Waarom is jaloezie volgens de bijbel zonde? Is dat altijd zo?

20

jan

Nienke Alblas

Jaloezie. Iets wat iedereen weleens ervaart in zijn hart. Het lijkt vaak meer een emotie dan een ‘daad’. Toch noemt God dit ‘gevoel’ in de tien geboden. In het rijtje afgoderij, moord en overspel wordt ook ‘jaloezie’ genoemd. Ik vind dit best lastig om te begrijpen. Want is jaloezie altijd verkeerd? Soms kan je toch ook op een goede manier verlangen naar iets wat iemand ander heeft? Hoe zit dat? Wanneer is jaloezie verkeerd? Waar ligt de grens? En is deze er wel?

Ik merk weleens in mijn eigen hart dat ik jaloers kan zijn. Vooral als ik net even iets langer in een kwetsbare situatie over mijn sociale media heen blijf scrollen. Ik kan dan alleen nog maar zien wat ik niet heb. Ik kan alleen nog maar denken aan wat ik graag wil in de toekomst. Het nu bestaat in die situaties even niet meer. En ik moet bekennen dat ik dan soms even vergeet waar God is. Ik plaats mezelf in het middelpunt en wat ík wil. Het liefst zo snel mogelijk. Het gevolg van jaloezie kan zijn onzekerheid, negativiteit richting anderen of twijfels aan mezelf. Herkenbaar?

Waar jaloezie en egoïsme heersen, vieren wanorde en allerlei kwaad hoogtij.
– Jakobus 3:16 (NBV)

Jaloezie en het hoogste gebod

Jaloezie heeft effect op de liefde die je hebt voor God, de ander en jezelf. Het wordt dus zeker niet voor niets genoemd in de Tien Geboden. Jezus vat deze geboden samen in één hoogste gebod: ‘Heb je naaste lief als jezelf en God boven alles.’ Wanneer iets ingaat tegen deze liefde is het naar deze regel dus ‘zondig’.

In sommige bijbelvertalingen wordt jaloezie ook wel ‘afgunst’ genoemd. Je gunt iemand iets niet. Op deze manier heeft jaloezie een negatieve invloed op de liefde die je hebt voor anderen. We zien jaloezie in de Bijbel op verschillende plekken terugkomen. Het zorgt keer op keer voor wanorde, die ook in Jakobus 3 genoemd wordt. Denk aan de verhalen die je leest in het Oude Testament. Uit jaloezie vermoord Kaïn zijn broer Abel, uit jaloezie steelt Jakob het eerstgeboorterecht, uit jaloezie wordt Jozef in de put gegooid door zijn broers. Steeds weer laat de Bijbel zien dat jaloezie een giftig effect heeft op relaties. Mensen plaatsen zichzelf vervolgens op de plek van God en nemen het heft in eigen handen.

Jaloezie in je hart

Ben jij dankbaar voor wat je hebt? Ben je geduldig voor wat er gaat komen? Ik denk dat dankbaarheid en geduld vaak de tegenhangers zijn van jaloezie. Het is het mooie wat God tegenover onze mindermooie gevoelens zet. Wanneer je worstelt met jaloezie kan het helpen om je te richten op dankbaarheid en geduld. Vertrouw jij dat God je zal geven waar je zo naar verlangt? En ben je dankbaar voor wat je al hebt?

Pas op dat je hart niet verhardt en verbittert. Het is een daad van liefde voor jezelf door open te zijn over je jaloezie. Breng je moeite, je gevoelens en gedachten aan het licht. Door met God te delen wat er speelt in je hart, kan je hiermee aan de slag, maar als jij blijft doen alsof jouw gevoel van jaloezie er niet is, omdat je je schaamt voor de zonde, blijft het in je hart en heeft dit een verbitterend effect.

Heilige jaloezie

Ik geloof dat niet alles wat wij ‘jaloezie’ noemen, de giftige afgunst is waar we in de Bijbel voor worden gewaarschuwd. Bij mij zorgde een ‘heilige jaloezie’ ervoor dat mijn relatie met God opbloeide. Ik zag hoe een goede vriendin van mij in dagelijkse intimiteit leefde met Jezus. Ze was zo’n mooi mens en ik bewonderde hoe zij omging met God, anderen en zichzelf. Wat zij had, dat wilde ik ook!
Zo zeggen sommigen ook wel: ‘Wees jaloersmakend, niet jaloers.’ Hiermee doel ik op jouw relatie met God en hoe de manier waarop jij leeft in een bepaalde mate voor ‘heilige jaloezie’ kan zorgen. Een jaloezie die mensen activeert God te zoeken en in intimiteit met Hem te leven. Krijgen mensen door jouw levende getuigenis een verlangen te hebben wat jij hebt? Een levende relatie met God?

Aan de slag!

Hoe ga jij om met jaloezie? Eén van onze sterkste wapens tegen jaloezie en de bitterheid die het met zich meebrengt is dankbaarheid! Schrijf vandaag 10 (jawel, 10!) dingen op waar je dankbaar voor bent.

Tip! Als je niet weet waar je voor moet danken, dank dan voor wat je zeker weet en misschien wel als ‘vanzelfsprekend’ ervaart! Zoals je huis, dat je dit mag lezen, dat je wakker bent geworden vandaag…

Deel deze overdenking

  1. Renee schreef:

    Dankjewel Nienke, inderdaad een herkenbare blog.
    Ik heb mezelf aangeleerd om te kijken naar wat ik heb en niet te kijken naar wat ik mis. Tel je zegeningen één voor één en je ziet Gods liefde dan door alles heen.!
    En dit vraagt om actie.
    Zomaar dankbaar zijn!

  2. Renee schreef:

    En toch steekt jaloezie nog wel eens de kop op hoor!
    Deze toevoeging moet erbij😘

  3. Lyd schreef:

    Kun je ook over het algemeen gewoon blij zijn en dankbaar met wat je hebt, maar tóch ziekelijk jaloerse GEDACHTEN hebben? Dus niet persé in de zin van wat iemand anders heeft wil jij ook, maar meer wat al geweest is, in relatie tot je partner bijvoorbeeld, die je nog aan het leren kennen bent, en dat je je dan dus druk maakt over een EX van hem, dat hij die nog volgt bijv op social media, (en mij niet bijv) of het continue willen vergelijken van gevoelens, daden, acties, etc! Heeeel irritant, ook voor hem, want het brengt ons niks. Continue wantrouwen, controleerderig gedrag, ik wordt er gek van! Heet dit ook jaloezie, of ligt er meer onder als bron? Bijv angst, onzekerheid? En moet ik op zoek naar DIE oorzaak?

  4. henkie schreef:

    Hoi, interessante beschouwing.

  5. Paul schreef:

    Beste Nienke,
    Jaloezie kan heel veel stuk maken. Heb dat van dichtbij meegemaakt. Zeker als jij zelf het mikpunt van jaloezie word. Het maakt de liefde en de goede energie stromen lastig om hun weg te vinden.
    Zeer goed van jou om ermee bezig te zijn.
    M.v.g.

    Paul.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap