Hoe kun jij volharden in de liefde?

02

dec

Gastblogger

Je hebt ongetwijfeld een pasgeboren baby van dichtbij meegemaakt. In je eigen leven, bij de geboorte van je zoon of dochter, of in het leven van je zus of een vriendin… Op het moment dat er een klein hummeltje in je armen ligt, dan roept dat direct vertedering op. Gevoelens van liefde borrelen omhoog. Maar een gevoel van liefde alleen is niet genoeg om een kind te laten opgroeien. Liefde vraagt om actie. Het kost tijd, beschikbaarheid, energie. Liefde wordt geproefd, gevoeld en gezien in het dagelijks leven! Op die manier krijgt liefde vorm…

Wij danken God altijd voor u allen, wanneer wij aan u denken in onze gebeden, en zonder ophouden denken aan het werk van uw geloof, de inspanning van uw liefde en de volharding van uw hoop op onze Heere Jezus Christus, voor het aangezicht van onze God en Vader.
– 1. Thessalonicenzen 1:2 en 3 (HSV)

Een vrij onbekende tekst misschien, afkomstig uit een brief van Paulus aan de gemeente in Thessalonica. Dit was, in de tijd van de Bijbel, de hoofdstad van Macedonië, een provincie van Griekenland. Waar Paulus’ brieven aan andere gemeenten veel waarschuwingen bevatten, is Paulus over Thessalonica verrassend genoeg erg lovend. Vanwaar deze lovende woorden voor deze gemeente?

Geloof in actie

We lezen in de tekst over ‘het werk van uw geloof’. Eerlijk is eerlijk, dit klinkt niet als: ik geloof in God en dat is het dan. Het geloof vasthouden vraagt blijkbaar actie. Je moet je ervoor inspannen en het letterlijk stevig vasthouden…

Liefde vraagt inspanning

Hoe zou je het vinden als je man, je vriend of je vriendin zegt dat je belangrijk voor hem of haar bent, maar je dit nooit merkt? Je zou geen tijd samen doorbrengen, diegene zou niet weten wat er in je hart leeft, enzovoort. Zou je geloven dat je geliefd was?

Zo is het ook met het leven met God: we kunnen zeggen van God te houden, maar in God geloven en Hem liefhebben dat kost iets. Het vraagt van jou dat je actief op zoek gaat naar Gods verlangens, dat je erin investeert om zijn hart te leren kennen en dat jij in je dagelijks leven rekening houdt met zijn verlangens. God liefhebben vraagt een inspanning van jouw kant. Het vraagt een keuze om je liefde voor Hem vorm te geven.

Volharden in hoop

De betekenis van volharding is simpelweg: tot het einde toe volhouden. Niet opgeven, dus. Nooit. Dit klinkt misschien groots, maar begin gewoon klein. Vandaag. Vertel God vandaag wat je bezighoudt, deel de verlangens van je hart met Hem. En ook de geheimen die daar opgeslagen liggen. Hij is het waard. En jij ook! God is een God van relatie. Hij wil graag zijn leven met jou delen. Deel jij jouw leven met Hem?

Het geloof nu is een vaste grond van de dingen die men hoopt, en een bewijs van de zaken die men
niet ziet.

(Hebreeën 11:1)

God is realiteit. Of je Hem vandaag nu wel of niet ervaart. Hij is er en Hij zal er altijd zijn. Geloof het,
hoe je omstandigheden ook zijn. Blijf erop vertrouwen. Blijf op Hem hopen, Hij is maar één gebed bij
jou vandaan! Om te volharden in hun relatie met God bleek dit voor de christenen in Thessalonica de sleutel:
geloof, hoop en liefde.

Dichtbij God

De bijbeltekst van vandaag sluit af met de woorden dat de christenen leefden ‘voor het aangezicht van God.’ Dit was hun laatste ‘troef’ om het geloof vast te houden. Ze leefden in intimiteit met Hem. Gods ogen overzien de wereld, God ziet ook jou! En als jouw hart zich verlangend naar Hem uitstrekt, dan zal God je bijstaan. In goede en in slechte tijden. Dat is zijn belofte (2 Kron. 16:9). Geef niet op. Ga dóór, hou vol, tot het einde toe (Hebr. 12:1)!

Aan de slag!

Hoe laat jij vandaag aan God merken dat jij van Hem houdt? Bedenk een concrete manier om vandaag je liefde voor Hem te uiten. Dit kan door het zingen van een lied, iets te doen voor je naaste, extra aandacht geven aan je kinderen of misschien heb jij wel een heel ander idee.

Schrijfster
Deze overdenking is geschreven door Tirza Rots. Het is het verlangen van Tirza om vrouwen toe te rusten en op te bouwen in hun levenswandel met God, zodat ze die vrouw mogen worden die God voor ogen heeft. Vanaf volgende maand schrijft Tirza maandelijks voor Zij Lacht.

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap