Waarmee is jouw huisje gevuld?

03

jan

Jacomien van Urk

Ik weet niet hoe dat bij jou is, maar ik kan echt genieten van mijn huis. De sfeer, het thuis-gevoel, alle mooie spulletjes. Heerlijk. Een kaarsje of een plantje. Schoonheid. Ja toch? Eerlijk. Een paar weken geleden was ik met Yonas* op pad. Voor zijn nieuwe huis. En dat zette mij aan het denken. Ga je met ons mee?

Yonas is ongeveer 24 jaar, komt uit Eritrea en is nu bijna 2 jaar in Nederland. Sinds een jaar zijn zijn vrouw en kind ook hier. Yonas woont op zichzelf en zijn vrouw en kind wonen nog op een azc (asielzoekerscentrum), ze wachten op een huis. En dit huis is nu dus gekomen. Ze hebben de sleutel gekregen en ik ging met Yonas en zijn vriend kijken. We hadden een dag gepland om te kijken wat nodig zou zijn voor de verhuizing. Nou, alles wat een huis nodig heeft. Want het huis was helemaal kaal en leeg. Geen vloer, geen behang of verf, niks. Oké, waarmee gaan we beginnen? We keken elkaar aan. Ja, goeie vraag.

Ik wil graag een vergelijking maken naar jouw hart. Misschien ken je het kinderliedje wel: “Je hart is net een huisje, waar het gezellig is…” Wat als jouw ‘huisje’ nog helemaal leeg en kaal is? Waar ga je mee beginnen? Naar welke winkel ga je? Hoe maak je jouw plan om het in te gaan richten? Met wie ga je jouw huisje een thuis maken?

Even terug naar Yonas. Yonas is een zogenaamde ‘nieuwe Nederlander’. Hij is met zijn hart en hoofd vaak nog in Eritrea, zijn thuisland. Spreekt de Nederlandse taal bijna niet en snapt de cultuur nog minder. Maar nu staat hij voor de taak om zijn huis in te gaan richten. En wat doet hij? Hij kijkt naar mij. Ik mag het zeggen. Ik mag het plan maken. Hij vertelt me hoeveel geld hij krijgt en kijkt me daarna verwachtingsvol aan. Ehm… ik voel langzaam de verantwoordelijkheid op mijn schouders zakken. Oké, laten we beginnen met een plattegrond.

Naar wie kijk jij verwachtingsvol voor de inrichting van jouw huis? Of doe je het liever zelf? Heb je het zo snel mogelijk opgevuld met allerlei meubeltjes, accessoires, kleurtje op de muur en een mooi kleedje op de grond. Hup, weg met die kale muren en leeg kamers. Wacht even. Jouw hart is niet zomaar ‘een huisje’. Het maakt nogal verschil wie dit gaat inrichten en hoe dit eruit gaat zien.

“Bewaak je hart beter dan alle andere dingen. Want in je hart is de bron van het leven.
(Spreuken 4:23, BasisBijbel)

We zijn op pad gegaan. Yonas, vriend en ik. Verschillende winkels bezocht, prijzen vergeleken, af en toe met thuisfront overlegd, tussendoor geluncht en pauze genomen. Aan het eind waren de eerste belangrijke dingen uitgezocht, zodat het huis leefbaar gemaakt kan worden. In ieder geval een vloer en behang.

Wat ligt er op de vloer in jouw huisje? Wat is de bodem van jouw hart? Dat is nogal een belangrijke vraag want in je hart is de bron van het leven. Mag ik je, net zoals ik bij Yonas heb geprobeerd, zo goed mogelijk advies geven? Laat Jezus jouw bodem zijn. De bekleding van jouw hele huis. Niets en niemand siert jouw hart meer dan Jezus. Hij is het begin en einde van alle dingen. Hij is elke dag nieuw. Hij zal nooit, maar dan ook nooit vervelen. En Hij heeft zelf al betaald. Zijn bloed heeft de prijs voor alles waarmee Hij jouw huis wil versieren al betaald. Vrije genade. Ontvang Hem met open armen in jouw huisje. Dan wordt het pas echt THUIS.

Vul dit huis met Uw glorie
Vul dit huis met Uw aanwezigheid
Want alles is door U en alles is voor U.
Jezus.

Aan de slag!

In deze blog heb ik best veel vragen gesteld. Ik weet het. Niet alleen aan jou, ook aan mezelf. Schrijf alle vragen eens op en probeer antwoord te geven.

Heeft jouw huis een herinrichting nodig? Moet het gerestaureerd worden? Begin met kijken naar Jezus.

Is jouw huis vol van Gods glorie? Dank en prijs Hem!

*Deze naam is gefingeerd.

Deel deze overdenking

 1. Carola schreef:

  Love the song! Ik zing het heel graag… Over ons huis en over mijn hart.
  Dat alles vervuld mag zijn met Zijn glorie, Zijn heerlijk en majesteit.

  “Of weet u niet dat uw lichaam een tempel is van de heilige Geest, die in u woont en die u ontvangen hebt van God, en weet u niet dat u niet van uzelf bent? U bent gekocht en betaald, dus bewijs God eer met uw lichaam.”

  Wel tof.. Want ik werd gisteren ook bepaald bij deze tekst… Wordt vervolgd 😉

  Mooi om te horen hoe je te werk gaat. Ik hoop dat hun huis ook een thuis gaat worden hier in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap