Vertel het maar aan Jezus

01

dec

Alina van Rijn

Ben je bang
Ben je boos
Vertel het maar aan Jezus
Ben je ziek
Ben je moe
Ga maar naar Jezus toe.

Vertel het maar
Vertel het maar
Ga maar naar Jezus toe
Vertel het maar
Vertel het maar
Ga maar naar Jezus toe.

Ken je het *kinderliedje? Ik dacht er laatst weer aan toen ik na een lange dag uitgeput op de bank plofte. De dag drukte zwaar op mij en zachtjes zong ik de woorden. Nee, ik zuchtte de woorden. ‘Vertel het maar, vertel het maar, ga maar naar Jezus toe.’ Met mijn hele hebben en houden, naar Jezus toe. En dan?

‘Werp al uw zorgen op Hem, want Hij zorgt voor u.’
– 1 Petrus 5:7 (HSV)

Dit bekende vers is een reminder aan de woorden van Jezus in de Bergrede (Mattheüs 6:25-32). Woorden van Jezus waarin hij benadrukt dat we ons geen zorgen hoeven te maken. Petrus haakt hierop in. ‘Werp al je zorgen op Hem, want Hij zorgt voor je’!

Werp al je zorgen op Hem. Werpen, gooien. Dat is krachtige taal. Ik zie het voor me. Al die zware lasten waarmee ik loop te sjouwen. Ik mag het weggooien, werpen en uitgieten.

‘Geworpen hebbend’, staat er eigenlijk. Je moet het al gedaan hebben.

Al je bezorgdheid en angstige ongerustheid. Je mag het gooien, met alle nodige emotie, op Hem. Op Jezus. Vertel het maar aan Jezus, gooi het maar. Nee, niet om het daarna weer in je rugzak te steken om het vervolgens weer mee te sjouwen. Want dat is wel wat we vaak doen. Althans, ik wel. ‘Heere, hier zijn mijn zorgen en noden. Ik heb ze U verteld. Ik geef ze aan U… Maar ik neem ze wel weer mee.’

Het is ook niet gemakkelijk om je zorgen, angsten en noden los te laten. We klampen ons er wanhopig aan vast. Zo stevig dat de striemen in onze handen staan. Het klinkt zo makkelijk. Werp ze op Jezus.

Wees niet bezorgd!

‘Maar ik ben het wel,’ zeg je.

Ik ook.

Ik maak me zorgen om mijn familie, om mijn vrienden, mijn baan, mijn gezondheid, mijn financiën, de samenleving, de toekomst, mijn geloof. En als ik deze zorgen niet draag, wie dan wel?

Jezus wel.

Waarom zou ik dat doen?

En waarom zou Hij dat willen?

Omdat Hij voor jou zorgt. Omdat blijkbaar jouw zorgen en lasten voor Hem belangrijk zijn. Zo belangrijk dat Hij niet wil dat je deze alleen draagt. Bijzonder, hè? Bevrijdend, hè? Dat is liefde. Volmaakte liefde. Ontferming over jou en over mij.

Ik maak me vaak zorgen. Ik wed dat jij dit ook doet.

Dan rest ons vanuit 1 Petrus 5 maar één ding.

Vertel het Hem maar. Werp alles maar op Hem.

Waarom?

Omdat Hij voor je zorgt.

Omdat Hij van je houdt.

Context 1 Petrus 5:7

1 Petrus 5:7 is op zichzelf al een prachtig vers. Maar dit vers is in zijn context nog mooier en rijker. Een groot deel van de 1e brief van Petrus heeft als thema het lijden van de gelovigen. Het laatste hoofdstuk van de 1e Petrus-brief bevat een aantal vermaningen en bemoedigingen. Zo is het eerste deel van 1 Petrus 5 gericht aan de oudsten van de gemeente (vers 1-4). Het gedeelte daarna is aan de jongeren gericht (vers 5a) en daarna richt Petrus zich tot de hele gemeente.

Petrus spreekt in dit hoofdstuk veel over het ‘lijden’. Over het lijden van Christus, over de vijand, de satan, die als een brullende leeuw tekeer kan gaan. Over aanvechting en vernedering. Heftige thema’s die blijkbaar in deze gemeente speelden. Maar het lijden van de gelovigen gaat niet buiten God om. Hij weet ervan. Sterker nog, hij beveelt de gelovigen om al hun zorgen, al hun lijden, hun aanvechtingen en vernederingen te werpen op Hem.

Deze gemeente mocht ons voorgaan in die overgave. In het afwerpen van alles was ons zorgen geeft. Omdat Hij voor ons zorgt.

Werp maar, vertel het maar. Ga maar naar Jezus toe.

Aan de slag!

Ik hou van kinderliedjes. Ze zijn vaak zo simpel treffend. Luister je mee naar dit mooie liedje van Elly en Rikkert Zuiderveld?

*Naar: Vertel het maar – Elly en Rikkert Zuiderveld

Deel deze overdenking

  1. Monica Franken schreef:

    Heel mooi leerzaam

  2. Anoniem schreef:

    Hoe ervaren jullie dit?het zou mooi zijn als er over Jullie mooie overdenkingen online kan worden gepraat met elkaar oid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap