Wat betekent de eerste zegening in de Bijbel voor jouw leven?

14

apr

Gastblogger

De eerste zegening en meteen de eerste opdracht van God staan in Genesis 1:28. God zegt daar tegen de mens: Wees vruchtbaar en word talrijk. De meeste Joodse rabbi’s zeggen dat alles wat voor de eerste keer gebeurt of wordt genoemd in de Bijbel, de toon zet voor alle volgende soortgelijke gebeurtenissen. Deze ‘zegen-opdracht’ was dus blijkbaar heel belangrijk voor God om als eerste door te geven. Maar wat houdt het nou precies in? En wat betekent het voor jouw en mijn leven? Dat zijn de vragen die ik in deze overdenking wil proberen te beantwoorden. Ik vroeg me tijdens het lezen namelijk opeens af of het wel alleen gaat over de letterlijke invulling van wat God zegt: trouwen en kinderen krijgen, zoals de tekst heel vaak geïnterpreteerd wordt. 

Wees vruchtbaar

In het lezen van de Bijbel vind ik het altijd belangrijk om de context te lezen. Laten we hierbij het hele vers pakken: 

En God zegende hen en God zei tegen hen: Wees vruchtbaar, word talrijk, vervul de aarde en onderwerp haar, en heers over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht en over al de deren die over de aarde kruipen.
– Genesis 1:28 (HSV) 

Zoals ik al noemde, wordt dit vers vaak gebruikt in gesprekken over wel of niet kinderen krijgen. Maar er staat niet alleen bij dat het om die letterlijke invulling van het woord gaat. Ik denk dat het een zegening is die we breder kunnen trekken: wees vruchtbaar in wat je doet en onderneemt en vermenigvuldig hetgeen je toevertrouwd krijgt.  

Gods woorden keren nooit leeg terug 

Aangezien het een zegening is en Gods woorden niet leeg terugkeren zit er hier voor ons meteen ook een verantwoordelijkheid aan vast: wat wij doen, zal vrucht dragen en het zal zich vermenigvuldigen. Maar goed, aangezien ik moeder ben en je moet schrijven over wat je kent: laat me het even toepassen op mijn opvoeding.  

Mijn kinderen zullen de dingen die ik doe, overnemen (vrucht dragen), maar niet alleen dat. We zijn namelijk ook gezegend met vermenigvuldiging. Dus dat wat ik mijn kinderen geef, wordt groter en uitgebreider, zowel positief als negatief. Dat betekent dat ik me als moeder heel bewust moet zijn van welke vrucht ik draag en wat het is dat zich zal vermenigvuldigen in de generaties die na mij komen.  

Is dat stress over alles wat mis kan gaan of vertrouwen op God? Is dat handelen in boosheid, of even afkoelen en dan handelen in liefde? Is dat altijd geldproblemen houden, omdat ik geen zin heb om een budget te maken, of is het proberen om iets kleins op te bouwen waar mijn kinderen verder mee kunnen?   

Maar ook buiten de opvoedingssituatie probeer ik hier steeds meer op te letten. Doe ik precies wat ik moet doen of loop ik net die stap extra voor mijn collega? Doe ik huiswerk de avond van tevoren onder stress, of zorg ik dat ik goed plan?  

Een zegen met verantwoordelijkheid 

Ik vind het zo mooi dat God ons zegent en ons daarbij tegelijkertijd weer een bak met vertrouwen en verantwoordelijkheid geeft. Hij weet dat het moeilijk is, maar Hij weet ook dat Hij er zal zijn om te helpen. Voor mij laat het zien hoe relationeel Hij is en dat Hij niet bang is voor ons falen. Hij had de zegening namelijk superspecifiek kunnen maken en hem echt kunnen richten op gezinsuitbreiding. Maar God is niet bang voor de vermenigvuldiging van ‘verkeerde’ vruchten, omdat Hij weet dat Hij altijd groter is dan dat en Hij het altijd ten goede kan keren. Dat geeft mij moed en zelfvertrouwen om uit te proberen en te zoeken naar hoe ik zo goed mogelijk kan kiezen, zonder bang te hoeven zijn voor de 1001 dingen die ik nog niet goed doe.  

Aan de slag! 

Denk eens na over wat je nu in je leven hebt en doet en over welke vruchten dit gaat hebben. Neem dan die vrucht en vermenigvuldig die: maak het sterker en groter. Ben je blij met de uitkomst voor je kleinkinderen of achterkleinkinderen? Ben je blij met de uitkomst voor je werkgever of de rest van je opleiding? Of wil je liever dat de vrucht verandert? 

Kies één vrucht uit die je graag anders wilt hebben. Bedenk een kleine stap die jij kunt nemen om de vrucht te gaan veranderen. Focus je daar deze week eens op. 

Zelfs al lijkt die stap nu heel klein en lijkt het weinig te doen, onthoud: we zijn gezegend met vermenigvuldiging. Zelfs de kleine stappen die jij nu neemt, veranderen in reuzestappen door de tijd heen.  

Schrijfster
Deze overdenking is geschreven door Lianne Bakker. Zij is één van onze nieuwe schrijfsters en vanaf de maand mei gaat ze nog veel meer moois voor ons schrijven!

Deel deze overdenking

  1. Mandy schreef:

    Mooi Lianne, zo had ik ‘m nog nooit gelezen. Heel tof en geeft stof tot nadenken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap