Wat Jezus’ littekens jou te zeggen hebben

19

mrt

Hanneke van der Galiën

Littekens: ze zijn er in alle soorten en maten. Het litteken onder je lip, omdat je met je tand door je lip bent gegaan als kind. Het litteken op je buik, vanwege de operatie die je moest ondergaan. Littekens, ook Jezus heeft ze. In de blog van vandaag kan je lezen wat deze littekens ons te zeggen hebben.

Jezus’ littekens

Wanneer Jezus na Zijn opstanding aan Zijn leerlingen verschijnt, laat Hij Zijn littekens aan hen zien. “Zie Mijn handen en Mijn voeten, want Ik ben het Zelf. Raak Mij aan en zie, want een geest heeft geen vlees en beenderen, zoals u ziet dat Ik heb. En terwijl Hij dit zei, liet Hij hun de handen en de voeten zien.”
– Lukas 24:39-40 (HSV)

Na Zijn opstanding heeft Jezus nog altijd littekens. Littekens die een blijvende herinnering zijn en het karakter van God kenmerken. Het is een eeuwig teken van Jezus’ lijden en Jezus’ liefde voor ons.

Jezus laat Zijn littekens zien aan Zijn discipelen. Littekens in Zijn handen, voeten en zij. Littekens die Hij heeft gekregen, omdat Hij voor ons heeft geleden. Omdat Hij naar de aarde kwam om onze zonden te dragen. Geslagen, gemarteld, doorboord. Het is bijna niet voor te stellen hoe de littekens zijn ontstaan, hoe zwaar het lijden van Jezus moet zijn geweest. Jezus’ littekens herinneren ons aan Zijn lijden. Het herinnert ons eraan wat Hij voor ons overhad.

Jezus’ littekens zijn ook een teken van Zijn liefde voor ons. “Want zo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft.”
– Johannes 3:16 (HSV)

Jouw littekens

In dit leven raken we zelf ook verwond en lijden we pijn. Misschien heb je zelf wel littekens. Littekens die verwijzen naar pijnlijke momenten in je leven, vervelende gebeurtenissen die je hebt meegemaakt. Lijden doet pijn. De wond groeit dicht, maar de littekens blijven gevoelig, ze blijven zichtbaar. In ons lijden en in onze pijn mogen we kijken naar Jezus. Hij kent jouw pijn en Hij kent jouw littekens. Hij heeft zelf littekens. Littekens die zijn liefde voor ons verklaren. In zijn handen, in zijn voeten, in zijn zij. Gemarteld is Hij voor ons. Voor jou, voor mij.

“In de wereld zult u verdrukking hebben, maar heb goede moed: Ik heb de wereld overwonnen.”
– Johannes 16:33 (HSV)

Aan de slag!

Jezus’ littekens zijn voor altijd een teken van Zijn lijden en Zijn liefde voor ons. Zie jij dat ook wanneer je naar Zijn littekens kijkt?

Luister vandaag eens naar het nummer Scars van I Am They. Kun jij meezingen met de volgende woorden?

“So I’m thankful for the scars
‘Cause without them I wouldn’t know your heart
And I know they’ll always tell of who you are
So forever I am thankful for the scars”

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap