Psalm 5 – Vier gebeden voor als je in een moeilijke situatie zit

26

aug

Marije Brandwijk

Het leven van David ging niet altijd over rozen, of was niet zonder gevaar. Psalm 5 gaat ook over een moeilijke situatie waar David Gods hulp bij nodig heeft. Het is niet duidelijk wat de reden is van het schrijven, maar David vertrouwt er wel op dat God hem kan helpen. Hij vraagt 4 verschillende dingen in de psalm, waar jij ook wat aan kunt hebben!

In Psalm 5 kunnen we de woorden lezen van iemand die God goed kent, die het voorrecht heeft dat Hij zich op God kan beroepen in moeilijkheden. Waar de wereld van nu soms gaat twijfelen aan het bestaan van God wanneer er onbegrijpelijke dingen gebeuren, blijft David standvastig, hij twijfelt niet aan zijn geloof. Geldt dat ook voor jou? Deze psalm is wat dat betreft al iets waar ik wat van kan leren. David die spreekt verschillende dingen uit:

1. Hoor mij (vers 2-7)

Boven deze psalm staat als titel Morgenlied. David begint de dag met het vragen of God zijn gebeden wil aanhoren (vers 2). Het is net een nieuwe dag, hij weet nog niet wat er zal gebeuren, maar toch kiest hij ervoor om het bij God te brengen. Zijn gebed is ook dringend, want er wordt alleen gebruik gemaakt van de gebiedende wijs: Hoor, sla acht, luister. Davids woorden zijn van iemand die bekend is om met de Vader te spreken, er wordt niets achtergehouden. Hij weet dat God hem ook zal horen. 

2. Leid mij (vers 8-9)

David die vraagt of God hem ook wil leiden in de weg die hij gaat moet. Een weg waar hij moeilijkheden tegen zal komen, mensen die hem misschien het leven zuur zullen maken. Maar zijn gebed is duidelijk:

HEERE, leid mij in Uw gerechtigheid, omwille van mijn belagers; maak Uw weg vóór mij recht.
– Psalm 5:9 (HSV)

David die wil niet leven zoals ´zijn belagers´, maar hij wil juist de weg van God gaan die goed is.  

3. Bescherm mij (vers 10-11)

Nadat David gevraagd heeft om de leiding van de Vader, vraagt hij ook of God de mensen die hem kwaad doen wil laten stoppen daarmee. David vraagt ´laat hen ten val komen´, lezen we in vers 11. Hij vraagt zo indirect om bescherming voor zijn eigen leven. Zo mag jij ook om bescherming vragen in je eigen leven. God kan het leven van mensen die ons kwaad doen, volledig omkeren. Het is wel bijzonder dat David deze dingen niet aan God vraagt omdat ze misschien hem dingen hebben aangedaan, maar omdat ze God ongehoorzaam zijn. Want dat zou heel begrijpelijk zijn als je mensen hebt die jou het leven zó zuur maken. Hij ziet in dat dat God ongehoorzaam zijn erger is dan wat ze hem aangedaan hebben.

4. Zegen mij (vers 12-13)

U immers zegent de rechtvaardige, HEERE; U omringt hem met goedgunstigheid als met een schild.
– Psalm 5:13 (HSV)

God zegent de rechtvaardige, dat zijn de mensen die God liefhebben, zij zullen zich dan verblijden, hoeven niet meer bang te zijn. David weet dat wanneer je bij God schuilt, Hij je ook zal zegenen. Hij zal dan rondom je zijn als een schild. Niet zomaar een klein schild, maar het schild wat hier bedoeld wordt is er eentje die je hele lichaam beschermt. Wat een bescherming heb je dan! Zo kom je de dag wel door.

Aan de slag!                                                                                                     

  • Lees vandaag eens heel Psalm 5 door, dan kun je de verschillende gedeeltes/gebeden goed zien.
  • Vraag God of Hij je vandaag wil horen, leiden, beschermen en zegenen.

Naar: Online studiebijbel + Hoofdstuk voor Hoofdstuk door de bijbel- Warren W. Wiersbe

Deel deze overdenking

  1. Coby schreef:

    Heel gaaf en duidelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap