Waarom God? Het beklag van Habakuk

28

aug

Yael Juch

Er gebeurt zoveel op de wereld, waar is die goede God dan? Waarom God gebeurt dit? Waarom gebeurt dat? Ik heb het uit veel monden horen komen. Wellicht komt dit ook wel eens uit jouw mond, of denk je het alleen en durf je het als gelovige niet uit te spreken. De profeet Habakuk klaagt ook bij God. Hij legt zijn vragen in een klacht bij God. Mag je bij God klagen? Hoe doet Habakuk dit? Lees het in deze blog!

De klacht van Habakuk

Heere, hoelang roep ik om hulp en luistert U niet,
roep ik tot U: Geweld! En verlost U niet?
Waarom doet U mij onrecht zien en aanschouwt U de moeite?
Ja verwoesting en gewelds zijn tegenover mij,
er ontstaat onenigheid, ruzie verheft zich.
Daarom verliest de wet zijn kracht
en komt het recht nooit meer tevoorschijn;
want de goddeloze omsingelt de rechtvaardige,
daarom komt het recht verdraaid tevoorschijn.
– Habakuk 1:2-4 (HSV)

Habakuk klaagt bij God: Hoe lang moet ik nog roepen Heer? Hoe lang moet ik u vragen om recht te doen? Misschien herken je dit gevoel wel in je eigen leven. Heb je te maken met ruzies, ziekte of misschien wel met de oorlog in deze wereld. Je worstelt met het feit dat de Schepper van hemel en aarde het toestaat dat dit gebeurt. Het voelt zo onrechtvaardig. God is toch rechtvaardig?

Blijven klagen

God geeft Habakuk antwoord en schetst hem de toekomst. Habakuk is niet tevreden met het antwoord en klaagt verder (zie vanaf vers 12). In vers 13 gooit hij het eruit: de reinheid van God past toch niet bij het kwaad? Laat God rechtvaardige mensen door onrechtvaardige mensen vangen en wreed behandelen? Habakuk verwacht weer een antwoord van God. Hoewel God ook kan zwijgen, verwacht Habakuk een antwoord op zijn beklag.

Antwoord verwachten

Ik ging op mijn wachtpost staan,
nam mij plaats in op de vestingwal,
en keek uit om te zien wat Hij in mij spreken zou,
en wat ik antwoorden zou op mijn aanklacht.
– Habakuk 2:1 (HSV)

Habakuk ging fysiek naar de plek waar hij kon wachten op een antwoord van God. Wat gebeurde er? God gaf antwoord. De kern van het antwoord: maar de rechtvaardige zal door geloof leven (Habakuk 2:4b).  God voegt eraan toe dat dit visioen verwachting en geduld vraagt. God zegt erbij dat hij niet heeft gelogen en het zeker gaat gebeuren, alleen niet direct. Het vraagt van de rechtvaardige geloof en vertrouwen in Gods woord.

Geloof en vertrouwen

Misschien herken jij je wel in Habakuk. Je hebt een hart vol beklag over alle onrecht in de wereld. Misschien heb je dan iets aan het antwoord wat Habakuk kreeg. God zegt hem; het blijft niet zo. God belooft een andere toekomst hier op aarde en als je dit niet mag meemaken, in de hemel. God vraagt van ons geloof en vertrouwen. Makkelijker gezegd dan gedaan, vooral als je het even niet meer kunt opbrengen. Toch hoeven we niet alleen te staan in deze moeilijke tijden. God wist dat wij een helper nodig hadden. Daarom zond hij zijn Heilige Geest. Één van de vruchten van de geest is geloof (Galaten 5:22,23). We mogen aan de Heilige geest vragen om onze tekorten aan te vullen. Het verlangen uitspreken om te groeien in geloof en vertrouwen.

Aan de slag!

1. Misschien ben jij in gebed de laatste tijd niet helemaal eerlijk geweest tegen God. Heb je veel vragen over het onrecht in je eigen leven of in de wereld, maar heb je gedaan alsof ze er niet waren tijdens je gebeden. Durf eens je klacht bij God neer te leggen in gebed net als Habakuk en verwacht antwoord. Vraag de Heilige Geest om je te vullen met geloof en vertrouwen dat er een andere toekomst in het verschiet ligt.

2. Misschien helpt dit lied om je gevoel en vragen bij God te brengen. Tegelijk om je verlangen uit te spreken naar Gods nabijheid.  Austin French – Why God (Official Lyric Video) – YouTube

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap