Wandelen met God – welk effect heeft dit op jouw dag?

10

mrt

Iona van den Dries

Sommige dingen leer je en die leer je niet zomaar af. Zelf denk ik dan al snel aan fietsen. Als je dat eenmaal onder de knie hebt, zit dat in je systeem. Tegelijkertijd betekent dat niet dat het allemaal even soepel gaat als je een tijd niet gefietst hebt of dat je niet kunt klungelen met een fiets waar je nooit eerder op gereden hebt (zoals terugtrapremmen als je gewend bent aan handremmen en andersom, altijd een uitdaging). Andere dingen moet je bijhouden, zoals een instrument spelen, of zelfs steeds opnieuw leren. Vandaag wil ik het hebben over iets dat soms zo vanzelfsprekend lijkt dat we het elke keer weer moeten leren als we het niet bijhouden, terwijl we het diep van binnen misschien wel nooit verleerd hebben: wandelen met God. Zet je fiets maar op slot en loop eens mee door Psalm 25:4-5.

Gods wegen en onze voeten

Veel dingen doen we op de automatische piloot. We gaan ervan uit dat het nu eenmaal werkt zoals het werkt. Dat kan ook zo zijn in ons wandelen met God. Als je Gods Woord kent, kun je gemakkelijk terugvallen op de richtlijnen die worden gegeven. Heb God en je naasten lief, bijvoorbeeld. Dit is praktisch en belangrijk voor ons dagelijks leven, maar alleen doen wat er staat zonder verder besef of diepgang is net als lopen zonder dat je weet waarom of waarheen: het werkt wel, maar kijk je om je heen en zie je waar je terechtkomt?

In Psalm 25 vraagt de psalmist God om hulp, leiding en vergeving. Ik wil specifiek met je kijken naar het gedeelte van vers 4 en 5. Laten we met die eerste beginnen:

Maak mij, HEER, met uw wegen vertrouwd, leer mij uw paden te gaan.

– Psalm 25:4 (NBV) 

Het eerste wat me opvalt: de psalmist vraagt niet aan God om hem zijn eigen weg te wijzen, maar Gods wegen. In plaats van zelf een weg in te slaan, vraagt de psalmist welke wegen van de Heer zijn. Daarbij heeft hij het niet over één weg, maar meerdere. Er zijn wegen en paden, grote lijnen en details, zo zie ik ze voor me. Terwijl God degene is Die is, was en er zal zijn, heeft Hij verschillende wegen en paden.

Een weg kan zowel te maken hebben met een richting waar we naartoe gaan als de manier waarop we iets doen, iets dat je terugziet in het Engelse woord ‘way’. Zo kun je dit stuk lezen als een vraag van de psalmist over welke wegen hij moet bewandelen -welke kant op, wat hij moet doen- en hoe hij dit moet doen. Zo kunnen we de grote wegen en de paadjes ook misschien zien voor de algemene richting en richtlijn in ons leven en hoe we omgaan vanuit die wegen met specifieke situaties.

De weg van Uw waarheid

Het volgende gedeelte gaat wel over één weg:

Wij mij de weg van uw waarheid en onderricht mij, want u bent de God die mij redt

– Psalm 25:5 (NBV)

Ondanks dat God verschillende wegen heeft, is er één weg van waarheid. Het is deze weg die de psalmist wil kennen. Dit sluit aan bij Gods blijvende identiteit. Later in het Nieuwe Testament, als Jezus vertelt dat Hij kamers gereed zal maken in het huis van zijn Vader voor zijn discipelen, staat er:

Toen zei Tomas: ‘Wij weten niet eens waar u naartoe gaat, Heer, hoe zouden we dan de weg daarheen kunnen weten?’ Jezus zei: ‘Ik ben de weg, de waarheid en het leven. Niemand kan bij de Vader komen dan door mij.[’]

– Johannes 14:5-6 (NBV)

Jezus zelf is de weg naar God! Zo geeft Hij de richting en het doel aan van ons wandelen met God. Tegelijk laat Jezus zien hoe wij kunnen wandelen, hoe wij kunnen leven zoals God dat vraagt, doordat Hij het ons voordeed. Dit is deel van de redding die God biedt. Soms kunnen wij ons ook afvragen welke kant we op moeten en wat God nou voor ons bedacht heeft, maar het einddoel staat vast. In ons wandelen met God kunnen we vasthouden aan Jezus’ voorbeeld en de Heilige Geest die ons helpt te luisteren.

Elke dag, de hele dag

Het laatste stuk van vers 5 gaat als volgt:

op u blijf ik hopen, elke dag weer.

– Psalm 25:5 (NBV)

De psalmist vroeg eerder om inzicht, leiding en onderwijs en voegde toe waarom hij erop vertrouwt dat God dit zou doen (want Hij is de God die redt). Nu beschrijft hij zijn eigen actie: hij zal blijven hopen, elke dag weer. Leuk is dat ‘elke dag’ op twee manieren vertaald wordt door de NBV en de HSV: de ene keer als ‘elke dag’, de andere keer als ‘de hele dag’.

Vanuit de grondtekst kan het inderdaad allebei en ik denk dat deze vertalingen elkaar mooi aanvullen. Net zoals wegen kunnen gaan over de richting de we op gaan en de manier waarop we dat doen, hoopt de psalmist wellicht niet alleen elke dag maar ook de hele dag op God. Elke dag, de hele dag. Misschien is dat wel waar wandelen met God over gaat. Het is een weg, een manier van leven die beïnvloedt waar we heen gaan. Het is een verrassende, bewuste manier van leven waarin we God steeds mogen uitnodigen erbij te zijn in onze stappen en keuzes en Hem zo steeds meer mogen leren kennen.

Aan de slag!

Hoe kun jij wandelen met God? Probeer eens uit wat de psalmist hier beschrijft, het hopen op God de hele dag (en elke dag) en bid God om inzicht in zijn wegen. Hoe ziet jouw dag er dan uit?

Deel deze overdenking

  1. Jean Loyens schreef:

    Dank voor je leuke inzicht. Ik was net wat aan het opzoeken over het “wandelen met God” en zo kwam ik hier uit. Veel zegen met je werk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap