontwijkend Gedrag

07

jan

Irene Poot

In mijn studententijd was er een veel gebruikte uitdrukking: ‘soggen‘. Als je aan het ‘soggen’ bent, dan doe je aan Studie Ontwijkend Gedrag. Dus elke keer als ik eigenlijk voor een tentamen zou moeten leren, wist ik opeens andere dingen te vinden om te doen. Mijn ramen lappen, bloemen kopen of mijn tenen tellen. Ik moest studeren, maar andere dingen waren makkelijker. Soggen. Nu ik niet meer studeer, heb ik een nieuwe variant: ‘Goggen’. God Ontwijkend Gedrag. God ontwijken, omdat het soms gewoon makkelijker is om Hem te negeren. Herken je dat?

Ik steek de straat over richting mijn huis. Bijna weer lekker thuis, precies op tijd voor het avondeten. Dan valt mijn oog opeens op een man die tegen de muur zit, nog geen 3 meter naast mijn voordeur. Hij zit ineengedoken in zijn verkleurde jas naar de stoeptegels te staren. Voor zijn voeten staat een bekertje. ‘Ga naar hem toe.’ Klinkt het in mijn hoofd. Ha, dacht het niet. Wat moet ik dan zeggen?! ‘Hallo, ik ben Irene, wie ben jij?’ Nee, daar heb ik geen zin in. Die avond besluit ik om geen Bijbel meer te lezen.

Ik zit op de fiets, mijn dagelijkse fietstocht, wind door mijn haren en verstand op nul. Zo’n fietstocht is ook mooi gelijk een moment om even met God te praten. ‘Waarom doe je niet iets met de dingen die Ik in je hart heb gelegd?’ Zucht, krijgen we dit! Denk ik rustig te fietsen, gooit God er zo’n onderwerp in. ‘Nee God, het is makkelijker om door te gaan waarmee ik bezig ben.’ Met een zucht trap ik harder door. De rest van de fietstocht zeggen God en ik niks meer tegen elkaar.

Ik word steeds beter in God Ontwijkend Gedrag.

God ontwijken is soms makkelijker

Zo eens twee voorbeelden van momenten waarop ik God graag ontwijk. Vaak zijn het momenten waarin God iets van mij vraagt wat niet past in mijn comfortabele situatie. Iets wat confronterend is, waarvoor ik mijn zekerheid of trots moet opgeven of gewoon iets waar mijn hoofd niet naar staat. Mijn oplossing? Een tijdje niet meer met God praten, zodat Hij me hier ook niet aan kan herinneren en ik er niet mee word geconfronteerd. Soms is het makkelijker om te doen alsof ik doof ben en God te ontwijken.

Jona ontwijkt God

In de Bijbel vinden we ook een expert in God ontwijken, namelijk Jona. Jona is een profeet van God die op een dag de opdracht krijgt van God om naar Ninevé te gaan om hen te vertellen dat ze slecht leven. Maar Jona heeft daar geen zin in.

Maar Jona stond op om naar Tarsis te vluchten, weg van het aangezicht van de HEERE. Hij daalde af naar Jafo en vond een schip dat naar Tarsis ging. Hij betaalde de prijs voor de overtocht en daalde af in het schip om met hen mee te gaan naar Tarsis, weg van het aangezicht van de HEERE.
– Jona 1:2-3 (HSV)

Ninevé was een grote handelsstad die bekend stond in die tijd om de moordlustige Assyriërs die er woonden. Waarschijnlijk was dit ook de reden dat Jona er heen moest om hen te vertellen dat ze niet goed leefden. Geen wonder dat Jona dit niet zag zitten. Wie weet zouden de Assyriërs hem wel vermoorden om het slechte nieuws wat hij kwam brengen.

Dus Jona besluit Gods boodschap te negeren en Hem te ontwijken door zo ver mogelijk weg te reizen van Gods plan met hem; Ninevé ligt in het huidige Irak, Jona neemt een boot naar Tarsis, het huidige Spanje.

Vanaf dat moment besluit Jona ook niet meer met God te praten en Hem dus echt te ontwijken. Ook niet als de matrozen op het schip hem vragen te bidden tot zijn God. Pas als hij overboord wordt gegooid en wordt opgeslokt door een vis, gaat Jona bidden.

Toen bad Jona tot de HEERE, zijn God, vanuit het binnenste van de vis.
– Jona 2:1 (HSV)

Wat als Jona luistert naar God?

Uiteindelijk stopt Jona dus met God ontwijken en gaat hij weer bidden. God redt Jona uit de vis en vraagt hem nog een keer om naar Ninevé te gaan. Deze keer gehoorzaamt Jona wel en hij vertrekt naar Ninevé.

En wat gebeurt er nu Jona stopt met God ontwijken en doet wat hij liever niet wilde doen? Een hele stad met duizenden mensen wordt gered. Jona vertelt aan de mensen in Ninevé dat ze slechte dingen doen. De mensen schrikken hier erg om en ze tonen berouw richting God en smeken hem om vergeving. Omdat God een genadig en liefdevolle God is, besluit Hij zijn dreigement niet uit te voeren en hen te sparen.

Natuurlijk is het God die deze mensen redt en niet Jona. Maar doordat Jona besloot te luisteren naar God, kregen de mensen in Ninevé wel de kans om beter te gaan leven. Het was niet makkelijk voor Jona om het te doen, maar het kwam wel ten goede voor heel veel mensen.

Ontwijk jij God?

Herken je hier iets van? Negeer en ontwijk jij God soms ook bewust, zodat je niet hoeft te denken aan dingen die Hij van je vraagt?

Ik weet dat het soms makkelijker lijkt om God te negeren, om wat voor reden dan ook. Ik als ‘expert-Gogger’ weet daar alles van! Maar weet dat God het beste met je voor heeft en dat Hij met je meegaat en je helpt in de dingen die je doet. Misschien kost het je jouw comfort, imago, tijd of energie, maar wie weet heb jij wel een ‘Ninevé’ dat gered wordt doordat jij stopt met God ontwijken.

Stop met Goggen en ga het avontuur aan met God!

Aan de slag!

 • Ontwijk jij God?
 • Maak een lijstje van de dingen waarin jij God ontwijkt, met daarnaast de reden waarom je dat doet. Kies één van deze punten uit en vind deze week de moed om hiermee weer naar God toe te gaan en met Hem het avontuur aan te gaan!

Deel deze overdenking

 1. Karin schreef:

  Precies wat ik moest lezen. Ik ben ook kampioen goggen

 2. Maaike schreef:

  Heel treffend.

 3. Corline schreef:

  Mooie overdenking!!

 4. Arthur schreef:

  Het andere bijzondere aan deze Jona, was dat God liet spreken tot een volk dat niet Zijn volk was. Het was een Heidens volk en het eerste voorbeeld waarin God laat zien dat Hij ook eens aan de Heidenen Zijn Glorie zal openbaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap