Want ik weet hoe goed mijn God is – de eeuwige goedheid van God

24

sep

Alina van Rijn

God is goed. Waar de één er ‘ja en amen’ op zegt, is dit voor de ander een groot stuikelpunt. Want als God goed is, waarom gebeurt er dan zoveel ellende in de wereld? Of: hoe kan God altijd goed zijn als Hij dit of dat toelaat in mijn leven? Misschien worstel jij ook wel met deze vragen. Ik ga alvast verklappen: ik heb geen antwoorden op deze vragen. Maar er is wel iets wat ik wel met 100% zekerheid kan zeggen. God is goed, altijd goed. Eeuwig goed.

Want de HEERE is goed,
Zijn goedertierenheid is voor eeuwig,
Zijn trouw van generatie op generatie
.

– Psalm 100:5 (HSV)

Psalm 100

De HEERE is goed. Staat er boven psalm 100. Psalm 100 is een lofpsalm. Een lied gericht aan de hele wereld, met als bevel om te juichen. (Psalm 100:1) Te juichen voor de HEERE. Hem te dienen met blijdschap. Hem en te loven en zijn naam te prijzen. Waarom? Want de HEERE is goed, zijn goedertierenheid is voor eeuwig, zijn trouw van generatie op generatie. Juich! Dien! Loof! Prijs! Want God is goed. En waar de hele aarde wordt opgeroepen om te juichen, is het Israël die het zingt. Het volk van God. Juist zij moesten door diepe dalen, inktzwarte duisternis en zeeën aan angst gaan. Dat maakte dat zij soms twijfelden aan Gods goedheid. Aan Gods goede intenties met zijn volk. Zij zijn ons voorgegaan in het zingen van dit lied over Gods goedheid. Net als duizenden anderen.

Ook wij mogen het vandaag zingen en juichen: God is goed! Want zijn goedertierenheid is voor eeuwig en zijn trouw van generatie op generatie. Want God werkt door in de geslachten. Hij blijft trouw. Hij verandert niet. Generaties lang blijft God trouw aan zijn volk. Trouw aan het verbond met zijn volk. Ongeacht de ontelbaar vele keren dat zij dat verbond verbraken.

Altijd goed

God is goed. Hij doet niet alleen goed. Hij is goed. Het maakt onderdeel uit van zijn persoon. Maar Hij is zoveel meer dan goed. Hij is heilig, Hij is rechtvaardig, Hij is almachtig, Hij is trouw, Hij is genadig, Hij is liefde, Hij is alwetend, Hij kan toornen. 

Gods goedheid is constant. Zelfs eeuwig. Ongeacht wat er in deze wereld en in ons leven speelt. Dat kan zo troostrijk zijn en tegelijkertijd zo’n struikelblok. Ik kan soms ook met een bezwaard hart bidden waarom een kind moet sterven. Waarom natuurgeweld zoveel kan verwoesten. Waarom ziekte zo’n stempel op levens kan zetten. Maar doet dit iets af aan Gods goedheid? Is zijn goedheid dan afhankelijk van wat ik voel en meemaak? Dat zou niet goed zijn.

En waarom twijfelen we bij alles wat twijfelachtig is, wat verkeerd, verdrietig en vreselijk is aan Gods goedheid? Maar bij alles wat goed, mooi en prachtig is reppen we er geen woord over. Is de zon – die dag in, dag uit aan de horizon verschijnt – dan niet Gods goedheid?

‘Ik heb deze zekerheid:
Ik weet hoe goed mijn God is
.’

Kan jij het zeggen?

Altijd.

Ook als alles in je leven fout is?

Knik je nu instemmend mee? Staat het je tegen? Word je er boos van? Misschien wel beide?

Ik snap het. Het is ook lastig. Maar aan de andere kant. Verdient juist God niet ons vertrouwen? Want zijn trouw is van generatie op generatie. Zijn goedertierenheid is eeuwig. Het helpt mij om het hardop te zeggen. Op goede dagen: God is goed. Op slechte dagen: God is goed. Ondanks dat ik zijn wegen soms niet begrijp.

Wat de wereld mij ook brengt
Elk obstakel op mijn weg
Ik weet hoe goed mijn God is
Wat de toekomst ook zal zijn
Ik heb deze zekerheid:
Ik weet hoe goed mijn God is.

– Reyer

Aan de slag!

Juich! Dien! Loof! Prijs! Want God is goed.

Luister het lied: Ik weet hoe goed mijn God is, Reyer.

En als je nog verder wilt luisteren ook dit lied: Always Good, Andrew Peterson.

Deel deze overdenking

 1. Carola schreef:

  Amen!
  Mooi, heel mooi. Zowel de overdenking als lied van Reyer.
  Want ik weet hoe goed mijn God is!

 2. Renee schreef:

  Prachtig! Dankjewel Aline!
  Goed om elke dag hardop te zeggen! God is goed! 🙌🏻

 3. t v dolderen schreef:

  telkens weer zo mooi jouw stukjes. ik haal er telkens bemoedigingen uit. God is zeker goed!
  en als t tegenzit: dan houd ik voor ogen dat het tijdelijk is,en God bij mij is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap