Wat staat centraal in jouw vriendschappen?

08

sep

Anna-Carina

Hoe sta jij in je vriendschappen? En wat staat er centraal in jouw vriendschap(pen)? Een vriendschap waarin God centraal staat en Hij het fundament is, werkt als een soort ‘super glue’. Het creëert verbinding, een vertrouwde basis waaruit een vriendschappelijke relatie ontstaat.

Afgelopen zomer ben ik teruggegaan naar de Verenigde Staten waar ik drie jaar geleden een half jaar heb gestudeerd. Het was erg bijzonder om in de ‘oude vertrouwde’ omgeving terug te zijn en vrienden weer te zien. Tijdens mijn tijd daar heb ik veel nagedacht over mijn vriendschappen. Sommige vrienden dacht ik nooit meer terug te zien. Met anderen heb ik nauwelijks meer contact… op een paar Facebook berichten na. Maar wanneer ik hen weer zie, is het alsof we gewoon verder gaan waar we gebleven zijn.

Wanneer ik nadenk over mijn vriendschappen in het bijzonder bij de nieuwe ontmoetingen en het afscheid nemen, komt vaak het volgende nummer van Michael W. Smith in me op:

“Friends are friends forever, if the Lord’s the Lord of them, and a friend will not say never ‘cause the welcome will not end. Though it’s hard to let you go, in the Father’s hands we know, that a liftetime’s not too long to live as friends.”

Vertaling (ongeveer): Een vriend is een vriend voor altijd, wanneer God ook zijn God is. En een vriend zal niet nooit zeggen, maar zal je altijd verwelkomen. Het is moeilijk om je te laten gaan, maar in de Vaders handen weten wij dat een leven niet te lang is voor een vriendschap.

Door de jaren heen heb ik deze woorden als realiteit ervaren. Wanneer het moment daar is om afscheid te nemen merk ik, ondanks het verdriet van het afscheid, een soort rust. God is in controle over de vriendschap. Hij heeft die persoon op mijn pad gebracht en Hij weet hoe het hele plaatje eruit ziet.

Bij vrienden met hetzelfde geloof is er een soort extra dimensie in de vriendschap. De basis is gelegd door een fundament in God. Vanuit dat fundament bouw je een vriendschap op. Je kan elkaar bemoedigen met woorden van God als het tegenzit en wanneer het allemaal top gaat, kun je samen God daarvoor danken.

Een echte vriend blijft altijd een vriend en in de tegenspoed blijkt de ware vriendschap.
(Spreuken 17:17 Het Boek)

We hebben vrienden nodig in ons leven, in onze wandel met God. Voor de goede tijden, wanneer het allemaal voorspoedig lijkt te gaan. Maar ook voor de tijden van tegenspoed.

Belangrijk om te onthouden: Vriendschap is niet alleen ontvangen, je moet er zelf ook wat voor doen. Wat jij verwacht van een vriendschap, is ook het gene wat jijzelf eraan moet toevoegen.

Aan de slag!

Reflectiemomentje; denk eens na over jouw vriendschappen. Hoe kan jij een waardevolle vriendin zijn voor een ander, hoe kan jij iemand bemoedigen? In welke vriendschap(pen) zou je meer willen investeren? Klik op deze link voor het lied van Michael W. Smith.

Deel deze overdenking

 1. Kim schreef:

  Lieve Anna-Carina,
  Ontzettend bedankt voor deze mooie overdenking. Wat een mooi thema :’). Heel erg bedankt ♥️?
  Veel zegen liefde & geluk gewenst in al jouw vriendschappen en dat God ze allemaal mag zegenen??
  Liefs?kim

 2. Ad Seelt schreef:

  Met God als vader heb je altijd een gemeenschappelijk onderwerp. Liefde als leidraad.
  Mooi geschreven
  groet
  Ad

 3. Monique schreef:

  Een echte vriend blijft altijd een vriend en in de tegenspoed blijkt de ware vriendschap.
  (Spreuken 17:17 Het Boek)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap