God liefhebben boven alles: wat zijn jouw afgoden?

02

jan

Alies

Als je regelmatig in de kerk komt of in je Bijbel leest, ben je vast bekend met de volgende opdracht: we moeten ‘God liefhebben boven alles’. God op nummer 1 zetten. Alle andere dingen zijn minder belangrijk. Ik heb ontdekt dat het makkelijker klinkt dan het is. Als we God liefhebben boven alles, betekent dat dat we leven voor Hem en niet voor onszelf. Als we God liefhebben boven alles, dan moeten we goed weten wat onze valkuilen, of beter gezegd, wat onze ‘afgoden’ zijn. Ik wil je vandaag meenemen in het verhaal van Abraham. Kunnen we God net zo radicaal liefhebben als hij dat deed?

In Exodus 20 staan de tien leefregels, of de tien geboden. Direct in het begin daarvan kondigt God aan dat Hij een jaloers God is en dat Hij geen afgoderij toestaat.

“Ik ben jullie Heer God. Ik ben het die jullie uit de slavernij in Egypte heeft bevrijd. Jullie mogen geen andere goden hebben dan Mij alleen. Maak geen godenbeelden van iets wat in de lucht, op de aarde of in het water onder de aarde is. Ga niet zulke beelden aanbidden en dienen. Want Ik, jullie Heer God, ben een jaloers God en Ik wil niet dat jullie andere goden aanbidden.”
(Exodus 20:2-5, BasisBijbel)

Godenbeelden aanbidden wij meestal niet. Dat scheelt weer. Toch? (Zelf moet ik altijd denken aan de Boeddhabeeldjes die je overal kan kopen.) Maar de definitie van een ‘afgod’ is niet per se een beeldje dat je ergens neer kan zetten. Een afgod is iets of iemand die belangrijker voor jou is dan wat (of wie) dan ook. Maar God wil de belangrijkste zijn in jouw leven. Best logisch, want Hij is de enige die jou kan geven wat je nodig hebt. Als jij je heil in iets of iemand anders gaat zoeken, kom je bedrogen uit. Best begrijpelijk, maar daarmee alsnog niet makkelijk. Kan jij God liefhebben boven alles? Waar kan jij absoluut niet zonder? Wat zou jij niet kunnen missen?

Voor Abraham was dat zijn zoon Izaäk. Toen Abraham en zijn vrouw Sara al erg oud waren, kregen ze pas een zoon. God had Abraham beloofd dat hij hem vader van veel volken zou maken (dat is ook precies de betekenis van de naam Abraham), dus het is begrijpelijk dat Abraham en Sara enorm blij waren toen ze een kind kregen. Izaäk was erg belangrijk voor hen. En dan, in Genesis 22, gebeurt het volgende.

Op een keer wilde God Abrahams vertrouwen in Hem testen. Hij zei tegen hem: “Abraham!” Abraham zei: “Ja, Heer.” God zei: “Izaäk is je enige zoon en je houdt heel veel van hem. Ga nu met hem naar het gebied Moria en offer hem daar aan Mij op één van de bergen. Het moet een brand-offer worden. Ik zal je later zeggen op welke berg.”
(Genesis 22:1-2, BasisBijbel)

Als kind riep dit verhaal een ander gevoel bij mij op dan nu. Vroeger luisterde ik altijd verwachtingsvol, want ik wist dat het goed zou aflopen. Maar nu lees ik het en denk ik: ‘Wat een bizarre vraag! Je eigen kind offeren! Dat is nogal extreem. Helemaal gezien de situatie van Abraham. Ik snap wel wat ‘’God liefhebben boven alles’’ betekent, maar in de praktijk is het onbeschrijflijk moeilijk.’

Uiteindelijk houdt God Abraham tegen als hij op het punt staat om Izaäk te doden. Lees maar mee in Genesis 22:9-14.

Ze kwamen op de plaats die God hem had genoemd en Abraham bouwde daar het altaar. Hij legde het hout er op, bond zijn zoon Izaäk vast en legde hem op het hout op het altaar. Toen nam Abraham het mes om zijn zoon te slachten. Maar de Engel van de Heer riep tegen hem vanuit de hemel: “Abraham! Abraham!” En hij zei: “Ja, Heer.” En Hij zei: “Raak de jongen niet aan! Doe hem niets! Nu weet Ik, dat je werkelijk diep ontzag voor Mij hebt. Je hebt zelfs je enige zoon aan Mij willen geven!”
Abraham keek op en draaide zich om. Toen zag hij een mannetjes-schaap achter zich. Het zat met zijn horens vast in de struiken. Abraham liep erheen, haalde het schaap en offerde het als brand-offer in de plaats van zijn zoon. En hij noemde die plaats: ‘De Heer zal geven wat nodig is.’ Daarom wordt ook vandaag nog gezegd: ‘Op de berg van de Heer zal de Heer geven wat nodig is.’ (BasisBijbel)

Abraham zet God overduidelijk op de eerste plaats in zijn leven. Izaäk is belangrijk voor Abraham, misschien wel het dierbaarste wat hij van God gekregen heeft. Maar Abraham kiest ervoor om God op 1 te zetten. Abraham wil God liefhebben boven alles en dat doet hij dus ook. Radicaal. Hij zou zelfs bereid zijn om zijn zoon te offeren, degene van wie hij ongelooflijk veel hield. Zou jij ook iets opgeven waar jij veel van houdt als God dat van je vraagt?

Aan de slag!

– Kijk terug op de afgelopen twee weken. Hoeveel tijd heb jij met God doorgebracht?
– Maak daarnaast een lijstje met alle dingen die jij belangrijk vindt. Denk aan degenen die je dierbaar zijn, misschien je man, kinderen of vrienden, familie. Denk ook aan je basisbehoeften en alle luxeproducten die je eigenlijk niet zou kunnen missen. Denk aan je hobby’s, aan sport of iets anders waar je waarde aan hecht. Waar stop jij (te) veel tijd in?
– Bedenk voor jezelf of God op nummer 1 staat in jouw leven. Kan je God liefhebben boven alles? Als het antwoord hierop nee is, of als je het niet zeker weet, probeer dan meer tijd met God door te brengen in plaats van tijd in jouw ‘afgod’ te stoppen.

Deel deze overdenking

 1. petra schreef:

  Lieve Alies,

  Bedank dat God je gebruikt om mijn ogen te openen.
  God weer op de eerste plaats te zetten en te laten in het nieuwe jaar!
  Liefdevolle groet, Petra

 2. Danielle schreef:

  Bedankt Alies voor deze mooie blog. Zo’n bekend verhaal, waardoor je er snel over heen leest hoe groot het offer van Abraham was. Terwijl het zo’n bizar en bijzonder verhaal is als je er goed over nadenkt, dankjewel daarvoor!

 3. Kim schreef:

  Dankjewel Alies ??

 4. Corina schreef:

  Jezus zette Zijn Vader ALTIJD op de 1e plaats! God zij geloofd, vergeving voor al de keren dat wij dat niet doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap