Wat je zaait zal je oogsten: het dagelijks leven geïnspireerd door Spreuken 22

22

aug

Yael Juch

Weer een nieuwe dag én weer een nieuw hoofdstuk in Spreuken. Je bent al even op weg met de Spreukenchallenge. Vandaag mag je even stil staan, aan de hand van Spreuken 22. Want, zie je er wat van terug in je dagelijks leven?

Dagelijks leven

Wie onrecht zaait, zal onheil oogsten,
en de stok van zijn verbolgenheid zal vergaan.
– Spreuken 22:8 (HSV)

Je kent het welbekende spreekwoord vast wel: wat je zaait, zul je oogsten. In bovenstaand vers zie je deze in de nadelige uitkomst. Maar je kunt het ook omdraaien. De Bijbel staat vol met teksten over welk effect het lezen, horen en mediteren op Gods woord met ons en onze omgeving doet. Je kunt dus zeggen dat door de afgelopen dagen je verdiept te hebben in de Spreuken, je Gods woord hebt gezaaid in jouw binnenste. Het mooie is dat de belofte hiervan is dat je hiervan zult oogsten. Misschien heb je dit al gemerkt, maar misschien nog niet. We doen even een onderzoekje.

Onderzoek jezelf

Ogen en handen

Wie gunnend (goed van oog) is, die wordt gezegend,
want hij geeft van zijn brood aan de armen.
– Spreuken 22:9 (HSV)

Na het bovenstaande vers mag je even stilstaan bij hoe jij naar je omgeving kijkt. Gunnend wordt ook wel vertaald met: goed van oog. God wil graag dat we in en door liefde de mensen om ons heen het beste gunnen. Heb jij voorspoed en geluk van de ander voor ogen? En als je ziet dat de ander hierin tekortschiet, wat doe jij dan? Handel je, wanneer jouw gunnende ogen het gebrek van een ander zien?

Kortom: Ben je anders gaan kijken naar je omgeving? Welke invloed heeft dit gehad op je handelen? 

Oor

Neig uw oor en luister naar de woorden van wijzen,
richt uw hart op mijn kennis.
– Spreuken 22: 12a (HSV)

Waar neig jij naar? Naar het luisteren naar de woorden die je wilt horen? Of neig jij naar alle wijsheid die God voor jou in petto heeft in dit boek Spreuken? Dus wanneer je denkt ‘hm, dit prikkelt mij’, sla je het dan over omdat je nu niet zo in de mood bent om bijgestuurd te worden? Of kies je ervoor om het je hart te laten raken? Misschien brengt zo’n vers uiteindelijk wel verandering, groei of bekering in jouw leven. 

Kortom: Waar neig jij naar te luisteren? Waar richt jij je op bij het lezen en luisteren van Spreuken?

Hart

Wie reinheid van hart liefheeft,
en vriendelijkheid van zijn lippen: een koning is zijn vriend.
– Spreuken 22:11 (HSV)

We hadden het in het vorige vers al even over het hart. God ziet graag dat je een ‘rein’ (schoon) hart hebt. In Spreuken word je soms wel even stilgezet bij hoe een dwaze ten opzichte van een wijze handelt. Misschien herken jij jezelf dan weleens in de dwaze. Verlang jij er iedere dag naar om jouw hart bij God te brengen? Jezelf te bekeren van fouten en vergeving te vragen? Is dit een prioriteit voor je?
Als je iets liefhebt, geef je het je tijd, je aandacht en de ruimte.

Kortom: Hoe kostbaar vind jij het om een rein hart gericht op Gods wijsheid te hebben?

Stem

In vers 11 lees je ook: ‘vriendelijkheid van zijn lippen’. Spreuken staat centraal om het kiezen voor wijsheid. Dit is vaak ook kiezen voor wijze woorden spreken. In dit vers gaat het over vriendelijke woorden. Mocht je een aantal mensen in je omgeving vragen om jou op vriendelijkheid te scoren. Is het dan een mager zesje of krijg je een dikke 8?

Kortom: Welke woorden komen er uit jouw mond, en zijn deze vriendelijk voor anderen?

Spreuken; om te zaaien bij jezelf

Mocht je ergens tijdens deze Spreukenchallenge toch denken: waar doe ik het eigenlijk allemaal voor? Waarom lees ik ook alweer Gods woord?

Opdat uw vertrouwen op de HEERE zal zijn,
maak ik het heden aan u bekend, ja, aan u!
– Spreuken 22:19 (HSV)

Vertrouwen in God is het meest kostbare bezit. Vertrouwen in God maakt je dagelijkse bestaan zo veel lichter. Je hebt dan een antwoord op de zorgen, angst, moeilijke situaties die dagelijks op je af kunnen komen. Want door het zaaien van Gods Woord in je leven, groeit er vertrouwen in je binnenste. Hier kun je van oogsten wanneer je het nodig hebt.

…en de ander

Heb ik u niet heerlijke dingen geschreven,
met raadgevingen en kennis,
om u bekend te maken de juistheid van betrouwbare woorden,
zodat u met betrouwbare woorden kunt antwoorden aan wie u stuurden?
– Spreuken 22: 20-21 (HSV)

Salomo schrijft de spreuken niet omdat hij zaaien zo leuk vindt, of om te pronken met de wijsheid en kennis die God heeft gegeven. Hij zaait met betrouwbare woorden, zodat de mensen die ze tot zich nemen, antwoorden hebben voor weer andere mensen in hun omgeving. Zo blijft het zaaien en oogsten doorgaan.

De laatste vraag van vandaag: Heb jij al eens woorden uit Spreuken gezaaid in jouw omgeving tijdens deze challenge?

Challenge!

Wat je zaait, zal je oogsten.

  • Welke schat heb jij vandaag ontdekt?
  • Bedenk hierbij een challenge die je vandaag zelf of samen met iemand uitvoert. Check #spreukenchallenge op Instagram voor inspiratie van anderen en deel ook jouw challenge!

Deel deze overdenking

  1. Erna Mellema schreef:

    Het geeft stof tot nadenken. Het stof van het verleden tot inzicht in keuzes van vandaag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap