Begin de dag met de stem van God

03

dec

Mandy

Hoe start jij je dag? Misschien met je telefoon in je hand of een kop koffie voor je neus. Maar meer nog bedoel ik dit: met welk gevoel start jij je dag? Sta je gelijk ‘aan’, met je to do-lijst in je hand? Scroll jij door social media omdat je wilt weten wat je allemaal gemist hebt? De intentie waarmee jij je dag begint is belangrijk. Naar welke stem luister jij? Heb je ruimte voor de stem van God?

We beginnen allemaal met een bepaald gevoel aan de dag. De ene keer zien we er tegenop, de andere keer gaan we het met veel energie aan. Soms heeft dat een reden, vaak ook niet. We hebben er lang niet altijd invloed op. Waar we wél invloed op hebben, is de dag beginnen met de juiste stem die ons toefluistert. En of we het gevoel waarmee we opstaan de juiste kant opsturen.

De stemmen waarnaar we kunnen luisteren

We hebben de keuze uit diverse stemmen. Misschien die van je ellenlange to do-lijst. ‘Succes met alles hierop afwerken! Gaat je toch niet lukken, ook al probeer je het nóg zo hard. En als het je wél gelukt is? Dan is er altijd meer te doen!’ Of een andere variant: ‘Alleen als je alles afwerkt, is je dag een succes.’

De stem van social media. ‘Zie je wat al die mensen allemaal meemaken? De fantastische feestjes, gezelligheid thuis, hoe góed iedereen eruit ziet? Kijk, die vrouw heeft dat ene dat jij ook zo graag wil. Nou succes met je dag hè!’ Of deze: ‘Ja, post die foto! En blijf gefocust op het aantal likes en reacties. Het is nooit genoeg!’

En ga zo maar door. Er zijn nog tal van andere stemmen waar we naar kunnen luisteren. Misschien is het die van je eigenwaarde, of het gebrek daaraan. Van je prestatiedrang of juist prestatiedruk. Waar we naar luisteren, beïnvloedt onze dag en in zekere zin ons leven.

De stem van God vertelt je wie je écht bent

Maar er is ook een andere stem, die je influistert dat je genoeg bent, wat je ook doet.

‘Je bent van Mij. Ik houd van je, zónder dat je daar iets voor hoeft te doen. Dankzij Jezus hoor je bij Mij.’

We hebben elke dag toegang tot die stem, als we er de tijd voor nemen. Elke dag de tijd om hierbij stil te staan en het waarheid te laten worden:

Maar door Gods liefdevolle goedheid worden ze vrijgesproken van hun schuld. Niet omdat ze dat verdienen, maar dankzij Jezus Christus. God heeft Hém gegeven als manier om de vriendschap tussen God en de mensen te herstellen.
– Romeinen 3: 24-25a (BasisBijbel)

Ik vind het prachtig hoe hier over vriendschap gesproken wordt. Een echte vriend vertelt je de waarheid én bouwt je op. Is er altijd. Helpt je als je eigen gedachten je bedriegen.

Laat dít het begin van je dag vormen. Laat dít zijn waarmee jij je vult. Laat dít de stem zijn die je hoort, de stem van God.

Aan de slag!

Kies een bijbeltekst en leer deze uit je hoofd. Een tekst die je aanspreekt, in je huidige situatie. Misschien is het een tekst uit de Psalmen of juist uit het Nieuwe Testament. En weet je het zo snel niet? Dan pak je de bovenstaande tekst erbij. Begin vervolgens iedere dag met deze tekst. Zeg ‘m (hard)op als je wakker wordt en laat zo de stem van God een stempel op je dag drukken.

Deel deze overdenking

  1. Hanna Tangenberg schreef:

    Een krachtige boodschap in deze overdenking, zo waar. Ik moet denken aan een zin uit een lied: Heer, ik wil horen uw zachte stem, laat alle andere stemmen in mij zwijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap