Wat betekent El Shaddai?

25

aug

Corline Hoefnagel

Nog vijf minuten… Op het station wurm ik me langs de mensen heen.  Ik moet snel zijn, wil ik de trein nog halen. Het zweet parelt op mijn voorhoofd. Terwijl ik me langs de stationspiano haast, dringt een bekende melodie mijn oren binnen. Wacht. Toch even kijken. Een meisje met gouden krullen en een glimlach rond haar mond speelt het lied ‘El shaddai’ van Amy Grant. Prachtig! Maar lang blijven luisteren kan ik niet. Ik moet een sprintje nemen, maar gelukkig – op het nippertje haal ik de trein. Het lied ‘El shaddai’ blijft de rest van de treinreis door mijn hoofd zingen. Ineens denk ik: ‘El shaddai… wat betekent die naam eigenlijk?’ Let’s find out!

Bijzonder hè, dat God zoveel verschillende namen draagt. En al die namen zeggen iets over Hem. God openbaart zich onder andere bij Abraham als ‘El Shaddai’.

Betekenis El Shaddai

‘El’ betekent ‘God’. ‘Shaddai’ heeft meerdere betekenissen. Zo kan het betekenen: ‘de Almachtige.’ Maar ook kan het zijn dat het woord afgeleid is van het woord ‘shad’. Dit betekent: ‘borst’.

Mijn Liefste is mij een bundeltje mirre dat tussen mijn borsten {shaddai} overnacht.
Hooglied 1:13 (HSV)

Volgens deze uitleg betekent ‘El Shaddai’ dus ‘God van de borsten’. Dit klinkt misschien gek. Maar eigenlijk vind ik het een mooie naam voor God.

Moederborst

Als ik mijn ogen sluit, weet ik nog hoe veilig ik me voelde. Was ik gevallen op de natte straatstenen, of was ik moe na een lange schooldag – mijn moeder trok me tegen haar aan. Daar, aan haar borst, werd ik rustig. Ik hoorde haar hart kloppen.

De moederborst was eens ieders middelpunt. Baby’s worden aan de moederborst gevoed. Kinderen worden aan de moederborst getroost. El Shaddai. Góds moederborst. Nergens ben je dichter bij Gods hart, dan dáár, op die plek.

Dichtbij Gods hart

Dus kom maar, lieve lezer, laat je maar vallen, leg je moede hoofd neer, huil maar en laat je meevoeren op het bonzen van Gods hart. Gods hart klopt voor jou. Vind troost. Vind heling. Bescherming. Rust. Geborgenheid. Vind wat je maar nodig hebt. Daar, aan Gods moederborst. Dicht bij Gods grote hart.

Troostrijke Naam

Mis jij een moeder? God wil als je Moeder zijn. Ze wil je nieuwe kracht geven, zoals baby’s nieuwe kracht ontvangen door de moedermelk. Ze wil je sussen, kussen, gerust stellen.

El Shaddai – die naam kan een troost zijn.

Ook voor vrouwen die ‘God’ en ‘Vader’ moeilijk samen kunnen rijmen. Rikkert Zuiderveld dichtte er eens over. Een vriendin van mij vertelde hoe dit gedicht haar voorzichtig had aangeraakt en hoe El Shaddai haar wonden langzaam had genezen.

Soms wil een vrouw de Heer niet als haar Vader
Als papa haar vanbinnen heeft bezeerd
Waardoor ze het vertrouwen heeft verleerd
En hem alleen maar zien kan als de dader
De Naam die ooit een keer brengt in haar lot
Is El Shaddai: de moederborst van God

-Rikkert zuiderveld-

Aan de slag!

 • Welke Naam van God spreekt jou het meest aan?
 • Beluister het lied ‘El Shaddai’ hier.

Deel deze overdenking

 1. Esther schreef:

  Geef mij maar Abba, juist moeder vind ik lastig. Maar is dat niet cool? God is zo groot en heeft zo veel namen. Er is er altijd wel één bij Wie je je thuis kan voelen

  • Guus Schreiber schreef:

   Lieve Esther, ik nodig je van harte uit om, buiten de box buiten de bekende wegen…
   Buiten wat je denkt te weten…
   Alle gedachten over wat wel of niet…
   op zoek te gaan naar El Shaddai.
   En daar aan de borst van Abba zijn moederhart te ontdekken.
   Zou God, Abba, de Almachtige, compleet zijn zonder?
   Ik geloof dat Hij jou uitnodigd om te komen en te ontdekken.
   Suc7 met deze zoektocht en weet dit… God is altijd groter…

 2. Anoniem schreef:

  Toevallig ben ik nu tijdens het lezen van deze overdenking borstvoeding aan het geven, dus ik kan het helemaal plaatsen 😉

 3. Jan Dirk schreef:

  Wat goed dat je dit schrijft! Ik had deze uitleg van het woord El Shaddai al eerder gelezen. God schiep de mens naar, Zijn beeld. Man én vrouw schiep Hij hen. Wist je trouwens dat het woord voor barmhartigheid in de grondtekst afgeleid is van een woord dat ook baarmoeder kan betekenen? God is gewoon veel te groot om Hem in één Naam te vatten!

 4. Guus Schreiber schreef:

  Dag Caroline, dank je wel. God heeft je gebruikt om een zegen te zijn.
  Blijf luisteren, blijf schrijven.
  Enne, Caroline, blijf vooral genieten van God.
  Deze gepensioneerde heeft van je stijl, je inhoud en je helderheid genoten.
  Publiceer je meer en of vaker? Gr. Guus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap