Ben jij jaloers op zondaars?

23

aug

Sanne van Heukelum

Waarom gaat het zondaars soms zo goed af, en gaat het bij onszelf zo moeizaam? Soms denk ik wel eens bij mijzelf: “Wat doen we onszelf aan?” en bedenk ik hoe gemakkelijk het soms zou zijn als ik geen christen was? Dan zou ik geen schuldgevoelens tegenover God hebben als ik iets zou doen, waarvan ik weet dat God zegt dat het niet goed voor mij is, of wat God niet zo bedoeld heeft. Ik kan gewoon lekker doen wat ik zelf wil. Dan zou ik zonden kunnen doen, omdat ik niet zou weten wat zonde was. Herken je deze gedachten? In Spreuken 23 gaat het over jaloers zijn op zondaars. Lees je mee?

Laat je hart niet jaloers zijn op de zondaars,
maar heel de dag blijven in de vreze des HEEREN.
Want juist dan is er toekomst
en wordt je hoop niet afgesneden.

– Spreuken 23: 17-18 (HSV)

Spreuken 23 roept op om verstandig te leven en de goede wegen te kiezen. In vers 17-18 staat er dat we ook niet jaloers hoeven zijn op zondaren. Er wordt ons beloofd dat als we ontzag hebben voor God, er een mooie toekomst voor ons ligt. Maar waarom voelt het soms dan zo anders?

Belangrijk om eerst te beschrijven is wie deze zondaren zijn. Het zou het makkelijkst zijn om meteen de conclusie te trekken dat dit niet-gelovige mensen zijn. Maar ook wij, als gelovigen, kunnen zonden doen en daarin volharden. We hebben een zondige levensstijl, maar belijden gelovig te zijn. Herken jij je hierin? Of probeer je wel als gelovige God te dienen maar ben je heimelijk stinkend jaloers op zondaars en verkies je hun levensstijl boven het vrezen van God? Hoe dan ook: zondaars houden geen rekening met God in hun leven, en missen het doel van elk mens op aarde: God vrezen en liefhebben.

Psalm 73 beschrijft situaties als hierboven vanuit menselijk oogpunt. Als jij iemand bent die door zwaar weer gaat en je afvraagt waarom het zondaars zo goed af gaat, raad ik je aan om deze psalm helemaal te lezen.
De schrijver ziet om zich heen het geluk van de zondaren en was jaloers daarop. Hij beschrijft ook dat daarom veel mensen achter deze mensen aan lopen: het lijkt zoveel mooier en beter. Het gelukkige, onbezonnen leven van zondaren kan soms heel aantrekkelijk zijn: alles kunnen doen wat je wilt, nergens rekening mee te houden. Het lijkt zo mooi.

Maar vers 17 geeft de openbaring:

…totdat ik Gods heiligdom binnenging
en op hun einde lette.
Ja, U zet hen op gladde plaatsen,
U doet hen in verwoesting vallen.
Hoe worden zij in een ogenblik tot een verwoesting!
Zij worden weggevaagd, komen om door verschrikkingen.

– Psalm 73: 17-19 (HSV)

De schrijver mag inzien wat er met zondaren gebeurt. Ja, hun leven lijkt misschien nu mooi (al weet je niet wat er achter de schermen speelt, hè), maar hun einde is dat in ieder geval niet. Elke keer als je bij jezelf een gevoel van jaloezie voelt, mag je weer opnieuw bedenken wat jouw en hun toekomst is. De zonde leidt uiteindelijk tot de dood. En het doen van de wil van God leidt tot het eeuwige leven met Hem. God laat jou nooit los, ook niet in je huidige moeilijkheden. Als je soms misschien uitroept: God waar bent U? Lees dan Psalm 73 tot het eind.

Verstand versus gevoel

De schrijver van Spreuken 23 roept op tot het gebruiken van je verstand. Ons gevoel kan ons soms dingen laten voelen, en leiden naar het zondige. Juist dan moeten we vertrouwen op wat wij weten met ons verstand, en Gods wil zoeken. Kies de juiste weg, doe geen dingen die God niet wil dat je doet. Je weet dat je ervoor beloond wordt, met veel meer blijdschap en geluk dan de zondaren in jouw omgeving misschien nu ervaren.

Doorgaan

Misschien kamp je zelf met problemen met geld, gezondheid, sociaal, of wat dan ook, omdat jij christen bent. En zie je om je heen anderen waar het wel heel goed mee gaat. Ik hoop dat deze spreuk en psalm jou mogen inspireren en kracht geven om weer door te gaan. Houd vol. Houd moed. Hij heeft jou in zijn hand.

Challenge!

Juist dan is er toekomst en wordt je hoop niet afgesneden.

  • Welke schat heb jij vandaag ontdekt?
  • Bedenk hierbij een challenge die je vandaag zelf of samen met iemand uitvoert. Check #spreukenchallenge op Instagram voor inspiratie van anderen en deel ook jouw challenge!

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap