Wat als je God niet ervaart?

04

okt

Gastblogger

De band begint te spelen en vanaf het eerste lied ervaar ik het al, God is hier! Als een warme deken voel ik zijn liefde over me heen komen. Ik voel mijn hart vervuld worden met een enorme dankbaarheid en de tranen rollen over mijn wangen. Wat had ik hiernaar verlangd, om Gods aanwezigheid weer zo tastbaar te voelen in mijn leven. Heel de conferentie loop ik op wolkjes. Het weekend is geweldig! Met vele christenen onder elkaar zingen we, dansen we en brengen we God alle eer, zijn we getuigen van de uitwerking van het Woord en de kracht van zijn Geest. God is goed en Hij is de grote Aanwezige. Het liefst wil ik nooit meer weg van deze plaats waar God zo duidelijk aanwezig is. Het is fijn om Gods aanwezigheid zo duidelijk te ervaren, maar wat als je dit nu niet ervaart?

Gevoel vs. Geloof

Als ‘gevoelsmens’ kon ik nogal eens van hoge hoogte neervallen als ik God niet ervoer en dan kwamen ook vaak de twijfels. Tot ik iemand eens hoorde zeggen: “Ben je tot gevoel gekomen of tot geloof?” Ons gevoel kan ons namelijk aardig voor de gek houden. Als we ons godsbeeld zouden vormen op basis van ons gevoel zouden we toch een vervormd godsbeeld ontwikkelen. Want wees nu eens eerlijk: als we af zouden gaan op ons gevoel, dan is God niet de altijd grote Aanwezige in ons leven. Dan denken we de meeste keren van de tijd dat we niet geliefd zijn, omdat we dat niet ervaren. En halen we onszelf enorm naar beneden omdat we ons richten op onze tekortkomingen in plaats van wat God over ons zegt.

David had ook weleens te maken met de ‘struggles‘ dat hij God niet dichtbij ervoer. In de Psalmen kunnen we daar verschillende voorbeelden van lezen. Zo ook in Psalm 13 waar David zich in moeilijkheden bevindt en hij het gevoel heeft dat God zich niets van hem aantrekt, hij denkt zelfs dat God hem vergeten is.

Hoelang vergeet U mij nog, Heer, en blijft U zich voor mij verbergen? Hoe lang zal ik nog in moeilijkheden zitten en zal ik me elke dag zorgen maken? Hoe lang nog zal mijn vijand machtiger zijn dan ik?
(Psalm 13:2-3, BasisBijbel)

David geeft hier zijn gevoel weer in een vervelende situatie die niet te ontkennen valt. Want op dat moment bevindt David zich ook in een ellendige situatie. Wat David doet nadat hij zijn gevoel heeft uitgesproken naar God is zeer krachtig. Hij laat namelijk niet zijn gevoel de overhand krijgen in de situatie, maar laat zijn geloof spreken. God heeft David een belofte gegeven en daar geloofde David in, ook al leek die belofte heel ver weg. David eindigt de Psalm dan ook met de woorden:

Ik vertrouw op uw goedheid en uw liefde. Mijn hart juicht omdat ik zeker weet dat U me zal redden. Ik zing voor de Heer, omdat Hij goed voor me is geweest.
(Psalm 13:6 BasisBijbel)

Leven vanuit geloof

Omdat ons gevoel ons kan misleiden, en ons daardoor van Gods waarheid af kan houden, wil God niet dat we leven vanuit ons gevoel, maar vanuit geloof. De Hebreeën-schrijver zegt het volgende over wat geloof is:

Het geloof is de zekerheid dat de dingen die we verwachten, ook werkelijkheid zullen worden. Het is het bewijs van de dingen die we (nog) niet zien.
(Hebreeën 11:1, BasisBijbel)

Dit is precies wat David deed, hij ervoer God niet toen hij in nood zat en de vijanden machtiger waren dan dat hij zelf was. Maar hij ging niet uit van wat hij voelde of ervoer. David had verwachtingen, verwachtingen van God en hij geloofde dat die verwachtingen ook werkelijkheid zouden worden. Daarom kon David ook zingen dwars door de omstandigheden heen.

God heeft in zijn Woord talloze beloften gegeven. Beloften waar we ons naar uit mogen strekken, waarvan we mogen geloven dat ze waar zijn ondanks dat we het misschien (nog) niet voelen, zien of ervaren. Zo staan er ook vele beloften over het feit dat God altijd bij ons is.

Wees blij als je geloof door allerlei moeilijkheden op de proef wordt gesteld

‘Hoe kan je dat nu zeggen’, denk je misschien? Het zijn niet mijn woorden, maar de woorden die Jacobus schrijft in zijn brief. Helaas zijn onze omstandigheden soms zwaar en verdrietig en hebben we soms het gevoel dat God ver weg lijkt, net zoals David dat beschrijft. Als je uitgaat van je gevoel in die omstandigheden, kan het zijn dat je gaat twijfelen aan Gods zorg en liefde voor jou. Maar, luister naar wat Jacobus dan zegt:

Wees blij, broeders en zusters, als je geloof door allerlei moeilijkheden op de proef wordt gesteld. Want daardoor zul je leren geduld te hebben. Zo zal je geloof sterker worden en zul je een volwassen geloof krijgen. Daardoor zul je altijd het goede doen.
(Jacobus 1:2-4, BasisBijbel)

Als je blijft volharden in je geloof, ondanks alles blijft vertrouwen, zal je groeien en uiteindelijk ook tot je doel komen zoals God je bedoeld heeft. Snap ik altijd waarom de dingen gaan zoals ze gaan? Nee, absoluut niet. We mogen deze vragen bij God neerleggen en naar Hem uitspreken: “Hoe dan ook Vader, U gaat dit gebruiken ten goede. In dit alles bent U dichtbij. Of ik het nu voel of niet, ik geloof het, want dat is wat Uw woord mij zegt.”

Aan de slag!

Als God momenteel ver van je vandaan lijkt, en je zijn zorg en liefde niet ervaart, wil ik je uitdagen om zijn Woord te gaan proclameren of op te schrijven.

Mooie Bijbelteksten hiervoor zijn:
– Onze Heer God is heel dichtbij ons. Geen ander volk, hoe groot het ook is, heeft een god die zó dichtbij is. (Deuteronomium 4:7, BasisBijbel)
– Want God heeft gezegd: “Ik zal je nooit in de steek laten. Ik zal je nooit verlaten.” (Hebreeën 13:5a, BasisBijbel)
– Ik heb je altijd liefgehad, mijn liefde zal je altijd vergezellen (Jeremia 31:3b, NBV)
– Ik ben ervan overtuigd dat niets ons kan scheiden van Gods liefde (Romeinen 8:38a, HTB)
– En zie, Ik ben met u al de dagen, tot de voleinding van de wereld. Amen. (Matteüs 28:20, HSV)

Er zijn nog zoveel andere beloften opgeschreven in de Bijbel die misschien meer passend zijn voor jouw situatie. Als er één is die voor jou belangrijk is, schrijf die dan op. Hang ’em op een plek waar jij er steeds aan herinnerd wordt.

Als jij een bijzondere tekst hebt, deel deze dan vooral in een reactie hieronder. Laten we zo elkaar bemoedigen!

Luister als afsluiting naar het prachtige lied van Martin Brand: ‘Gevoelsmens’.

Deel deze overdenking

 1. Jeannet schreef:

  Wat mooi omschreven en heel herkenbaar voor mij als gevoelsmens!
  Bedankt voor deze bemoediging en het lied ook zeer passend!

 2. Kim schreef:

  Lieve Carola,
  Wat ontzettend fijn om weer een blog van je te mogen lezen :’) Heel erg bedankt voor deze prachtige bemoediging! Het is zo belangrijk om in een maatschappij als deze waar zoveel dingen gebaseerd worden op ‘gevoel’, vast te blijven aan Gods trouwe beloften en plannen voor ons (Jeremia 29:11) en om daarin te blijven geloven, niet alleen met ons hart, maar juist ook met ons verstand. God heeft altijd al Zijn beloftes nagekomen en daar mogen wij ook op vertrouwen. :’)
  Prijs de Heer voor Zijn mooie beloftes! En mogen we daarbij altijd denken aan de woorden van Paulus in:

  Romeinen 8:36-39
  “Ik ben ervan overtuigd dat dood noch leven, engelen noch machten noch krachten, heden noch toekomst, hoogte noch diepte, of wat er ook maar in de schepping is, ons zal kunnen scheiden van de liefde van God, die Hij ons gegeven heeft in Christus Jezus, onze Heer.” :’)

  Liefs & Gods rijke zegen <3

 3. Rosa schreef:

  Heel mooi echt precies wat ik nodig had

 4. Elja schreef:

  Dankjewel voor deze prachtige blog! Had ik, als gevoelsmens;-), vandaag echt nodig! Traantjes hier…

  Vooral de tekst uit Mattheüs vond ik prachtig, en je kunt hem ook zo lezen: ‘En zie, IK BEN (JHWH) met U, AL de dagen’. God is met ons!

 5. Lea schreef:

  En wat ik tegelijkertijd zo bijzonder vind is dat alle emoties er wel mogen zijn. We hoeven ze niet te verloochenen..aan Jezus leven te zien ervoer Hij veel emoties .. maar inderdaad de leidraad.. mogen de beloftes zijn. Aan die beloftes vasthouden ipv het gevoel maakt dat we verder komen en God de eerste plaats geven.

 6. Fieke schreef:

  Prachtig! De tekst die bij mij opkwam is; want Hij die in mij is is sterker dan hij die in de wereld is. En de tegenstander zaait onrust, verdriet, een negatief zelfbeeld. Je mag weten dat je Gods geliefde kind bent. Altijd, onder elke omstandigheid.

 7. Margriet Schoneveld schreef:

  Ik vind Nada te turbe altijd heel mooi. Dat is een lied van Taize, gebaseerd op een gebed van Teresa van Avila. De vertaling luidt: Laat niets je verontrusten, laat niets je beangstigen, want God alleen is genoeg.

 8. Carola De jong schreef:

  Bedankt lieve vrouwen voor jullie reactie. Wat een mooie bemoedigende teksten benoemen jullie!

 9. Germaine schreef:

  Prachtig om schreven, net wat ik nodig had.
  Lieve Heer sterk ons in ons geloof, dat we weten en mogen voelen dat U altijd bij ons bent. AMEN

  • Marjolein schreef:

   Kwam net deze bemoediging tegen. Ben compleet in tranen, door mijn angst stoornis voel ik zo weinig van God, en zit mijn
   “blijde” gevoel zo op slot, en toch weet ik met mijn volle verstand dat Hij bij mij is. Twijfelde juist steeds zo, waarom voel ik U niet Heer, hebt u mij verlaten? En nu lees ik deze woorden en die zijn zo troostend, lezen dat Hij toch bij mij is en dat ik mag blijven vertrouwen op genezing en Licht en dat Hij dichtbij (mij) is.
   Dankjewel Carola!

 10. Anouk schreef:

  Vindt het moeilijk om iets in woorden uitdrukken wat voor mij Als moeder heel vanzelf sprekend is moeilijk aan een dochter van an 15 jaar. Die moeite heeft God te ervaren zoals ik dat ik die.

  Alles staat hier zo mooi beschreven! Dank u en Gods zegen!

 11. Dana schreef:

  Mooi geschreven.. Ogen vol tranen..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap