Woorden hebben kracht – spreek leven!

29

aug

Gastblogger

Je hebt het vast al vaker gehoord of gelezen, maar woorden hebben kracht. Negatieve woorden die je uitspreekt hebben de kracht om iemand te breken en te beschadigen. De gevolgen hiervan zijn soms niet te overzien. Het is daarom belangrijk om je bewust te zijn van hetgeen je spreekt. Laten we elkaar aanmoedigen en aansporen om woorden te spreken die leven brengen.

Woorden van bederf

Onze tong blijft een lastig ding om in toom te houden. (Jacobus 3:5-8). Daarbij hebben we lang niet altijd door wat het effect is van hetgeen we spreken. Negatieve woorden die we uitspreken hebben een giftige werking. Paulus schrijft in zijn brief aan de Efeziërs;

Laat er geen vuile taal uit uw mond komen, […]
– Efeziërs 4:29 (HSV)

Het woord wat Paulus gebruikt voor vuile, is het woord ‘sapros’, wat ook wel verrot of bedorven betekent. Hij heeft het hier waarschijnlijk niet alleen over grof of schunnig taalgebruik, maar ook over kwaadsprekerij, roddel of negativiteit.

We hebben het vaak niet in de gaten maar we hebben er nogal een handje van om negatieve woorden te spreken. Het lijkt soms gemakkelijker om iemand zijn negatieve kanten te belichten dan hetgeen we in iemand waarderen. Maar negatieve woorden brengt bederf voort, en je kunt hier iemand flink mee kwetsen. Soms lopen mensen zelfs een flinke deuk op in hun zelfbeeld en ontwikkelen ze een verstoorde identiteit. Hetzelfde gebeurt ook als jij steeds maar opnieuw negatief over jezelf spreekt.

Leugens over jezelf

Het steeds maar opnieuw negatieve woorden over jezelf uitspreken (of ook denken) zorgt ervoor dat jij jezelf onnodig naar beneden haalt. Je bent jezelf gaan zien zoals je over jezelf spreekt of denkt. Het zijn allemaal leugens die je bent gaan geloven in de loop der tijd. Leugens dat je niks waard bent, niet goed genoeg, niet knap genoeg.

Daarnaast zijn wij vrouwen een ster als het gaat om onszelf te vergelijken met een ander. In onze gedachten is een ander vaak beter, knapper, sterker, slimmer, enzovoort…. Door ons op deze manier met een ander te vergelijken, kraken we onszelf eigenlijk af. Want hiermee zeggen we eigenlijk dat wij dus slechter, lelijker, zwakker en dommer zijn. Maar iedereen is door God uniek gemaakt, elke vrouw is net zo waardevol. We hebben inderdaad allemaal verschillende gaven en talenten gekregen, en kan de één kan bepaalde dingen ook beter dan de ander. Maar God heeft met eenieder ook een uniek plan en daarom toegerust met verschillende gaven en talenten.

Negatieve woorden die jij over jezelf uitspreekt of de negatieve gedachten die jij toelaat halen je naar beneden, ze drukken je neer. Zo zijn deze woorden als gif en zorgt het voor verlamming, waardoor jij niet tot volle bloei komt zoals God jou heeft bedoeld. Woorden hebben meer kracht dan je misschien denkt!

Spreek woorden van leven

Wees je dus bewust van hetgeen je spreekt. Wat je spreekt over een ander, maar ook over jezelf.  Laat geen vuile praat uit je mond komen!

[…] maar wel iets goeds, dat nuttig is tot opbouw, opdat het genade geeft aan hun die het horen.
– Efeziërs 4:29 (HSV)

Een Engelse Bijbelvertaling (TPT) beschrijft dat onze woorden als mooie cadeaus of geschenken mogen zijn:

And never let ugly or hateful words come from your mouth, but instead let your words become beautiful gifts that encourage others; do this by speaking words of grace to help them.

Geef gehoor aan deze oproep van Paulus, spreek woorden die opbouwend zijn. Spreek woorden van leven en genade. De Bijbel leert ons: Heb God lief boven alles, en je naaste als jezelf. Dit is onze leidraad als het gaat om de woorden die je spreekt naar anderen en jezelf. Vraag hulp van de Heilige Geest, want we kunnen niet zonder! Het is de Heilige Geest die woorden van Leven geeft.

Aan de slag!

Ben jij iemand die zich vaak negatief uitlaat over jezelf? Luister dan naar dit lied.

Vraag aan de Heilige Geest een slot voor je mond voor negatieve woorden en vraag om vrijmoedigheid om iemand te bemoedigen met woorden van genade. Deel vandaag cadeautjes uit door iemand te bemoedigen met opbouwende en positieve woorden. Bel diegene op of stuur een spraakberichtje. Spreek leven!

Deel deze overdenking

 1. Renee schreef:

  💖✨, dankjewel Carola!
  Héél waardevol om te doen!

 2. Annet schreef:

  Mooi begin van de nieuwe week!
  Dankjewel, Carola!

 3. Denise schreef:

  ❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap