Wanderlust – Wat je beslist in je uitrusting moet hebben als ‘heldin op reis’

03

jan

Debora

Wanderlust: Een onweerstaanbare drang om te reizen of te wandelen. Een trektocht over (een stukje van) planeet aarde. Rondzwerven. Een drang om deze wereld te ontdekken, te genieten, te verzamelen, te leren, te delen, te trotseren, te doorstaan, te overwinnen en dan weer verder te gaan met een niet te stillen verlangen naar de verte…

Herken je dit gevoel?

Een boek in de Bijbel wat vol staat van filosofisch gedachtengoed over het leven is Prediker. Hier lijk ik een antwoord te vinden op mijn vraag naar deze Wanderlust, die mij (steeds weer) een ‘heilige onrust’ bezorgt:

… ook heeft Hij (God) de Eeuw in hun hart gelegd…
(Prediker 3:11)

Conclusie: Met de geboorte van de mens begint zijn/haar levensreis. Op trektocht van hier naar daar.

“Als ik in mijzelf een verlangen waarneem dat zich door niet één ervaring in deze wereld laat bevredigen, dan is de meest waarschijnlijke verklaring dat ik voor een andere wereld ben gemaakt.” (C.S. Lewis)

Vraag je je af, wat dit nou met de titel van deze blog te maken heeft ?
Gewoon, alles!
In het Bijbelboek Hebreeën vinden we een eerbetoon aan geloofshelden van heel lang geleden. Gewone mensen, zo als jij en ik, mannen en vrouwen. Deze mensen zijn stuk voor stuk helden op reis, met weinig tot geen bagage, wél uitgerust met het allerbelangrijkste: Geloof.
Geloof om op deze onbekende reis te gaan. Geloof om vol te houden. Geloof om het reisdoel te bereiken.

Een reis met bijzondere uitersten:
Momenten voelen van “hemelhoog juichend” maar ook van “tot dode bedroefd”.
Leven in het Koninkrijk van God “nu al” en toch ook “nog niet helemaal”.
Wankelend tussen een krachtig “met Hem is alles mogelijk” en een gebroken “waarom heeft U mij verlaten”.

In Hebreeën 11: 33-39 lees je van hun heldhaftige daden, maar ook van hun doorzettingsvermogen, hun lijden en zelfs hun dood.

Wat is hun geheim of de drijfveer ?

Mijn lieve schoonzus heeft een geweldige raamsticker op de raam in haar woonkamer. Elke keer als bij haar op de bank zit, tovert deze sticker mij een glimlach op het gezicht en nodigt me uit om even alles om me heen te vergeten en mijn ogen even te focussen op iets anders dan het hier en nu:

In de verte staren helpt altijd

Dit is het geheim van onze oh zo gewone helden!
Ze zien iets in de verte. Ook al lijkt het misschien niet bepaald dichtbij, maar het is zeker niet onbereikbaar:

Vol geloof in God zijn zij allemaal gestorven, zonder dat ze hebben gekregen wat hun was beloofd. Ze hebben het alleen uit de verte gezien en geloofd, en ze waren er blij mee. Ze wisten dat ze als vreemdelingen op deze aarde woonden. Mensen die zoiets zeggen, laten daarmee zien dat ze een vaderland zoeken. Als ze daarmee het vaderland hadden bedoeld waar ze vandaan waren gekomen, hadden ze terug kunnen gaan. Maar zij verlangden naar een beter vaderland, namelijk hun hemelse vaderland. (Hebreeën 11:13-16, BasisBijbel)

In het begin van Hebreeën 11 staat deze definitie voor geloof:

Het geloof is de zekerheid dat de dingen die we verwachten, ook werkelijkheid zullen worden. Het is het bewijs van de dingen die we nog niet zien. (BasisBijbel)

The best is yet to come.

‘Hemelse’ Wanderlust:
Een onweerstaanbare drang om te reizen of te wandelen. Een trektocht over (een stukje van) planeet aarde. Rondzwerven. De drang om deze wereld te ontdekken, te genieten, te verzamelen, te leren, te delen, te trotseren, te doorstaan, te overwinnen en dan weer verder te gaan met een niet te stillen verlangen naar de verte…
naar de Eeuwigheid met Hem ♡

Aan de slag!

+ Welke held/heldin van Hebreeën 11 inspireert je om (weer) vol geloof heldhaftig op reis (verder) te gaan?

+ Is je uitrusting nog voorzien van het allerbelangrijkste?

Kijk eens goed naar je uitrusting en indien nodig gooi alle onnodige, overbodige zware bagage van je af. En stop snel al het geloof wat je kan vinden in je rugzak.. (Je weet het hé, en al is het maar zo klein als een mosterdzaadje…it’s okay! )

Heldin,
Vader laat je deze reis maken om je te vormen. Je bent hier ‘om te leren en te leren’. Jij mag dingen leren, maar je mag ook anderen iets doorgeven.
Elke keer als je in de verte staart, en je focust op je reisdoel – leven in het Koninkrijk van Vader – krijg je (méér dan) voldoende uithoudingsvermogen en Wanderlust voor je reis naar de hemelse eeuwigheid. Als jij vanuit geloof en in geloof rondtrekt wordt er overal waar je (mee in aanraking) komt iets van deze eeuwigheid zichtbaar. Zo creëer je een stukje hemel op aarde. en dat is alléén maar een voorproefje op de hemelse toekomst.
Geef, leer, ontvang en geniet!

// Geïnspireerd door de CD “Heldenreise” van Könige & Priester //

Deel deze overdenking

  1. Kim schreef:

    Zoveel dank voor deze prachtige bemoediging ???. Wat een heerlijk vooruitzicht van ons ware thuis :’) Gods rijke zegen voor jou! ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap