Waarom jouw ‘alledaagse leven’ zo betekenisvol is!

28

sep

Marie Tulin van Ekeren

Het einde van de zomer maakt altijd iets bij me los. Wanneer het tempo van het leven weer wat wordt opgevoerd, de Hema ‘’Back to school’’ aankondigt en veel van ons weer starten met werk of een nieuw studiejaar. Misschien vind jij de overgang naar het alledaagse leven heerlijk, maar misschien kijk je nu al op tegen de drukke of overvolle dagen die je nog te wachten staan. Het is belangrijk voor ons allemaal om eens na te denken hoe we de komende periode betekenisvol kunnen maken, zodat we niet voor we het weten weer halsoverkop aan het ‘rennen’ zijn!

Hoe is dat bij jou? Begint het alweer te kriebelen en heb je zin in nieuwe projecten, het werkritme of het afronden van opdrachten? Of neem je maar moeizaam afscheid van de langzame (oké, en vrij regenachtige) zomerdagen? Rust en werk zijn allebei gaven van God. In het boek Genesis -wat oorsprong betekent en ons iets vertelt over waar we vandaan komen en waarvoor we bedoeld zijn- lezen we heel veel over het ritme van het leven, waarbij rust en werk een belangrijke rol spelen.

De betekenis van ons alledaagse leven

Werken, en het ‘gewone’ ritme van ons leven, projecten of studie kunnen soms aanvoelen als, tja, precies dat: gewoon. Soms voelt ons alledaagse leven als onbelangrijk, vol, of zelfs een beetje saai. Dat ene essay schrijven, waar doe je het voor? De vaat doen, is dat echt betekenisvol? Je kindje voorlezen of voor de zoveelste keer het afval wegbrengen; kunnen die dingen de wereld wel echt een stukje beter maken? Laten we eens samen Genesis 1 lezen, waar de belangrijke opdracht staat die God ons als mens gegeven heeft.

’En God zegende hen en God zei tegen hen: Wees vruchtbaar, word talrijk, vervul de aarde en onderwerp haar, en heers over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht en over al de dieren die over de aarde kruipen!
En God zei: Zie Ik geef u al het zaaddragende gewas dat op heel de aarde is, en alle bomen waaraan zaaddragende boomvruchten zijn; dat zal u tot voedsel dienen. Maar aan al de dieren van de aarde, aan alle vogels in de lucht en aan al wat over de aarde kruipt, waarin leven is, heb Ik al het groene gewas tot voedsel gegeven. En het was zo.  
En God zag al wat Hij gemaakt had, en zie, het was zeer goed. Toen was het avond geweest en het was morgen geweest: de zesde dag.’’

‘En het was zo.’ Dat ene eenvoudige zinnetje vind ik zo mooi! Waarom bestaat er werk? Waarom onderhouden we ons huis, onze tuin en onze spullen? En waarom plukken we vruchten en bereiden we ons eten? Waarom gaan we vervolgens weer slapen voor er een nieuwe dag aanbreekt? Is het allemaal niet wat voorspelbaar en kan het allemaal niet wat ‘belangrijker’? Nee, over al die kleine dingen zei God: ‘En het was zo.’ Hij heeft het leven bedacht en vormgegeven en Hij heeft bepaald dat de aarde onderhoudt vergt. En daar mag jij aan bijdragen!

Het heeft zin dat juist jíj dit werk doet!

Het is begrijpelijk als we weleens denken dat ons werk ten diepste weinig verschil maakt. Of dat je weleens denkt: wat maakt het nu uit dat nu net ik degene ben die deze taak op me mag nemen? Dat je denkt dat ook iemand anders had kunnen zijn die ging schoonmaken bij dat gezin in de buurt, of dat het iemand anders had kunnen zijn die op die afdeling in de verpleging werkt. Zo kan ikzelf bijvoorbeeld denken: het had ook iemand anders kunnen zijn die deze overdenking schreef. Misschien had diegene dan wel een heel ander inzicht gehad.

Maar God zegt: ‘Het is zo.’ Hij gaf ons allemaal een eigen plek op deze aarde, met eigen talenten en een eigen onderdeel waar wij voor zorg mogen dragen. Je bent uniek, en ook het inzicht, het werk of de persoonlijkheid die jij te bieden hebt, heeft daarom ontzettend veel zin. Ik hoop dat dit alles je bemoedigt om ook het alledaagse leven en het ritme van elke dag vol overgave voor Hem te leven. Met de wetenschap dat Hij jouw ‘gewone’ werk ontzettend belangrijk vindt!

Betekenisvol leven door balans en ritme

Dat wij mogen bijdragen aan het onderhouden van de aarde, is dus een gave van God. Tegelijkertijd mogen we ons werk afwisselen met rust, zoals God dat zelf ook deed (Genesis 2:2-3). Dit laat zien dat ons leven rijker is wanneer wij in balans zijn en zowel uitgerust ons werk mogen doen, en voldaan mogen rusten. Wat rust voor jou betekent is heel persoonlijk. Het is niet alleen het zorgen voor voldoende slaap, maar bijvoorbeeld ook de tijd nemen om je te verwonderen, stil te staan, een hobby uit te oefenen of gezellig af te spreken met een vriendin.

Wanneer ons leven op die manier in balans is, dan denk ik dat de afwisseling van werk en rust ons in staat stellen om ook meer liefde en energie te besteden aan de mensen om ons heen. Naast werk en rust zijn onze relaties met anderen ook van uiterst belang, en maken ook die relaties ons leven betekenisvol! Denk je eens in: het feit dat nu net jij een dochter mag zijn van jouw ouders, of een vrouw mag zijn van jouw man, stelt je in staat om nu juist deze mensen te ondersteunen en te bemoedigen in hun leven. Als jij mag klaarstaan voor je gezin, dan stelt dat hen ook weer in staat om hun belangrijke taken op aarde uit te voeren.

Zo is er eigenlijk sprake van een hele mooie wisselwerking en is jouw gewone dagelijkse leven eigenlijk heel betekenisvol, rijk en vruchtbaar. Ik hoop dat je dat mag beseffen in de komende maanden, en dat je ook zoekt naar manieren die die heerlijke balans kunnen bewerkstelligen.

Aan de slag!

  • Maak eens een schema van je alledaagse bezigheden en bedenk wat uiteindelijk het hogere doel van al dat werk is, voor de mensen om je heen én voor God. Bijvoorbeeld: Schoonmaken -> Stelt mijn gezin in staat om in rust en in een mooie omgeving te leven -> Weerspiegelt iets van God, gezien ook Hij orde in chaos schept. 
  • Hoe kun jij de komende tijd intentioneel omgaan met je tijd, en ervoor zorgen dat werk, rust en relaties worden afgewisseld?

Deel deze overdenking

  1. Tess schreef:

    Bemoedigd door deze overdenking! 🙏🏻

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap