Dagelijkse overdenking
FavorietFavoriet opgeslagen0

Wat betekent agapè liefde (zelfopofferende liefde) in de praktijk?

Ik houd van vis. Een zalmpje van de grill is één van de lekkerste dingen die je op deze aardbodem kunt vinden, naar mijn mening. Of garnalen met knoflook, bijna net zo lekker. Of wat dacht je van kibbeling bij de beste viszaak van Scheveningen (wie weet welke ik bedoel? 🙂 )? Ja, echt: ik ben dol op vis.

Of wacht. Houd ik wel echt van vis? Nee, eigenlijk niet. Ik houd van dode vissen, zodat ík kan genieten. (Voor de vegetariërs onder ons: ik hoop dat ik je niet afschrik, m’n punt volgt nog, beloofd). Ik houd niet van vis, ik houd van mezelf.

Vissenliefde

Zo is het tegenwoordig ook vaak met de liefde. En dan bedoel ik met name liefde in een liefdesrelatie, niet in een vriendschap. (Heb je geen liefdesrelatie? Lees dan toch verder en probeer er iets van op te steken!) We denken dat we van iemand houden, omdat we denken dat diegene in onze behoeftes kan voorzien. Maar dat is niet houden van de ander. Dat is houden van jezelf. Egoïstische liefde. Vissenliefde. Enkele voorbeelden:

“Zo, zij kan goed koken! Als ik met haar getrouwd ben, eet ik iedere avond als een koning”.
“Wow, wat een mooie, grote handen heeft hij. Die kunnen mij vast heel lekker masseren”.
“Als ik naast hem loop, heeft iedereen bewondering voor mij

Kun je je inleven in de bovenstaande gedachten? We leven in een egocentrische maatschappij. Veel relaties lopen stuk, omdat zulke verwachtingen vaak niet waargemaakt kunnen worden. Niemand kan in al jouw behoeftes voorzien. Alleen God kan dat (maar dat onderwerp bewaar ik even voor een andere keer).

Wat een verschil zouden wij, als christenen, dan kunnen maken in onze directe omgeving door een liefdesrelatie te hebben die níet op zichzelf gericht is, maar volledig op de ander. En dat is echt niet makkelijk, hoor. En dat gaat ook echt niet altijd goed. En wat kan ik er eigenlijk over zeggen, nu ik pas 1,5 jaar een relatie heb? Toch geloof ik het. Ik geloof dat wij, ook in onze liefdesrelatie (of misschien: júist in die relatie) een voorbeeld mogen nemen aan Jezus. Om jezelf weg te cijferen. Om de ander lief te hebben met agapè liefde.

Wat betekent agapè liefde dan?

Kernachtig samengevat staat agapè liefde bekend als “de hoogste vorm van liefde. Het is onzelfzuchtige, opofferende en dienende liefde. Deze liefde komt van God, de Vader.”*

“Nou, duidelijk, die liefde kan alleen God geven. Wij niet.” Ik hoor het je haast denken. En ik ben het met je eens: alleen God schenkt deze volmaakte liefde. Toch geloof ik ten diepste dat we er wél naar kunnen streven. Zeker in liefdesrelaties, maar ook absoluut in relaties met vrienden, boers, zussen, ouders en collega’s. Maar de beschrijving hierboven houdt het wel een beetje vaag en abstract. Hoe kunnen we die liefde geven in de praktijk?

De beste beschrijving daarvoor vinden we – je raadt het misschien al – in 1 Korintiërs 13.  Sinds ik de BasisBijbel heb ontdekt, leeft dit Bijbelgedeelte nog meer voor mij. Het maakt het echt heel duidelijk. Lees maar mee:

4 De liefde is geduldig en vriendelijk. Liefde wordt niet jaloers. Liefde schept niet op en vindt zichzelf niet vreselijk belangrijk. 5 Liefde zegt of doet geen onaardige dingen en denkt niet alleen maar aan zichzelf. Liefde raakt niet verbitterd. Liefde vergeeft als een ander iets verkeerds heeft gedaan. 6 Liefde is niet blij met oneerlijke dingen, maar met de waarheid. 7 Liefde vertelt fouten van andere mensen niet door, denkt altijd het beste van een ander en blijft altijd geduldig. 8 De liefde schiet nooit tekort en verdwijnt nooit.

We hebben dus deze drie dingen: geloof, hoop en liefde. Maar de belangrijkste van deze drie is de liefde.

Aan de slag!

Lees het gedeelte hierboven uit 1 Korintiërs 13 nog eens aandachtig door en beantwoord de volgende vragen. Schrijf ze bij voorkeur op!

  • Waarin kan jij geduldiger zijn?
  • Waarin kan jij vriendelijker zijn?
  • Ben jij snel jaloers? Op wie? Waarom?
  • Schep jij weleens op? Waarover? Waarom?
  • Vind jij jezelf ‘vreselijk’ belangrijk? Hoe kun jij leren om jezelf minder belangrijk te vinden?
  • (…) Je snapt het idee vast. Doe dit voor alle aspecten van het Bijbelgedeelte hierboven.
  • Ten slotte: kijk eens naar je antwoorden en breng ze bij God. Vraag Hem om kracht, om jou te helpen te groeien in de liefde.

+++ Tip: heb jij een partner? Praat dan samen over dit Bijbelgedeelte en beantwoord de vragen! Laat je ons weten of dit beviel?

Bron

* Bijbel & Geloof


6 reacties op “Wat betekent agapè liefde (zelfopofferende liefde) in de praktijk?”

  1. Agape betekent inderdaad onvoorwaardelijke liefde. Maar kan je van God eigenlijk wel zeggen dat zijn liefde onvoorwaardelijk is, terwijl degenen die niet naar Zijn regels leven en luisteren voor altijd branden in de hel? Nee, zo’n god kan niet bestaan.

  2. Beste jaap. Nergens staat in de bijbel dat slechte mensen eeuwig zullen branden in de hel . Ook staat nergens in de bijbel dat goede mensen naar de hemel gaan. Gods liefde voor de mens zie je in de hele schepping terug. Uit liefde voor de mens stuurde hij zijn zoon naar de aarde om dankzij het loskoopoffer ons de kans te geven redding te verkrijgen. Prediker 9 : 5,6 . Want de levenden weten dat ze zullen sterven, maar de doden weten helemaal niets en ze hebben ook geen beloning meer.

Geef een reactie

Dagelijkse mail


Begin je dag goed en ontvang iedere ochtend de Zij Lacht overdenking in je mailbox! 

Dagelijkse Appje


Begin je dag goed en ontvang iedere ochtend de Zij Lacht overdenking via WhatsApp

Zij Lacht shop


Met onze boeken en Bijbels helpen wij jou om de Bijbel beter te leren lezen, begrijpen en leven.

Volg Zij Lacht


De community


Start een Zij Lacht groep

In onze besloten Facebookgroep met meer dan tweeduizend leden kun je je aansluiten bij een Zij Lacht (bijbelstudie)groep, of je kunt er zelf een starten!