Waar vind jij rust?

24

mei

Paola Don

In het dagelijks leven is rust soms ver te zoeken. De afleiding van alle dagelijkse bezigheden houdt je vaak dusdanig bezig dat je geen tijd meer hebt om even te ontspannen. Wat doe jij als je je rust hard nodig hebt?

Rust in het dagelijks leven

Soms is de rust in het dagelijks leven ver te zoeken. Een week zit gauw vol met activiteiten, en nieuwe prikkels zijn altijd binnen handbereik door je telefoon, computer of tv. En dan heb je ook nog je eigen hoofd. Misschien herken je het ook wel: mijn hoofd staat nooit stil. Dat is op zich ook normaal, want je brein kun je niet even uitzetten, waardoor je denken dus ook altijd doorgaat.

Maar soms is het wel even genoeg geweest met al die drukte. Wat doe je op die momenten? Waar haal jij je rust vandaan? Ik zelf ben vaak geneigd om de tv aan te zetten als ik rust zoek. Alsof de tv me geen nieuwe prikkels geeft… De laatste tijd probeer ik het anders aan te pakken: in plaats van tv kijken, op mijn telefoon scrollen of lamlendig op de bank liggen, probeer ik vaker de Bijbel open te slaan. Want echte rust is te vinden bij God.

Rust bij God

Kom naar Mij toe, allen die vermoeid en belast zijn, en Ik zal u rust geven.
 
– Mattheüs 11:28 (HSV)

Al in het Oude Testament staan prachtige voorbeelden van de rust die de Heere geeft. In de laatste hoofdstukken van Exodus staat tot in detail beschreven hoe de tabernakel er van binnen en van buiten uit moet gaan zien. Niet alleen waar alles moet staan en hoe groot alles moet zijn, maar ook welk soort materialen gebruikt moeten worden en welke kleur alles moet hebben. Om eerlijk te zijn staat alles zo gedetailleerd beschreven dat het moeilijk is om al die hoofdstukken je aandacht erbij te houden.

Maar wat er wel mooi is aan die hoofdstukken, is dat ze laten zien hoeveel waarde God hecht aan ordelijkheid. Hij had alles precies bedacht en zo moest het ook worden. Niets mocht afwijken van de orde die Hij voor ogen had.

Rust in orde

Paulus zag dit ook in en schreef: ‘Want God is geen God van wanorde, maar van vrede, zoals in alle gemeenten van de heiligen.’  (1 Korinthe 14:33, HSV)

Deze tekst staat midden in een stuk dat gaat over orde in de eredienst. Paulus gebruikt Gods eigen, ordelijke manier van doen als voorbeeld voor onze kerkdienst. Maar je kunt dit ook breder trekken. Want wat gebeurt er als je zelf meer orde in je leven aanbrengt?

Voor veel mensen geldt: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Misschien voor jou ook, maar misschien doet dat je niet zoveel. Denk dan eens na over op welke levensgebieden je orde wel belangrijk of prettig vindt. Wat voor gevoel geeft het je als je die ordelijkheid daar opmerkt? Komt het misschien in de buurt van rust?

Aan de slag!

Zoek vandaag, misschien meteen na het lezen of luisteren van deze overdenking, een moment van rust bij God. Wat merk je bij jezelf op als je dat doet?

Deel deze overdenking

  1. Grace schreef:

    Hoewel wij hier in België en Nederland als Christenen de Sjabbat niet echt houden, heeft God de Sjabbat wel gemaakt voor de mens. Hij weet en kent ons als geen ander dat ons lichaam/ons verstand 1 dag in de week nodig heeft om echt tot rust te komen: extra prikkels vermijden, ontspanning opzoeken, met Gods woord bezig zijn, tijd met familie/gezin, …. Er zijn dan ook veel minder burnouts onder het Joodse volk wie de Sjabbat houden 😉.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap